DOLINA KOŚCIELISKA - HELPPO KÄVELY PUOLAN TATRAVUORILLA


Viimesyksyinen matka Puolan Tatravuorille vei sekä ylös vuorille että alas laaksoihin. Toki maisemat ovat parhaimmillaan suurin piirtein yhden tai kahden tuhannen metrin korkeudessa, mutta yllättävän hyvältä ne näyttävät myös alhaalta. Tatravuorilla on lukuisia laaksossa kulkevia, helposti saavutettavia ja kuljettavia polkuja tai oikeastaan hiekkateitä, jotka tarjoavat loistavat puitteet leppoisalle retkipäivälle. Me vietimme pilvisen päivän Dolina Koscieliskassa, jonka parasta antia olivat leppoisa tunnelma ja ympäröivien vuorten teräväkärkiset huiput. 

 
Hyväkuntoista hiekkatietä pitkin

Dolina Koscieliskan sanotaan olevan yksi Tatravuorten kauneimmista laaksoista ja se on monin tavoin myös todella helppo kohde. Ensinnäkin sen aloituspiste on ison tien varressa, jonne pääsee niin paikallisbussilla kuin taksilla. Laaksossa kulkeva pääväylä on käytännössä katsoen hyväkuntoista ja leveää hiekkatietä, jonka varrella on säännöllisin välimatkoin muun muassa vessa. Kyseessä on enemmänkin kävely kuin patikointi, vaelluksesta puhumattakaan. Maasto on esteetön ja tasainen, pieniä ylä- ja alamäkiä lukuun ottamatta. Toisella puolella tietä virtaa joki, ja ruskan aikaan värit matkan varrella ovat hienot.

Sen lisäksi, että Koscieliskan sanotaan olevan Tatravuorten kauneimpia, se on ehdottomasti myös suosituimpia. Olimme liikkeellä keskellä viikkoa lokakuun puolivälissä eli ruuhkaisimman sesongin ulkopuolella, mutta siitä huolimatta laaksossa oli paljon muitakin. Reitin helppoudesta kertoo myös se, että mukana oli kaikenlaista porukkaa vauvoista vanhuksiin ja osa oli pukeutunut ulkoiluvaatteiden sijaan siisteihin kaupunkivaatteisiin, mitä ei näkynyt juurikaan ylhäällä vuorilla.


Evästauko Hala Ornakissa

Tavoitteenamme oli kävellä rauhallista vauhtia Hala Ornak Gladen taukopaikalle, joka on noin puolentoista tunnin kävelymatkan päässä aloituspaikasta. Pysähdyimme matkan varrella kuvaamaan ja katselemaan maisemia sekä päästimme kantorinkassa kulkeneen nuorimman matkailijan jaloittelemaan, mutta muuten kävelimme yhtä matkaa taukopaikalle. Meillä oli tuttuun tapaan omat eväät mukana, mutta tilasimme juomat ja jälkiruoan kahvilasta. Valitettavasti kahvi oli todella pahaa, aivan erilaista kuin edellisenä päivänä vuorilla nauttimani latte. Muuten taukopaikka oli mukava ja tunnelmallinen.

Sivupolut vievät järvelle ja luoliin

Hala Ornakin tuntumasta lähtee kapea Staw Smreczynskin järvelle vievä polku. Tummat pilvet ja hento sade antoivat aihetta palata kaupunkiin, mutta päätimme silti suunnata järvelle muutaman muun rohkean kanssa. Päätös oli hyvä, sillä kunnon sadetta ei lopulta tullut. Kävelimme järvelle tiheässä metsässä kulkevaa kivikkoista polkua pitkin noin puolessa tunnissa. Maasto oli pääasiassa helppoa, mutta ajoittain ylämäessä oli katsottava tarkkaan, mihin seuraava askel kannattaa ottaa. Järvenrannalla odotti puusta rakennettu katselupaikka, jonka istuimilla huilasimme muiden kanssa. Valitettavasti emme nähneet korkeimpia vuorenhuippuja sankan pilviverhon vuoksi. Pääväylän varrella on myös muuta nähtävää, kuten luolia, mutta niissä emme tällä kertaa käyneet.Loistava vaihtoehto kevyeen retkeilyyn

Tatravuorten laaksot ovat tuskin monellekaan maailman paras ja upein kokemus, mutta ne toimivat todella hyvänä vaihtoehtona kevyeen retkeilyyn ja reissuporukan yhdessäoloon. Mikä parasta, niiden helpot kulkuväylät sopivat lähes kaikille. Maisemia ei tietenkään voi verrata siihen, mitä näimme edellisenä päivänä ylhäällä vuorilla, mutta toisaalta laakso toi mukavaa vaihtelua ulkoiluun ja piti sykkeen sopivan matalana. Dolina Koscieliska on myös oiva valinta silloin, kun sää on liian huono tai sateinen vuorilla patikointiin. Syksyisistä kuvista huolimatta laaksot ovat hyvä valinta myös muina vuodenaikoina.

Lue lisää vaelluspäivästä ylhäällä Gasienicowan laaksossa
*
*

Lisää kuvia Tatravuorilta Instan feedissä ja stooreissa. Klikkaa @elinamarjaana !

16 kommenttia

 1. Näyttääpä kauniilta, ollaan ensi kuussa menossa käymään. Toivottavasti lunta ei olisi enää liikaa. Missä oli Tatravuorien parhaat maisemat? Dolina Gasienicowan ja Czarny Staw Gasienicowyn reitillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei tosiaan ole! Me oltiin lokakuussa ja vähän aiemmin oli satanut lunta mutta sitten tuolla viikolla oli parhaana päivänä +20 tienoilla. Sanoisin että ylös kannattaa suunnata jos sää on hyvä. Tuo meidän reitti Gasienicowassa toimi hyvin ja sieltä on mahdollista jatkaa vielä ylemmäs esim. Kasprowy Wierchiin ja muualle. Ylös/alas pääsee myös hissillä, joka on tosin suljettu sesongin ulkopuolella. Se voi olla hyvä vaihtoehto yhteen suuntaan, jos haluaa vaeltaa enemmän ylhäällä.

   Poista
 2. Tämän lukeminen ei ainakaan yhtään vähentänyt kiinnostusta vaelluslomalle Tatravuorille�� Upeita maisemia ja sopivan helppoja päiväretkikokohteita siellä näyttäisi olevan. Täytyy kyllä ehdottomasti lukea muutkin postauksesi aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Tatrat oli meille hieman yllättävä kohdevalinta ja tykästyttiin tosi paljon. Helppoja reittejä laaksossa riittää ja jos on mahdollisuus, niin kannattaa suunnata myös ylös esim. noihin maisemiin, joista linkkasin juttuun. Myös hissillä pääsee tarvittaessa ylös, tosin se oli huollettavana just meidän lomaviikolla. ☺️

   Poista
 3. Kuvissa on ihanat värit. Kyllä noissa maisemissa mielellään kävelisi!

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti haluan joskus Tatravuorille! Tuli ihan ikävä patikointilomia tätä lukiessani. Ja juuri lokakuu onkin osoittautunut tosi hyväksi ajankohdaksi patikoida Euroopassa, sillä ruska tekee monista reiteistä aivan erityisen kauniin eikä kesän ruuhkia enää ole. Ainut on toki tämä hissipulma, kun monet eivät sitten enää toimikaan. Pitääpä tutustua myös sinun näihin muihin Tatra-juttuihin, jos vaikka rupeaisi suunnittelemaan omaa patikkalomaa sinne suunnalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Lokakuu oli muilta osin hyvä valinta, mutta hissi oli tosiaan mennyt jo kiinni ja joskus aiemmin samalla viikolla lämpötila oli lähellä nollaa, mutta meille sattui todella hyvä tuuri ja sää oli tätä pilvistä päivää lukuun ottamatta oikein loistava. Zakopanesta en oikein kaupunkina välittänyt, mutta sieltä löytyy kivoja majoituksia ja sijainti on loistava eri vaelluksille. Keskustassa tuli käytyä lähinnä ravintolassa ja ruokakaupassa.

   Poista
 5. Kuulostaa juuri passelilta ajanvietteeltä! Rento kävelyretki on kiva vaihtoehto, koska aina ei jaksa paahtaa haasteellisia reittejä. Maisemat ovat tosiaan nätit laaksossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Meilläkin oli takana edellisen päivän nousu ylös vuorille ja kieltämättä se painoi jaloissa. Hyvin kertyi askelia myös alhaalla ja sykekin pysyi maltillisena. ☺️

   Poista
 6. Tulin taas ihailemaan näitä kuvia. Taisin johonkin aiempaan postaukseen kirjoitella, että ajoin viime syksynä Popradin kautta Slovakiaan. Kyllä nää maisemat vaan on niin hulppeat, että pakko ehkä käydä syksyllä tuolla uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että palasit takaisin! Maisemat on kyllä tosi hienot täällä. Toivottavasti ensi syksynä päästään matkailemaan jo normaalisti. ☺️

   Poista
 7. Todella mukavan ja rentouttavan näköistä maastoa leppoisaan päiväkävelyyn. Noi virtaavat joet toivat raikkaan tuulahduksen mielenkiintoisille metsäosuuksille. Ehdottomasti viihtyisin näissä maastoissa itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Oli kyllä leppoisa päiväkävely ja rauhallista vaikka paikalla oli monia muitakin.

   Poista
 8. Oon viimeaikoina törmännyt useisiin kiinnostaviin juttuihin Puolasta ja nimenomaan Tatravuorista. Tatrat onkin alkaneet kiinnostaa tosissaan. Toivottavasti kesään mennessä olisi korona kurissa niin, että voisi mahdollisesti lähteä sille suunnalle! Onko tuolla minkälainen hintataso suurin piirtein esim. majoituksen suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että oon kiinnostunut! Voin suositella lämmöllä ja Suomesta pääsee myös suhteellisen vaivattomasta perille. Toivottavasti tosiaan saadaan korona kuriin asap. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa esim. majoituksen ja ruuan suhteen. Kivoja pieniä majataloja on paljon. Meidän kahden makkarin huoneisto aamiaisella maksoi noin 100€ per yö, halvemmallakin saa kivoja. Kirjoitin lisää tänne: http://www.elinamarjaana.com/2019/10/viihtyisa-willa-malinowa-zakopanessa.html?m=1

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.