1-VUOTIAS ELINA MARJAANA TRAVEL BLOG - MITEN MENI EKA VUOSI?


Uskomatonta! Siitä on jo vuosi, kun Elina Marjaana Travel Blogin tarina alkoi. Hassua kyllä, blogi syntyi valmismatkan varauksen yhteydessä, vaikka olin matkustanut lähes 40 maassa ennen Kreikan Karpathokselle suuntautunutta aurinkolomaa. Pitkän ja uuvuttavan työrupeaman jälkeen pakettimatkan helppous kuitenkin houkutteli ja päätin antaa sille mahdollisuuden. Enpä olisi uskonut, että viikon matkasta riittää kirjoitettavaa moneksi kuukaudeksi ja että se pohjustaa uutta ja mukavaa harrastusta - bloggaamista.

Vuoteen on mahtunut paljon uuden opettelua, systemaattista aikatauluttamista ja monia uskomattomia matkakohteita. Tässä yhteenvetoa matkoista, suosituimmista postauksista, kävijämääristä, onnistumisista, haasteista, tulevaisuudesta ja siitä, kuinka paljon olen käyttänyt rahaa blogiin.

Matkoja Eurooppaan ja Afrikkaan

Matkat ovat suuntautuneet pääasiassa kahdelle mantereelle - Eurooppaan ja Afrikkaan. Blogi on syntynyt hyvin vahvasti Karpathoksen ympärille ja jatkanut siitä matkaansa kymmeneen maahan. Olen käynyt Tukholmassa, Tallinnassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa sekä kauempana Lissabonissa ja Lanzarotella. Kaukomatkat ovat suuntautuneet Mosambikiin, Etelä-Afrikkaan ja Swazimaahan ja muutaman tunnin olen viettänyt myös Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Näin monen reissun toteutuminen tavallisen palkkatyön ohessa on onnistunut viikonloppuja, arkivapaita ja lomapäiviä hyödyntämällä. Yhden matkan olen tehnyt puhtaasti saldovapailla. Matkat ovat olleet lomamatkoja ja olen panostanut rentoutumiseen, lukuisiin ihaniin kahviloihin, luontokohteisiin, muutamiin nähtävyyksiin ja satunnaisiin aktiviteetteihin. Osa matkoista on suuntautunut kaukana asuvien tuttavien luo, joten olen majoittunut useammin muualla kuin hotellissa tai muussa virallisessa majoituksessa.


Top 10 suosituimmat postaukset

On mielenkiintoista seurata, mikä saa teidät lukijat blogiini, joten tässä kymmenen luetuinta juttua viimeisen vuoden ajalta. Listan kärjessä on ollut sen julkaisupäivästä lähtien juttu Jyväskylän Teeleidistä ja tähän on luonnollisena syynä se, että ihana Teeleidi jakoi jutun heidän Facebook-sivuillaan. Hassua tässä on myös se, miten pienestä asiat voivat olla kiinni. Pohdimme autossa vielä hetki ennen viimeistä risteystä, että jos sittenkin menisimme kotiin teelle, mutta lopulta päädyimme poikkeamaan valmiille. Siinä hetkessä tuskin mietin, että tässä lähdetään tekemään vuoden luetuinta postausta.

Olen hurjan kiitollinen teille siitä, että olette kiinnostuneet nimenomaan jutuista, joissa mennään asia edellä. Elina Marjaana Travel Blog ei ole kovin kiinnostava tai mediaseksikäs henkilöbrändi, vaan pääpaino on ja mahdollisesti tulee jatkossakin olemaan matkakohteiden ja -kokemusten kuvailussa. Hienoa, että ne kiinnostavat myös teitä!

Kävijämäärät ja some

Nyt kaikki kokeneet ja tavoitteelliset bloggaajat voivat antaa aiheellista palautetta, sillä olen ollut äärimmäisen huono ja laiska käyttämään Google Analyticsiä. Sain sen toimimaan pienen alkukankeuden jälkeen, mutta kuinkas kävikään? En muista koskaan seurata sitä. Tämä on loistava esimerkki siitä, että kannattaa tehdä asiat kunnolla alusta asti, sillä oppiminen pois huonosta tavasta tai tutusta ohjelmasta on yllättävän haastavaa.

Bloggerin tilaston mukaan blogissa on vierailtu 31 500 kertaa. Tämä sisältää kaikki klikkaukset, joten todellinen lukijamäärä on paljon, paljon pienempi. Yhtä postausta luetaan noin 200 - 500 kertaa. Kävijämäärät ovat nousseet kaksi kertaa - Karpathoksen ja Kapkaupungin matkojen jälkeen. Tänä keväänä tahti on ollut tasaista muutamia laskuja lukuun ottamatta silloin, kun olen kirjoittanut Mosambikin ja Swazimaan kaltaisista vähemmän suosituista maista.

Jaan postauksia monissa kanavissa, kuten omassa Instassa, Facebookin eri ryhmissä, blogit.fi -sivuilla ja Rantapallossa. Suurin osa lukijoista löytää blogiin Facebookin ja blogit.fi -sivun kautta. Sen sijaan Googlen hakutuloksilla ei ole kovinkaan suurta merkitystä ja vain silloin tällöin näen yksittäisiä hakusanoja, joiden kautta blogiini on päädytty. Tässä siis vinkki itselle, panosta hakukoneoptimointiin, jos haluat kasvattaa lukijamääriä. 

Vuoden aikana olen tehnyt blogille oman sivun Facebookiin ja Instagramiin. Käytän Facebookia lähinnä postausten jakamiseen, joten se on toiminut koko ajan pienimuotoisena, mutta Instaan olen hurahtanut aivan täysin. Ihanan yksinkertainen ja simppeli sovellus! Asetin alkuvuonna muutaman tavoitteen blogille ja niistä ensimmäinen on toteutunut nimenomaan Instassa. Halusin kasvattaa seuraajamäärää reilusta 200:sta 500:an tämän vuoden aikana ja arvatkaa mitä? Tavoite saavutettiin jo toukokuussa! Hurraa! Toinen tavoite oli tehdä Insta Story kerran kuussa. Nauran tälle aliarvioinnille ääneen, sillä viimeisen puolen vuoden aikana niitä on tullut yhteensä satoja.


Kuinka paljon olen käyttänyt rahaa blogiin?

Päätin panostaa blogiin muutamalla kympillä heti sen alkuvaiheessa. Hankin blogin nimeä kantavan com-loppuisen osoitteen (noin 15 euroa per vuosi) ja ostin valmiin ulkoasun Etsystä (noin 25 euroa). Tämän jälkeen en ole käyttänyt euroakaan suoraan blogiin, mutta välillisiä kustannuksia on tullut sitäkin enemmän. Jouduin ostamaan uuden puhelimen ja kannettavan viime syksynä ja samoihin aikoihin hankin myös Lightroomin kuvanmuokkausta varten. Nämä olisin varmasti hankkinut ilman blogiakin. Myös vuoden aikana tehtyihin matkoihin on mennyt useita tuhansia euroja, mutta nekin olisin tehnyt ilman blogia. 

Tämän lisäksi olen käyttänyt muutaman kympin kahteen sponsoroituun mainokseen Instagramissa. Halusin kokeilla millaista näkyvyyttä pienellä summalla saa Elina Marjaanan kaltaiselle ei-ammattimaiselle tilille ja lopputulos oli hyvin paljon odotetunlainen. Tammikuinen markkinointi toi yhdelle kuvalle silloisen tykkäysennätyksen, mutta vain muutamia uusia seuraajia. Myöhemmin keväällä lopputulos oli vielä laihempi, joten sen jälkeen en ole käyttänyt maksullista markkinointia.

Sanotaan, että blogin voi aloittaa ilmaiseksi ja sitä voi ylläpitää ilmaiseksi hyvinkin pitkään. Tämä on tietenkin täysin totta. Olen ottanut blogiin saman asenteen kuin muihin harrastuksiini eli voin käyttää siihen hyvillä mielin joitakin euroja. Kuitenkin tässä vaiheessa, kun blogini ei ole tuottanut mitään takaisin, en ole valmis sijoittamaan suuria summia, vaikka haaveilisinkin ammattilaisen tekemästä upeasta ulkoasusta. 

Onnistumisia - kivoja kommentteja ja kasvua Instassa

Vuoden suurin onnistuminen on tietenkin se, että blogi on päivittynyt koko vuoden, eikä ideoista ole ollut puutetta. Hurjin alkuinnostus on vaihtunut mukavan leppoisaan kirjoittamiseen, johon on kiva käyttää aikaa iltaisin ja viikonloppuisin. Blogi on ennen kaikkea rentouttava harrastus, joka antaa tilaa luovuudelle, omien ideoiden toteuttamiselle ja pääasiassa positiivisten asioiden kanssa työskentelylle.

On ollut ihana lukea teidän kaikkien kommentteja ja palautetta sekä saada kysymyksiä kohteista ja kokemuksista. En tietenkään ole matkaopas, enkä osaa vastata kaikkeen, mutta hienoa, että blogi on herättänyt ajatuksia ja keskustelua. Olen kirjoittanut blogia ja vastannut kommentteihin lähinnä omasta kammiostani (noh, kolmiostani), mutta toivottavasti seuraavan blogivuoden aikana aktivoidun ja tapaan uusia ihmisiä myös face to face. Kävin yhdessä blogitapahtumassa alkuvuonna ja oli hauska jutella bloggaamisesta ja kuulla inspiroivia matkajuttuja.

Olen muutamaan asiaan blogissani todella tyytyväinen. Pidän sen selkeästä ja vaaleasta ulkoasusta sekä ytimekkäästä kirjoitustyylistä. En ole kirjoitustyyliltäni (tai luonteeltani) kaunokirjallinen ja rönsyilevä, vaan enemmänkin selkeyteen ja napakkuuteen pyrkivä. Toivon, että olen onnistunut tuomaan blogissa esiin kaikki reissuni sellaisina kuin ne ovat olleet. Olen matkailijana avarakatseinen ja uusista kokemuksista innostuva, vaikka viime vuonna olen panostanut aiempaa enemmän omaan hyvinvointiin ja elämästä, toisin sanoen kivoista kahviloista ja kauniista maisemista nauttimiseen. 

Ja hei, yksi onnistuminen on tietenkin Instan seuraajamäärän kasvattaminen, josta kirjoitin ylempänä. Ihana mahtava juttu!


Haasteita - bloggaajan identiteetin löytäminen

Ensimmäinen blogivuosi on sujunut pääosin hyvissä merkeissä ja suuremmilta haasteilta on onneksi toistaiseksi vältytty. Totta kai välillä on pieniä teknisiä ongelmia ja harmituksia, mutta niiden kanssa olen pärjännyt omin voimin. Kirjoitin puolen vuoden bloggaamisen jälkeen täällä, että suurimmat haasteet ovat valokuvaus ja kirjoitusten julkaisu. Julkaisun kanssa olen tullut rennommaksi, eikä se jännitä tai mietitytä samalla tavalla kuin alussa. Valokuvauksessa on edelleen paljon opittavaa, mutta on ollut ihana saada kannustavaa palautetta, jopa enemmän kuin muista aiheista.

Suurin haaste on ollut bloggaajan identiteetin omaksuminen. Mulla meni useita kuukausia ennen kuin kerroin kenellekään tutulle kirjoittavani blogia, enkä vieläkään huutele siitä turuilla ja toreilla. Tämä liittyy ennen kaikkea uuden identiteetin omaksumiseen, joka on usein aikaa vievä prosessi. Alussa tuntui hurjalta nähdä omia kirjoituksia samoilla sivuilla kokeneiden kollegojen kanssa, mutta ajan kanssa olen kasvanut uuteen, ihan mahtavaan identiteettiin.

Välillä pohdin millainen matkablogini on ja mihin suuntaan haluan sitä viedä
. Mun on tosi vaikea kuvailla tätä kaikkea muutamalla sanalla tai lauseella, sillä en osaa nähdä blogiani ulkopuolisen silmin tai missään kategoriassa. Olisi helppoa olla perhematkailuun, soolomatkailuun tai luontomatkailuun erikoistunut, mutta tykkään vähän kaikesta, enkä osaa samaistua yhteen ytimekkääseen ilmaisuun. Toivottavasti asia selkeytyy seuraavina vuosina tai jos sulla on joku hyvä idea, niin heitä se kommenttiboksiin.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Tällä hetkellä suurin toive on käyttää enemmän aikaa blogiin ja sen kehittämiseen. Tykkään puuhailla näiden asioiden parissa, mutta valitettavasti aika ei riitä uuden opetteluun ja vanhan hiomiseen toivotulla tavalla. Haluan uudistaa ulkoasua, suunnitella postausten aiheista ja sisällöistä keskenään johdonmukaisia sekä kasvattaa Instaa. Pohdin myös, mitä haluan oppia valokuvauksesta ja mihin suuntaan kehittää kuvanmuokkausta. 

En ole tehnyt ensimmäisen vuoden aikana yhtään varsinaista yhteistyötä, jos Matkamessujen lippuarvontaa ei lasketa. Haluaisinko tehdä niitä? No tietenkin! On mahtavaa seurata kiinnostavien yhteistöiden toteutumista niin pienissä kuin isoissa matkablogeissa. Voin todella hyvin kuvitella, että jos innostuminen ja osaaminen riittävät, saisin jonain päivänä vastineeksi myös muutaman euron. Tämä tietenkin on kiinni minusta ja monista muista seikoista, erityisesti siitä jaksavatko postaukset kiinnostaa ja löydänkö yhteen sopivien yritysten tai muiden tahojen kanssa.


Mihin matkustan seuraavaksi?

Hyvä kysymys, johon en tiedä vastausta. Haaveissa on useita kohteita, mutta suunnitelmissa pyöreä nolla. Realistinen ajatus on tehdä yksi (tai useampi) pitkän viikonlopun mittainen lähimatka ja maksimissaan kaksi viikkoa kestävä kaukomatka. Jos sulla on mielessä joku aivan yliveto kohde, niin vinkkaa ihmeessä. Marraskuun harmaudessa kaipaan takuulla kauas lämpimään. Viime vuonna olin Kapkaupungissa, joka meni heittämällä suosikkikohteiden kärkeen, joten rima ei ole turhan matalalla. Toisaalta maailmassa on niin paljon mielettömiä paikkoja, että en olisi yllättänyt, vaikka en olisi vielä kuullutkaan tulevasta suosikistani. 

Kiitos, kun olet lukenut, kommentoinut ja osallistunut muilla tavoin Elina Marjaana Travel Blogin maailmaan! Olen niin älyttömän ylpeä kaikkien kommenttien positiivisesta hengestä ja siitä, että tämä yhteinen matka on todellakin vasta alussa.

22 kommenttia

 1. Onnea 1-vuotiaalle!
  Tykkään tavastasi kirjoittaa asiaa. Sinulla on myös kiinnostavia aiheita. Hyvinhän olet saanut seuraajia sekä blogiin että instaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, 1-vuotias kiittää! Joo, oikein kivasti on eka vuosi mennyt ja ihanaa, että lukijoita on löytynyt. :) Heh, jatkan siis asialinjalla!

   Poista
 2. Onnittelut synttärisankarille! :) Vuosi on hieno saavutus.
  Täytyy antaa pointsit tästä kirjoituksesta. Olit tosi kattavasti ja asiallisesti kuvannut kaikkia bloggaamisen kulmia. Harvoin näkee näin hyvää synttäripostausta :)
  Tätä oli ilo lukea siinäkin mielessä, että moni mainitsemistasi asioista kuulosti tosi tutulta. Bloggaaminen on mulle toiminut hyvänä kannustimena valokuvaamisessa kehittymiseen. Toki oon siinä aina pyrkinyt eteenpäin, mutta kuvien julkaiseminen nähtäville asettaa ainakin mulle positiivisen sisäisen paineen pyrkiä parempaan.
  Toivottavasti jaksat kirjoittaa lisääkin Swasimaan ja Mosambikin kaltaisista harvinaisemmista kohteista. Ne ei ehkä kerää niin paljon lukijoita kenelläkään, mutta mä ainakin tykkään paljon enemmän lukea vähän erkoisemmista paikoista, joihin ei törmää ihan jokaisessa blogissa. Tsemppiä tulevalle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, hienolta tuntuu kyllä, kun on jaksanut jatkaa jo vuoden ja intoa riittää tulevillekin vuosille. :) Positiivinen sisäinen paine, siinäpä osuvasti sanottu. Sitä se ehkä enemmän on ollut viime aikoina alun jännityksen ja ihmettelyn jälkeen. Luulen, että myös vähän harvinaisemmat kohteet ovat jatkossakin osa blogia, riippuen tietenkin minne seuraavat reissut vievät. Maailmassa on niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja osa siitä mielenkiintoisesta ei ole vielä päässyt kaikkien huulille. Kiitos tsempeistä!

   Poista
 3. Onnea yksivuotiaalle!
  Kiinnostavaa tietää että oma nettiosoite on noinkin halpa, olen sitä joskus pohtinut ja kuvitellut olevan paljon kalliimpaa. Kaikkea sitä oppiikin. Eikä ole tullut mieleeni että Etsystä voisi ostaa ulkoasuja, kiitos siitäkin tiedosta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Muistaakseni tuo oli tarjoushinta ekalle vuodella ja nyt ainakin toisen vuoden lasku oli lähellä kolmeakymppiä. Edullinen siitäkin huolimatta. :) Etsyssä on tosi paljon kivoja ulkoasuja ja ainakin omani sain asennettua helposti. Kandee tutustua!

   Poista
 4. Onnea 1-vuotiaalle! Kivasti analysoitu tekemisiä. Muuten olen ymmärtänyt että kestää ennen kuin hakukoneet alkavat välittää kirjoituksia. Siihen apuna on muut somekanavat, joissa voi sillä välin jakaa juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1-vuotias kiittää onnitteluista ja tiedosta! Hakukonehommat vois olla toisen vuoden opeteltavien asioiden listalla. :)

   Poista
 5. Onnea 1-vuotiaalle blogille! Yhdyn Suunnattoman mielipiteeseen: todella hyvin ja kattavasti kirjoitettu juttu. Mietteesi ovat varmasti tuttuja meille kaikille matkabloggaajille: monien samojen juttujen kanssa painiskelen edelleen itsekin vaikka pian tulee jo 3 vuotta täyteen (mihin nää vuodet menee??).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Ihana kuulla, että muillakin on samansuuntaisia pohdintoja. Vau, kolme vuotta pian takana, onnittelut siitä jo etukäteen! :)

   Poista
 6. Onnea ensimmäisen vuoden etapista! Hakukoneoptimointi kuntoon, niin alkaa googlekin laulaa ihan eri lauluja. Etenkin nuo harvinaisemmista kohteista kertovat postaukset kannattaa käydä SEO-silmällä läpi, kun kilpailua ei ole niin paljon, nousevat ne googlessakin helpommin korkealle. Tsemppiä jatkoon, askel kerrallaan ja hitaasti hyvää tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon onnitteluista ja hyvästä vinkistä! Niinhän se menee, että hiljaa hyvä tulee ja ainakin itse tykkään siitä, että tässä hommassa on aina mahdollista oppia uutta ja panostaa eri aikaan vähän eri juttuihin. Monipuolista hommaa. :)

   Poista
 7. Onnittelut yksivuotiaalle! Tosiaan hakukoneoptimointi on varmasti se ykkösjuttu, millä onnistuu helpoiten kävijämäärän kasvu. Toinen asia tietysti ja loppupelissä tärkein on se, että itsellä on kivaa ja tykkää kirjoittaa sellaisia juttuja kuin itse haluaa! Mukavia kirjoitushetkiä myös jatkooon!

  P.S. Tykkäsin Etelä-Afrikan postauksista paljon, kun ne toivat omia reissuja mukavasti mieleen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla, että Etelä-Afrikan postaukset olivat mieleen! Olen täysin samaa mieltä, että pääasia, että itsellä on kivaa ja tykkää kirjoittaa omannäköisiä juttuja. Mukava tosi myös, jos niistä on muillekin iloa ja joskus hyötyä. Mukavia heinäkuun helteitä sinne!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus! Kirjoitat mielestäni oikein hyvin ja asiallisen analyyttisesti ja tätä postausta on mielenkiintoista lukea. Itse siirsin blogin omalle sivustolle Rantapallosta vajaa vuosi sitten, ja vasta hetki sitten Google on löytänyt blogini. Edelleen vanha on suositumpi Googlen silmissä, mutta toivottavasti tästä noustaan kovalla työllä.

  Onnea yksivuotiselle ja tsemppiä tulevalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Google ei näköjään ole ihan ajantasalla. :) Kiva kuulla, miten tuo hakukonehomma toimii ja miten sen kanssa kannattaa olla lähinnä vain kärsivällinen. Mukavia blogihetkiä sinne!

   Poista
 9. Onnea 1-vuotiaalle. Minä ainakin luen tosi mielelläni Afrikka-aiheisia kirjoituksia, mitä harvinaisempia sitä kiinnostavampia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjan paljon ja kiva kuulla, että lukijoita löytyy myös harvinaisemmille aiheille! :)

   Poista
 10. Hurjan paljon onnea ja mukavia matkoja tuleville vuosille. Hyvä ja kattava postaus blogin ensimmäisestä vuodesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja tsempeistä! Ihania blogihetkiä myös sinne suunnalle! :)

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.