IGTT: KESÄLLÄ KREIKKAAN? VALITSE RAUHALLINEN KARPATHOS

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

Haaveiletko rauhallisesta ja rentouttavasta lomaviikosta mukavasti lämmittävän auringon alla? Toivotko valitsemaltasi kohteelta kaunista luontoa, turkoosina hohtavia rantoja ja herkullista ruokaa? Monet suuntaavat kesäkuukausina Kreikan saarille, eikä ihme, mutta vain harvat valitsevat sympaattisen Karpathoksen. Karpathoksella nautitaan rauhallisuudesta, kauniista luonnosta ja niin halutessaan myös seikkailuaktiviteeteista, mutta siellä ei juhlita eikä shoppailla samassa mittakaavassa kuin Kreikan isommilla saarilla.  Tässä seitsemän syytä valita Karpathos.

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

1. Rauhallisuus

Karpathoksen saarella asuu vain noin 6000 vakituista asukasta. Saarella on muutama isompi asukaskeskittymä, joista suurin on 2000 asukkaan pääkaupunki Pigadia. Jo pelkkä asukasluku kertoo sen, että kyseessä on pieni kylämäinen saari, jonka elämä kuitenkin vilkastuu kiireisimpään sesonkiaikaan. Jos haluat nauttia lomastasi rauhallisessa ympäristössä ja kaukana suurista turistimassoista, Karpathos on todella loistava vaihtoehto. Saari on monen pariskunnan ja lapsiperheen valinta, joten siellä näkee hyvin vähän isoja tai edes pieniä kaveriporukoita. Muutamaa pääkatua lukuun ottamatta autoja ja kävelijöitä tulee vastaan satunnaisesti eikä varsinaisia ruuhkia tai jonoja ole kuin ehkä suosituimpien ravintoloiden parhaimpiin illallispöytiin.

Lue myös: Pigadia - Karpathoksen pieni ja sympaattinen pääkaupunki & IGTT: Matkapäiväkirja Karpathokselta & Ensivaikutelmia Karpathoksen lomalta 

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

2. Upean karut maisemat

Jos nautit aavistuksen karuista ja kuivista kalliomaisemista, Karpathos tarjoaa sinulle juuri sellaisia. Luonto ei ole erityisen vehreä, mutta kaunis se kyllä on ja tietenkin sieltä löytyy myös ne kaikista rakkaimmat etelänkasvatit - palmut. Parhaita maisemia on paljon, mutta ainakin Olympoksen kylän laidalta löytyy huikea ja myös huikean tuulinen näköalapaikka sekä Kira Panagian rannalla, pienen kirkon edustalla on kaunis näkymä alas rannalle. Maisemia kannattaa ihailla myös bussimatkoilla tai vuokra-autolla, eikä veneretken tekeminenkään ole huono idea. Me matkustimme laivalla Pigadiasta Diafaniin ja saman tyyppisiä matkoja järjestetään myös muihin kohteisiin. Lämmin suositus niille!

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

3. Kirkas vesi ja rauhalliset rannat

Monet Karpathoksen rannoista ovat pieniä kauniita lahdenpoukamia, joihin ei mahdu suuria määriä ihmisiä tai aurinkotuoleja. Tämä on ihan loistava juttu, sillä turkoosista merestä ja rantaa ympäröivistä kalliomaisemista voi nauttia ilman suuria ihmismassoja tai häiritseviä ääniä. Omia suosikkejani olivat Kira Panagia ja Apella Beach, mutta saarelta löytyy lukuisia muitakin rantoja, joista osa on vielä paljon pienempiä ja rauhallisempia. Joillekin rannoille pääsee kätevästi bussilla, toisille täytyy suunnata vuokra-autolla. Ravintoloita, kauppoja ja muita palveluja on rajoitetusti, joten kannattaa selvittää etukäteen onko rannan läheisyydessä sellaisia vai onko parempi ottaa omat eväät mukaan.

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

4. Herttaiset pikkukirkot

Yksi Karpathoksen mielenkiintoisimmista erityispiirteistä ovat pienet vaaleat kirkot, joita löytyy lähes joka puolelta. Kirkkoja on noin parituhatta, mikä on melkoinen luku ottaen huomioon, että saarella on asukkaita vain kolminkertainen määrä. Kirkkoja on helppo bongata rinteiden päältä, laaksojen uumenista ja rantojen läheisyydestä. Kirkot tuskin ovat kovin monelle ainoa syy matkustaa Karpathokselle, mutta ne ovat kiva lisä paikallisessa maisemassa. Oman kokemukseni pohjalta uskallan sanoa, että monet niistä ovat huomattavasti kauniimpia ulkopuolelta, mutta kannattaa kurkistaa myös muutaman kirkon sisäpuolelle.

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

5. Olympoksen ihastuttava kylä

Jos haluat nähdä suhteellisen perinteistä karpathoslaista elämää, suuntaa saaren pohjoisosassa sijaitsevaan Olympoksen kylään. Muutaman sadan asukkaan kylässä voit nähdä perinteisiin vaatteisiin pukeutuneita vanhempia naisia ja ihastuttavia vanhoja tuulimyllyjä. Kylä on todella sympaattinen ja herttainen, tosin matkailijoille suunnattujen tuotteiden ja palvelujen myynti on löytänyt sen pääkadulle, tosin ihan järkevissä mittasuhteissa. Ei kuitenkaan tarvitse suunnata kuin yksi tai kaksi katua kauemmaksi ja voilá ketään ei näy yhtään missään. Parasta Olympoksen kylässä on huikea sijainti vuorenrinteellä, josta on upeat näköalat alas sinisenä hohtavaan mereen. Osallistuin opastetulle kierrokselle, mikä oli loistava juttu siksi, että sain tietää paikasta ja sen historiasta huomattavasti enemmän kuin, mitä olisin itse jaksanut perehtyä.
Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

6. Herkullinen ruoka

Käsi ylös, jos olet kreikkalaisen ruoan ystävä? Pienestä koostaan huolimatta Karpathoksen suurimmissa keskittymissä on monipuolinen ravintolavalikoima, eikä samaan ravintolaan tarvitse välttämättä palata yhden lomaviikon aikana. Ruoka on keskimäärin todella hyvää, eikä halvassa talonviinissäkään ole valittamista. Toki ruoka on kaikissa paikoissa aika samanlaista ja viikon aikana tuli maistettua monia eri versioita kreikkalaisesta salaatista ja muista kasvisvaihtoehdoista. Tykkäsin ruoasta todella paljon, vaikka sen esillepanoon ei juurikaan panosteta. Huoneistohotellissa majoittuville pienikokoisten ruokakauppojen valikoima tulee varmasti tutuksi. Aamiainen maistui oikein hyvin omalla terassilla aamuauringon paistaessa edessä avautuvalle allasalueelle.
Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

7. Miellyttävän tuulinen ilmasto

Kreikkaan matkustetaan usein kuumimpina kesäkuukausina, vaikka itse asiassa ilmasto voisi olla miellyttävämpi kesäsesongin alku- ja loppuvaiheessa. Karpathos tunnetaan tuulisena saarena ja tämä todellakin pitää paikkansa. Saarella käy sen verran kova viima, että kevyet rantahatut kannattaa jättää kotiin. Ainakaan omassa päässäni ne eivät pysyneet kuin uima-altaalla tai rantatuolissa paikallaan makoillessani. Tuulesta on kuitenkin paljon hyötyä, sillä se viilentää mukavasti muuten tuskastuttavan kuumaa ilmaa. Toki siitä on myös haittaa, jos yrittää saada pyyhkeen pysymään paikallaan tai haluaa viettää siistin rantapäivän ilman, että hiekka lentää ja tarrautuu hikiselle iholle. Itse kuitenkin nautin kevyestä tuulenvireestä ja se teki olosta muuten lämpimässä ilmastossa huomattavasti siedettävämmän.

Greece, Kreikka, Karpathos, Olympos, Pigadia, Apella Beach, Kira Panagia

Mutta hei, mikä on sinun suosikkisaaresi Kreikassa ja miksi?

Kuvahaun tulos haulle igtt logo

Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Minut löytää Instagramista nimellä @elinamarjaana. Nähdään siellä!

16 kommenttia

 1. Ei hullummalta näytä tämä Karpathos! Itse olen ehkä hieman isompien saarten ystävä, jolloin Kreeta on erinomainen vaihtoehto. Tykkään myös Rodoksesta, jos asuu siinä aivan vanhankaupungin läheisyydessä. Upeita saaria molemmat, niin kuin varmasti Karpathos, jos sinne matka joskus vie...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Karpathos on ehdottomasti pienistä ja rauhallisista paikoista tykkääville, vaikka saarella onkin ihan kivasti fyysistä kokoa. Seuraavaksi voisi kokeilla jotain vilkkaampaa saarta, Kreeta erityisesti houkuttelee.

   Poista
 2. Oih, miten ihanalta näyttää ja kuulostaa! Haluaisin käydä mahdollisimman monella Kreikan saarella, nyt käytynä on vain ehkä kahdeksan. Karpathos ei näihin kuulu, mutta mielelläni kävisin tuolla(kin)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä, tykkäsin tosi paljon kyllä! Päädyin Karpathokselle vähän vahingossa. Moni muukin saari oli vaihtoehtona, mutta sitten löytyi hyvä paketti ja hotelli tuonne ja lopulta oli todella hyvä valinta, kun tarkoituksena oli viettää rauhallinen lomaviikko.

   Poista
 3. En tiedä miksi, mutta en ole oikeasti käynyt kuin yhdellä Kreikan saarella ja sielläkin Ateenan matkan ohessa. Siksi on kiva lukea eri saarista ja miettiä tulevia reissukohteita. Rauhallisemmat paikat ovat mieleeni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin tää oli eka kerta, vaikka Kreikassa olisi niin paljon nähtävää. Saaria on takuulla moneen makuun, mutta Karpathoksen kaltainen rauhallinen paikka oli juuri sitä mitä lomalta kaipasin. 😊

   Poista
 4. Kreikka on minun suosikkikohteitani maailmalla ja Kreikan saaret ovat aivan ihania. Kreetalla ja Rodoksella käynyt ja nyt matka taas Kreetalle kuukauden päähän, mutta ehkäpä myös Karpathos tulee joskus nähtyä! Upeita kuvia kyllä olet ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele, että on suosikkejasi! Mulla on Kreikan mentävä aukko matkailuhistoriassa Karpathosta lukuun ottamatta joten noille isommille saarille voisi suunnata seuraavaksi. Monet kehuvat niitä tosi paljon..

   Poista
 5. Kreikka on kyllä niin ihana ja on aivan liian kauan siitä, kun siellä olen viimeksi ollut. Karpathos näyttää kieltämättä kyllä houkuttelevalta. Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voin kyllä suositella tosi paljon, jos tykkää rauhallisemmasta kohteesta jossa ei oo suuria kaupunkeja. Viihdyin loistavasti. 😊

   Poista
 6. Myönnän, että minulla on aika paljon ennakkoluuloja Kreikan saaria kohtaan. Olen muutamilla käynyt, toki jo reilut 20 vuotta sitten, ja fiilis oli kovin turistikrääsäinen. Tämän juttusi perusteella olen väärässä, ja se on oikeastaan varsin mukava tunne. Voin alkaa miettiä Kreikkaa uudesta näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpathos on varmasti sieltä vähiten turistisesta päästä Kreikassa, toki sielläkin on muutamia keskittymiä, joissa ei juuri näe kuin turisteja, mutta niitä pystyy halutessaan välttämään tai jos ei kokonaan välttämään, niin ainakin parin korttelin päässä on jo rauhallista. Oli kyllä tosi kiva ja monipuolinen saari. :)

   Poista
 7. Jássu,
  Kiitos matkakertomuksistasi karpathoksella. Ollaan lähdössä nyt parinviikon päästä vaimon ja tyttärien kanssa viikoksi tuonne. Nyt odotan vielä enenmmän matkalta, kiitos sinun kuvien ja kertomuksien. Ehkä en huomannut mutta, olitteko alkukesästä matkalla siellä, mietin vaan alkukesän ilmoja? Ollaan aiemmin käyty kreikan saarista rodoksella aiemmin n.10v sitten kun lapsetkin oli vielä paljon pienempiä(nyt jo teinejä). En malta odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut todella myöhäisestä vastauksesta! Mukava kuulla, että kuvat ja kertomukset saivat odottamaan reissua vielä enemmän. :) Toivottavasti teillä oli onnistunut matka. Itse pidin todella paljon saaren kauneudesta ja rauhallisuudesta. Olin itse heinäkuun puolivälissä; sää oli lämmin, mutta ajoittain melko tuulinen.

   Poista
 8. Yes! Eka kertaa karpathokselle syyskuussa. Kreetalla ollaan juuri nyt lähdössä 2 kertaa Samarian rotkoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa syksyistä Karpathoksen matkaa! Toivottavasti on kaikin puolin onnistunut reissu ja pidätte saaresta. :) Ja kiitos kun jätit kommentin!

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.