SURPRISE! KAHDEKSAN KOHDETTA, JOTKA YLITTIVÄT ODOTUKSETKahden päivän työmatka Strasbourgiin vaihtui Petite France -nimisen kaupunginosan ihasteluun ja Belize osoittautui Väli-Amerikan kohokohdaksi, vaikka oli vähällä jäädä väliin ajanpuutteen vuoksi. Joskus vastaan  tulee paikkoja, jopa kokonaisia maita, jotka ihastuttavat yllättäen. Joko niihin on päätynyt sattumalta tai ne eivät ole ennakkotietojen perusteella herättäneet suuria odotuksia. Osa niistä on pieniä ja tuntemattomia, osa suuria ja tunnettuja, mutta sellaisia, jotka eivät ole oman toivelistan kärjessä. Joihinkin niistä ei kannata mennä varta vasten, mutta jos sen voi yhdistää toisen kohteen kanssa, muutaman päivän vierailusta tulee takuulla mahtava.

Slovenia 
Pieni ja suloinen Slovenia on saanut liian vähän huomiota verrattuna sen tunnetumpiin ja suositumpiin naapurimaihin Kroatiaan, Itävaltaan ja Italiaan. Maa ansaitsisi enemmän näkyvyyttä ja enemmän matkailijoita myös Suomesta. Olen käynyt maan pääkaupungissa Ljubljanassa ja Alppien syleilemässä Lake Bohinjin kylässä. Rakastuin molempiin palavasti ja toivon pääseväni niihin tai maan muihin ihastuttaviin kohteisiin uudestaan. Parasta Sloveniassa on sen pieni koko, minkä ansiosta liikkuminen paikasta toiseen on helppoa ja nopeaa. Maa on siisti ja luonnonkaunis ja sieltä löytyy saksalainen DM, josta saa edullista luonnonkosmetiikkaa.


Belize 
Viisi päivää Karibianmeren rannalla, niistä pari päivää sängyssä pahoinvoivana. Kaikesta huolimatta koralliriutoistaan ja turkoosista vedestään tunnettu Belize sai ihastumaan Karibianmeren letkeään tunnelmaan ja Go Slow -mentaliteettiin. Kyllä vain, Caye Caulkerin saarella on yhdenlaisia liikennemerkkejä ja niissä nopeusrajoituksena Go Slow. Tämä etnisesti monikulttuurinen ja sekoittunut Väli-Amerikan maa on virallisesti englanninkielinen ja siksi hyvin poikkeava espanjankielisiin naapurimaihinsa verrattuna. Asukkaita on reilusti alle 400 000, mutta joukkoon mahtuu afrikkalaista, aasialaista ja eurooppalaista alkuperää olevia sekä esimerkiksi Amisheja. Täällä, jos missä, on pikkuletit paikallaan.


Strasbourg 
Euroopan parlamentin toisena istuntokaupunkina tunnettu Strasbourg on harvan suomalaisen matkailijan toivelistalla. Menin kaupunkiin työtehtävissä ja ihastuin sen hallintorakennuksiin, sympaattiseen keskustaan ja ennen kaikkea Petite France -nimiseen kaupunginosaan, josta allaoleva kuva on otettu. Kaupunki on varmasti nähty päivässä tai kahdessa, joten vartta vasten sinne ei kannata matkustaa, mutta jos kaupunki sattuu reitin varrelle, niin suosittelen poikkeamaan. Petite Francen rakennuskanta muistuttaa alppikylää veden äärellä - vaaleita taloja, joissa on tummia ristikkomaisia seinäkoristeita ja jyrkkäreunaisia kattoja. Kaupungissa on paljon eurooppalaisia turisteja ja EU:n virkamiehiä, mutta vähän suomalaisia.


Brygge 
Ihanan suloinen belgialainen pikkukaupunki, jonka olemassa olosta en tiennyt kovin pitkään ennen sinne menoa. Ihastuin vaaleaan katukivetykseen, keskustan ulkopuolella olevaan rauhallisuuteen ja kaupungin yleiseen siisteyteen verrattuna esimerkiksi maan pääkaupunkiin Brysseliin. Jos pitäisi valita yksi kaupunki, joka on noussut täydestä tuntemattomuudesta yhdeksi suosikiksi, niin se on ehdottomasti Brygge. Kaupungissa on hyviä ravintoloita, persoonallisia kahviloita ja loistavaa jäätelöä, unohtamatta pikkuputiikkeja ja belgialaisia herkkuja. Se sopii hyvin kaupunkihengailuun ja välipysäkiksi ohikulkumatkalla. Keskustan suosituimmilla kaduilla ja torilla on turisteja ruuhkaksi asti, joten kaupunkiin kannattaa mennä mahdollisuuksien mukaan pahimman sesongin ulkopuolella.


Sarajevo 
Pari yötä historiallisesti merkittävässä Sarajevossa ja sitten kohti kiinnostavampia kaupunkeja. Toisin kuitenkin kävi, sillä ihastuin Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupungin rosoisuuteen ja vastakohtiin heti ensimmäisenä päivänä. Historia näkyy niin museoissa kuin muistomerkeissä, mutta ennen kaikkea tavallisen kaupunkielämän keskellä - rakennukset ovat täynnä luodinreikiä. Se oli samalla hurjaa ja hurjan kiehtovaa. Valtavan kokoiset hautausmaat valkeine risteineen ovat pysähdyttäviä, mutta keskustan kiireisimmillä kaduilla voi kuvitella olevansa missä tahansa kaupungissa. Olin kaupungissa ramadanin aikaan, joten päivät olivat hiljaisia ja illat täynnä hyvää ruokaa ja juomaa, ihmisiä ja iloa. Kirkot, moskeijat ja synagogat ovat vierekkäin, mikä tekee kaupungista kiinnostavan kohteen uskonnoista kiinnostuneille. Harvoja paikkoja, joissa olen jaksanut kiinnostua tuntemattomista museoista ja historiasta.


Karpathos
Karpathoksen saari Kreikassa ei esittelyjä kaipaa, sillä se on ollut ja tulee vielä hetken olemaan tämän blogin keskipiste. Odotin viikon valmismatkalta rentoutumista ja aurinkoa, mutta ihastuin siinä sivussa kreikkalaiseen ruokaan, maisemiin ja meriveteen. Karpathos sopii kaikille rauhallista ja helppoa matkakohdetta kaipaaville, jotka haluavat nauttia valmismatkan eduista ympäristössä, jossa ei kuitenkaan ole liikaa muita turisteja. Ajoittain voimakas tuuli tekee ilmastosta lempeän, eikä helle paahda samalla tavalla kuin muissa vastaavissa kohteissa. Saaren lukuisat pienet rannat ja lahdenpoukamat ovat upeita, samoin korkeuksiin kurottuvat karut ja kuivat kalliot. Kuvassa historiallinen Olympoksen kylä, josta tulossa lisää kuvia ja juttuja piakkoin.


Washington D.C.
Selkeä ruutukaava, leveitä katuja, komeita hallintorakennuksia, hyvinhoidettuja puistoja ja mielenkiintoisia monumentteja kertomassa tarinoita menneestä historiasta ja sen suurmiehistä. Monien mielestä Washington D.C. on tylsä, mutta minusta se oli aivan ihana. Olen viettänyt kaupungissa vain puoli päivää, mutta hetken kuvittelin asuvani siellä. National Mall, Capitol, Valkoinen talo, Lincolnin muistomerkki ja kymmenet suurlähetystöt luovat suuren maailman tunnelmaa, jossa yhdistyvät politiikka, raha, valta ja kansainväliset suhteet. Itsensä tuntee kaiken keskellä todella, todella pieneksi ja tarpeettomaksi.
 

Kalka-Shimla Railway
Tunnelmasta toiseen, Pohjois-Intiassa sijaitseva kuuden tunnin maisemajuna kulkee satojen pienten siltojen ja tunneleiden kautta Kalkasta Shimlaan ja takaisin. Itse asiassa siltoja on yli 860 ja tunneleita yli 100, hurjan paljon siis. Niin kutsutun toy trainin matka on vuoristoinen ja sen keskinopeus hidas. Vastaavia vuoristojunia on Intiassa paljon ja ne kuuluvat usein UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalle. Maisemat ovat huikeita ja niitä on aikaa ihastella hitaasti etenevän matkan aikana. Junaa käyttävät niin paikalliset kuin matkailijat ja siellä on aikaa jutella muiden kanssa. Suosittelen googlaamaan toy train india, jos olet menossa Intiaan - et tule katumaan.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.