BLYDE RIVER CANYON - VAIKUTTAVA LUONTOKOHDE ETELÄ-AFRIKASSA


Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Olen tullut kahden viimeaikaisen Etelä-Afrikan matkani aikana siihen lopputulokseen, että voisin matkustaa maahan uudestaan ja uudestaan pelkästään upeiden luontokokemusten vuoksi. Ekalla reissulla rakastuin Kapkaupunkiin, Hyväntoivonniemeen ja Franschhoekiin, toisella reissulla monen muun ihanan luontokohteen lisäksi Blyde River Canyoniin. Sanotaan, että the best view comes after the hardest climb, mutta tällä kertaa täytyy todeta, että henkeäsalpaavan upeat näkymät olivat saavutettavissa helposti ja vaivattomasti autolla.

Blyde River Canyon - missä ja mikä?

Blyde River Canyon sijaitsee Etelä-Afrikassa Krugerin luonnonpuiston länsipuolella Mpumalangan alueella. Kanjoni on noin 25 kilometriä pitkä ja keskimäärin 750 metriä syvä. Sen korkein kohta, Mariepskop, on 1944 metriä korkea. Blyde River Canyon on maailman kolmanneksi suurin Yhdysvaltojen Grand Canyonin ja Namibian Fish River Canyonin jälkeen. En tiedä, onko sellaista termiä olemassa, joka kuvaisi sitä, että Blyde River Canyon on maailman vihrein kanjoni, mutta sellainen se kuitenkin on. Sen aaltoilevat vuoristomaiset kummut ovat pääosin ihastuttavan vehreyden peitossa ja vain siellä täällä pilkottaa punaista ja ruskeaa kiveä. Three Rondavelsin kolme pyöreää huippua on yksi tunnetuimmista kohdista.

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Missä on parhaat näkymät?

Blyde River Canyon näyttää todella upealta valokuvissa ja sitä se on myös luonnossa. Ihastelimme kanjonia kahdesta paikasta - ensin hotellialueen omalta näköalapaikalta, josta oli ihan kohtuullinen näkymä ja sitten maksulliselta näköalapaikalta, joka löytyy tien R532 varrelta. Three Rondavels Viewpontin sisäänpääsymaksu oli nimellinen 25 randia eli noin 1,70 euroa. Sunnuntaina puolenpäivän aikaan paikalla oli jonkin verran muita turisteja, mutta jonottaa ei tarvinnut kuin hetkellisesti parhaille kiville valokuvia varten. Näköalapaikkoja on käsittääkseni myös alhaalla kanjonissa ja niin halutessaan maisemia voi ihailla vedestä tai ilmasta käsin. Muun muassa täältä löydät lisätietoa kanjonista ja koko Mpumalangan alueesta.

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Yhdistä Krugerin luonnonpuistoon ja Panorama Routeen

Blyde River Canyon on helppo yhdistää muihin lähialueella oleviin nähtävyyksiin. Me kävimme samalla reissulla Krugerin luonnonpuistossa ja ajoimme kilometrikaupalla Panorama Routea, mutta rauhallisemmasta tahdista pitävien kannattaa valita vähemmän tai varata enemmän aikaa. Näkemistä ja tekemistä riittää etenkin niille, jotka pitävät luonnosta ja siihen liittyvistä aktiviteeteista, kuten patikoinnista tai vaikka ihan siitä, että saa ajaa autolla upeiden maisemien keskellä.

Krugen luonnonpuistosta on useita pisteitä, joista pääsee sisälle ja ulos puistoon. Me yövyimme melko kaukana, Crocodile Bridge  Entrance Gatella, josta ajoimme luonnonpuiston läpi Paul Kruger Entrance Gatelle ja sieltä Hazyviewin kautta Blyde River Canyonille. Matkaan meni noin kuusi tuntia, josta reilut pari tuntia Krugerin puolella. Pysähdyimme lounaalla ja ruokaostoksilla Hazyviewissä, jossa on katukauppoja, isoja marketteja ja paljon ravintolavaihtoehtoja. Tien varrella on iso kauppakeskus, josta löytyy kolme supermarkettia, food court ja vaatekauppoja.

Jo pelkästään kauniista maisemistaan tunnettu Panorama Route tarjoaa näkemistä ja tekemistä useaksi päiväksi. Panorama Route on käsittääkseni melko laaja tiekokonaisuus, enkä tainnut ymmärtää aivan täysin, mitä kaikkea siihen kuuluu. Sen kuitenkin tiedän, että matkalla on paljon pikkukyliä, vesiputouksia, hiidenkirnuja, upeita näköalapaikkoja sekä kilometrikaupalla hienoissa maisemissa kulkevaa tietä. Tien kunto oli vaihteleva. Ekana ajopäivänä tiessä oli todella paljon isoja monttuja, mutta toisena päivänä ajoimme lyhyen matkan samaa pätkää ja kappas, reikiä oltiin paikkaamassa.

Omia suosikkikohtiani ajomatkalla olivat Hazyviewin ja Blyde River Canyonin (tie R535) sekä Blyde River Canyonin, Sabien ja White Riverin (tie R532) väliset pätkät. Matkalla on avaraa kumpuilevaa maisemaa, jolloin voi nähdä todella kauas ja toisaalta metsäisiä pätkiä, jolloin tuntuu lähes samalta kuin ajaisi Suomessa. Hazyviewissä on paljon majoitustarjontaa, joten se voisi sopia hyvin tukikohdaksi, toki alueella on paljon muitakin keskittymiä. Monet yöpyvät esimerkiksi Sabiessa tai Graskopissa.

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Majoitusvinkki: Forever Resorts Blyde Canyon

Valitsimme majoitukseksi aivan kanjonin kupeessa sijaitsevan Forever Resorts Blyde Canyonin. Tämä oli aivan nappivalinta monestakin syystä. Paikka on tavallaan mökkikeskittymä valtavan kokoisella aidatulla ja vartioidulla alueella. Alueella on myös karavaanialue, ravintola, kauppa, uima-allas, leikkipuisto ja mikä parasta, kaksi näköalapaikkaa kanjoniin. Alue on sen verran iso, että ensimmäisenä saat käteesi kartan ja ajo-ohjeet omalle mökille. Paikka näytti olevan suosittu erityisesti afrikkalaisten turistien keskuudessa.

Meidän mökkimme oli hyvin varusteltu paritalonpuolikas, josta löytyi kaikki mahdolliset mukavuudet valkeista pyyhkeistä ja hyväntuoksuisesta saippuasta jääkappiin ja vedenkeittimeen. Sisustuksessa käytetyt värit olivat tummia, joten majoituksen yleisilmettä ei voi kuvailla raikkaaksi. Puhdas se kuitenkin oli. Ravintolasta sai hyvää ruokaa ja eteläafrikkalaista viiniä kohtuuhintaan. Sen sijaan kaupan valikoima oli melko rajallinen ja osa jogurteista oli mennyt vanhaksi, joten sen takia kannattaa pysähtyä matkan varrella isossa marketissa.

Forever Resorts Blyde Canyonin alueella on kaksi näköalapaikkaa - upper ja lower viewpoint. Ylemmältä tasanteelta on todella upea näkymä Blyde River Canyoniin, mutta alemmalla tasanteella päädyimme lähinnä kulkemaan pimeässä puskassa tietämättä tulisimmeko koskaan sellaiseen kohtaan, josta näkisimme kanjonin. Lopulta luovutimme, sillä aikaa oli rajoitetusti ja halusimme nähdä kanjonin varsinaiselta näköalapaikalta. Myös kylteissä viitattiin pelkästään patikkapolkuun eikä niissä mainittu näköalapaikkaa, joten jätimme leikin suosiolla kesken.

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

Kuinka pärjäsin korkeanpaikankammoni kanssa?

Voi niitä urheita yksilöitä, jotka istuivat, seisoivat ja hyppivät reunimmaisilla kivillä! Yksi pariskunta asetteli kameransa eräälle kivelle ja sen jälkeen siirtyi toiselle vielä lähemmäksi reunaa hymyilemään kameralle. Monet istuivat kapeilla kivillä heiluttaen jalkoja sen ulkopuolella. Mä katsoin kauhuissani vierestä ja pysyttelin sopivan etäisyyden päässä.
Korkeanpaikankammo aiheuttaa fyysisen reaktion ja omalla kohdallani se on täysin paikkasidonnainen. Välillä pelkään, välillä en. Joskus uskallan mennä reunalle, mutta hetken päästä sydän hakkaa tuhatta ja sataa.

Blyde River Canyonia voi aivan yhtä hyvin ihailla muutaman metrin päästä tai kivellä, jonka jälkeen on ainakin vielä yksi ennen pudotusta. Olihan se ihan mieletön tunne istua alas ja katsoa kaukaisuuteen jatkuvaa vihreän kumpuilevaa maisemaa. Näiden maisemien takia mä haluan nähdä maailmaa. Maisemat ovat henkeäsalpaavat ja juuri sellaiset, jotka saavat ihmettelemään luonnon ihmeellisyyttä. Tämä on ehdottomasti must see -kohde vai mitä sanot? 

Blyde River Canyon, Etelä-Afrikka, Panorama Route, South Africa

* * * 

Olethan käynyt jo tykkäämässä Elina Marjaana -blogista Instagramissa? Sieltä löydät hurjasti lisää matkakuvia ja -inspiraatiota. Klikkaa @elinamarjaana ja nähdään Instagramissa!

6 kommenttia

 1. Toi Blyde River Canyon ja koko Panorama route on upea kohde + tietysti Kruger. Omasta reissusta tuonne on jo kahdeksan vuotta, mutta aina silloin tällöin mietinnässä, että voisi lähteä uudelleen. Ja aionkin lähteä jossain vaiheessa, kun muksut vähän tuosta kasvavat. Tämä yhdistettynä Kapkaupunkiin on maailman upeimpia luontokohteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mieletön kohde kyllä, voi lämmöllä suositella! Oma reissuni oli melko pikainen, mutta alueella saisi kulumaan enemmänkin aikaa. Tosi helppo yhdistää myös muihin paikkoihin. :)

   Poista
 2. Oi että, mitkä maisemat! Tuli ihan mieleen Aussien Blue Mountains! Nyt on tullut niin monta inspiroivaa postausta Etelä-Afrikasta, että sinne on kyllä pian päästävä.

  En muuten itsekään ymmärrä ihmisiä, jotka keikkuvat ihan reunalla! Mulla ei ole korkeanpaikankammoa, mutta tietty itsesuojeluvaisto kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itsesuojeluvaisto nimenomaan! Kannattaa kyllä käydä Etelä-Afrikassa. Olen ollut nyt pari kertaa ihan lähiaikoina ja tykännyt tosi paljon. Luonto on mieletön. Oih, Ausseissa olis kiva käydä!

   Poista
 3. Ihan jäätävän hieno paikka! Noi maisemat on jotain out of this world 💙 Mullakin on korkeenpaikankammo, joka tulee välillä tosi voimakkaasti esille :D Eikä sitä saa mitenkään järkeiltyä pois. Nykysin se on tullut erityisesti ihmisten rakentamia tekeleitä kiivetessä, kuten kirkontorniin tai majakkaan. En ikinä uskaltais koikkelehtia missään rotkon reunalla, enkä kyllä päästä lähimmäisiänikään tekemään mitään sinne päinkään :D Mun poikaystävä on ihan toisenlainen, se rakastaa jännitystä ja "hallittua pelkoa", joten sen pitäis aina päästä haastamaan itseään ja ajaa mut hulluksi siinä samalla 😜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kyllä ihan mieletön paikka. Satuttiin paikalle hieman sumuisena aamuna ja sen näkee monista kuvista. Oli omalla tavallaan tosi upea! Heh, ymmärrän niin hyvin sun korkeanpaikankammon. Mulla se riippuu paljon paikasta ja esim. siitä olenko paikallani vai kiipeänkö jonnekin. Tänään täällä Kööpenhaminassa pelkäsin kasvitieteellisen puutarhan portaissa, mut en yhdessä tornissa. Ei järkeä. Tsemppiä sinne! 💕

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.