KAUNIS JA TURKOOSI KIRA PANAGIA


Kira Panagia sijaitsee Karpathoksen itärannikolla, muutaman kilometrin päässä Euroopan kauneimmaksi rannaksi vuonna 2003 valitusta Apellasta. Rannat ovat hyvin samanlaisia ja matkailijoiden suosiossa. Kira Panagia on isompi, ei välttämättä rantaviivan perusteella, mutta palveluita siellä on enemmän. Alueelta löytyy muutama hotelli ja ravintola sekä pieni kauppa. Merelle katsottuna lahden oikeassa laidassa, pienen nyppylän päällä on punakattoinen kirkko, jonka ympärillä olevalta aukiolta voi ihastella rantaa ja ottaa kauniita kuvia. Kirkko on viehättävä ulkopuolelta, muttei kovin erikoinen sisäpuolelta.

Pigadiasta Kira Panagiaan  

Matka Pigadiasta Kira Panagiaan kestää bussilla noin puolisen tuntia ja kuten lähes joka puolella, kapea mutta hyväkuntoinen serpentiinitie mutkittelee ylös ja alas rinteiden reunaa. Maisemat ovat upeita! Matkan varrella oli melko vähän muuta liikennettä, mutta alueen parkkipaikka oli ruuhkainen, mihin kannattaa varautua vuokra-autolla liikkuessa. Busseja ei kulje joka päivä, mutta kulkiessaan ne lähtevät sopivasti aamulla ja palaavat iltapäivällä noin viisi tuntia myöhemmin. Ja katsokaa näitä kuvia, tänne kannattaa todellakin tulla! Mitä sinisen, vihreän ja turkoosin sävyjä. Luonnossa kaikki näyttää vielä paljon paremmalta, kirkkaammalta ja vaikuttavammalta.
Rauhallinen turistiranta, jossa uskomattoman turkoosi vesi  

Kira Panagian ranta muodostuu osittain hiekasta ja pienen pienistä kivistä, mikä sopii loistavasti minun makuuni, sillä rantapäivän jälkeen ei tarvitse puhdistaa hiekkaa kaikista tavaroista. Maa on polttavan kuumaa, joten suosittelen käyttämään sandaaleja. Vesi on uskomattoman kirkas ja turkoosi, eivätkä kuvat tee sille oikeutta. Varmasti yksi kirkkaimmista vesistä mitä olen nähnyt ja sopii loistavasti snorklaamiseen. Tosin sitä en tiedä näkyykö pohjassa muuta mielenkiintoista kuin omat varpaat. Aurinkovarjojen tarjoaman suojan lisäksi rannalla on muutamia kallion varjostamia paikkoja, jos ei halua olla koko päivää paahtavassa helteessä. Ranta on tyypillinen turistiranta ja siellä on paljon lapsiperheitä, mutta alue itsessään ei ole kovin iso, eikä sitä ole ahdettu liian täyteen.


Ravintolaruokaa rannan tuntumassa  

Kira Panagiassa on muutamia ravintoloita, joista kaksi, Kelaria ja No 1 Taverna, on suoraan rannalta ylös noustessa. Ensimmäinen oli täynnä ja tarjoilija ohitti minut ja ystäväni kaksi kertaa, mutta palveli meidän jälkeen tulleita, joten päätimme suosiolla siirtyä hieman alempana olevaan tavernaan. Palvelu oli hyvää ja kreikkalainen salaatti tuli ennätysajassa, mutta muuten paikasta ei ole sen ihmeellisempää mainittavaa. Kylmässä Frappéssa oli todella paljon vaahtoa, joten sitä en välttämättä suosittele ottamaan tässä paikassa. Molemmista ravintoloista oli huikea näkymä merelle. Hieman ylempänä olevaa Sofia's Tavernaa on myös suositeltu.

Miksi Kira Panagia oli suosikkirantani Karpathoksella?  

Voi olla, että asiaan vaikutti se, että kävimme vain kolmella rannalla ja Kira Panagia oli ensimmäinen, jossa vietimme koko päivän. Toisaalta kun olen katsonut valokuvia jälkeenpäin, en yhtään ihmettele, miksi ihastuin. Rannalla oli hienot jylhät kalliomaisemat, kauniita valkeita rakennuksia ja sopiva määrä palveluja. Seuraavana päivänä vierailemamme Apella ei tarjonnut siihen nähden mitään uutta rantana, mutta toisaalta lyhyehkö kävelymatka parkkipaikalta rannalle oli henkeäsalpaavan upea. Kira Panagia on hyvä osoitus siitä, että puhdasta, kristallinkirkasta ja turkoosia vettä yhdistettynä vaaleaan rantahiekkaan tai -kiveen löytyy myös läheltä, vajaan neljän tunnin lentomatkan päästä.

Missä on sinun mielestäsi Euroopan kaunein ranta? Mitä rantaa kannattaa välttää viimeiseen asti?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.