PUOLI VUOTTA BLOGIA: LUETUIMMAT POSTAUKSET, TILASTOT JA OMAT FIILIKSET


Kuusi kuukautta sitten julkaisin ensimmäisen postauksen Elina Marjaana -blogissa. Olin miettinyt julkisen blogin aloittamista pitkään, luultavasti useita vuosia ja pari kertaa sellaisen aloitinkin. Olin myös pitänyt lyhyitä muutaman kuukauden mittaisia blogijaksoja ulkomailla asuessani, mutta ne oli tarkoitettu vain kuulumisten jakamiseen perheen ja ystävien kanssa. Jotain kuitenkin liikahti eteenpäin nimenomaan viime kesäkuussa ja sen ansiosta on syntynyt 58 kirjoitusta tämä mukaan lukien.

Puolessa vuodessa on tapahtunut paljon ja blogi on mennyt monella tavalla eteenpäin. Olen matkustanut ihanissa kohteissa, opetellut ottamaan valokuvia ja lukenut teidän mahtavia kommentteja. Olen hahmotellut omaa tyyliäni niin kirjoittajana kuin kuvaajana ja muodostanut konkreettisemman kuvan blogin tarkoituksesta ja sisällöstä. Lähdin liikkeelle haluan kirjoittaa matkailusta -ajatuksella, joka ei mene yksiin tarkasti rajatun aiheen ja erikoistumisen kanssa. Näiden kuukausien aikana blogista on kuitenkin tullut oma luomukseni ja olen niin onnellinen siitä, että päätin aloittaa ilman tarkempaa suunnitelmaa.


TOP 10 postaukset

1. Tunnelmallinen Teeleidi Jyväskylässä
2. Terveisiä upeasta Kapkaupungista
3. 12 huikeaa nähtävyyttä Kapkaupungissa
4. 10 matkakuvaa ja tarinat niiden takana -haaste
5. Syksyn matkasuunnitelmia - Pohjoisia pääkaupunkeja ja kaukomatka
6. Suloisia afrikanpingviinejä Boulders Beachilla
7. Neljän kahvilan kierros Oslon Grunerlokkassa
8. Elämäni aakkoset - Elina Marjaana esittäytyy
9. 39+1 maata, joissa olen käynyt
10. 8 X miksi rakastan lentokenttiä

Ihana huomata, että suurin osa luetuimmista postauksista on melko tuoreita ja paria poikkeusta lukuun ottamatta muutaman viimeisen viikon aikana kirjoitettuja. Tällä hetkellä blogissa on eniten juttuja Karpathoksesta, Kapkaupungista, Oslosta, Tallinnasta ja New Yorkista. Niissä kerrotaan niin kohteista, kahviloista kuin majoituksesta, mutta osallistutaan myös haasteisiin ja pohditaan muuta matkailuun liittyvää. Kiitos myös Jyväskylän Teeleidille, juttu on luetuin siksi, että he jakoivat sen omalla Facebook-sivullaan!

On puolestaan hauska huomata, että listalla on pari vasemmalla kädellä kirjoitettua juttua, jotka valmistuivat yhdeltä istumalta ja joiden kohdalla tuli mieleen paljon uusia ja parempia ideoita jälkikäteen. Toisaalta hyvä tietää, että ne jutut, joihin käytän eniten aikaa, eivät välttämättä kiinnosta teitä eniten, joten voin jatkossakin kirjoittaa kevyitä ja rentoja juttuja, jos aikaa ei ole tarkemmalle tiedonetsinnälle ja yksityiskohtien syynäämiselle. Välillä on kiva olla informatiivinen, välillä taas antaa omien ajatusten ja fiilisten siirtyä näppäimistön kautta ruudulle. 

Kaikki varmasti tietävät, mutta haluan vielä korostaa, etten ole matkailualan ammattilainen tai asiantuntija, mutta pyrin tarkastamaan faktat ennen julkaisua. Blogin tarkoituksena on antaa ideoita ja inspiraatio matkustamiseen ja sopivien matkakohteiden valintaan. Kerron kokemuksistani omasta näkökulmastani, joka on usein positiivinen ja kiitollinen ylipäänsä tästä hienosta mahdollisuudesta saada matkustaa ja nähdä maailmaa. Tavoitteenani on kuitenkin kuvailla kokemuksiani ja maailmaa mahdollisimman realistisesti niin kuvien kuin tekstienkin välityksellä, jotta jokainen voi tehdä omat päätelmänsä siitä, onko kohde itselle sopiva.


Kävijämäärät ja some

Voin antaa vain hyvin epämääräisen luvun kävijämääristä, sillä en ole parista yrityksestä huolimatta onnistunut asentamaan Google Analyticsia. Kuvittelin laittavani koodit ja muut oikein, mutta analytiikka on sinnikkäästi näyttänyt sivunnäyttökerraksi kahta jo usean kuukauden ajan ja olen melko varma, että teitä on paljon enemmän. 

Jotain osviittaa aiheesta antavat Bloggerin omat enemmän ja vähemmän luotettavat lukemat. Sen mukaan sivunkatselukertoja on lähes 11 000. Ensimmäistä, silloin vielä edessä odottavaa Kreikan matkaa käsittelevää postausta on katsottu 37 kertaa ja niistä suurin osa on varmasti omia klikkauksiani. Tämän jälkeen kävijämäärässä on kaksi selvää piikkiä. Ensimmäinen oli Karpathoksen matkasta kertovien juttujen kohdalla, jolloin sivunkatselut nousivat muutamasta kymmenestä yli sadan ja toinen ajoittuu vähän ennen Kapkaupungin matkaa, jolloin lukemat nousivat nykyiselleen noin 200-300 katselukertaan per postaus.

Puoli vuotta on mennyt hurjan nopeasti. Olen päivittänyt blogia säännöllisesti pari kertaa viikossa Kapkaupungin lomaviikkoa lukuun ottamatta. Muutaman kerran olen julkaissut kolmesti, mikä olisi itselleni kaikista mieluisin julkaisutahti, mutta valitettavasti aika ei riitä ja kirjoitan mieluummin kaksi kertaa huolellisesti kuin kolmesti hutaisten. Sosiaalisen median puolella blogi on Instagramissa ja Facebookissa, joista ensimmäiseen laitan kuvia myös reissujen ulkopuolella ja toiseen päivitän lähinnä silloin, kun olen kirjoittanut blogiin. Näihin molempiin olisi kiva panostaa enemmän, joten kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan.


Mikä on ollut haastavaa?

Jos pitäisi valita kaksi bloggaamiseen haastavinta osa-aluetta, niin ensimmäisen puolen vuoden aikana ne ovat olleet valokuvaaminen ja julkaiseminen. Näiden kanssa kamppailen eniten, vaikka ne ovat kaksi bloggaajan perusasiaa! En ole koskaan pitänyt itseäni luovana tai visuaalisesti lahjakkaana, enkä edelleenkään ota matkan parhaimpia valokuvia. Toki olen kehittynyt paljon, mutta haluaisin kehittyä vielä enemmän ja karistaa kouluvuosien luovien aineiden aiheuttamat traumat harteiltani.

Vaikka kirjoittaminen on sujunut ja tuntunut luonnolliselta alusta asti, julkaiseminen on kokonaan oma juttunsa. Voisin oikolukea postauksiani loputtomasti ja olen aina vähän epävarma julkaisunappia painaessani tai oikeastaan ajoitetun postauksen ilmestyessä blogiini. Tähän ovat kuitenkin auttaneet aika, rutiini ja mahdollisuus käydä korjaamassa kirjoitusvirheitä. Ja tietenkin teidän ihana vastaanotto ja kehut kivoista kuvista ja selkeästä tekstistä, kiitos niistä! 

Haasteista voisin kirjoittaa joskus kokonaisen postauksen, sillä puoleen vuoteen on mahtunut joitakin turhauttavia hetkiä ja panikointia. Välillä on teknisiä ongelmia, välillä ajanpuutetta ja välillä keksin vain otsikoita, joissa on numeroita. Haasteita on varmasti meillä kaikilla, eikä niiden edessä kannata lannistua. Jos tiedät hyvän peruskurssin bloggaamisesta tai suomenkielen kieliopista, vink vink, kerro ihmeessä kommenttikentässä tai yksityisviestillä.Kiitokset ja tulevaisuus

Tässä välissä haluan kiittää kaikkia teitä, jotka olette tavalla tai toisella päätyneet tämän blogin sivuille joko yhden yksittäisen kerran tai säännöllisesti. On ollut ilo seurata kasvavaa kävijämäärää sekä lukea teidän ihania kommentteja niin täällä blogissa kuin sosiaalisen median puolella. Ja vastavuoroisesti, olen löytänyt teidän kautta uusia ja ihania (matka)blogeja, joita seuraan säännöllisesti. Toivon, että voimme jatkossakin kulkea yhdessä tätä matkaa ja ihmetellä maailmaa.

Blogin tulevaisuus näyttää valoisalta ainakin siinä mielessä, että innostus ja inspiraatio ovat yhtä korkealla kuin ensimmäistä postausta kirjoittaessa. Muutamia parannuksia ja muutoksia olen ajatellut tehdä lähitulevaisuudessa, mutta niiden toteutuminen riippuu täysin muista menoista ja omasta jaksamisesta. Välillä haluaisin toteuttaa kaikki hyvät ideat heti, mutta sitten muistan jarrutella. Google Analytics on seuraava opeteltava asia ihan vain suuresta mielenkiinnosta, kun kaikki siitä puhuvat ja kaikki sitä ilmeisesti käyttävät.

Se m
inne päin maailmaa blogi vie riippuu paljon tulevista matkoista, joista en tiedä vielä mitään. Tavoitteena olisi tutustua muutamaan uuteen Euroopan maahan, joissa olen halunnut käydä jo pitkään ja tehdä joku kiva pidempi kaukomatka. Postausideoita on varmaan seuraavalle kolmelle kuukaudelle, joten niiden puolesta ei tarvitse hypätä lentokoneeseen ihan heti, mutta oman onnellisuuden kannalta se olisi todella suotavaa huomattavasti aikaisemmin.

16 kommenttia

 1. Onnittelut puolivuotiaalle! Sulla on ollut tosi hyvä draivi päällä. Blogin ulkoasu on tosi selkeä ja "valoisa". Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kiva kuulla! Tätä on ollut mukava tehdä ja opetella. :)

   Poista
 2. Onnittelut puolivuotiaalle blogille! Itsellä tuli kolme vuotta täyteen ja olen julkaissut postauksia pääsääntöisesti kerran viikossa. Itsellä ei ole aika yksinkertaisesti riittänyt siihen, että saisin tasaisesti edes kaksi postausta viikossa -> siihen nähden tahti on ollut sinulla kova heti alusta lähtien.

  Blogaaminen on jokapäiväistä uuden oppimista ja siinä loppujen lopuksi kirjoittaminen on hyvin pieni osa sitä ajankäyttämisen kannalta. Kuvankäsittelyt, somwejutut ja kaikki muut vievät uskomattoman paljon aikaa. Kannustan löytämään sinua itsellesi sopivan tavan viedä blogia eteenpäin pieninä palasina. Sekä yksittäisenä vinkkinä sen, että postausten SEO-optimointi on tärkein asia eikä sitä voi koskaan opiskella liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja onnittelut myös kolmivuotiaalle! Tähän kaikkeen saisi kyllä käytettyä aikaa niin paljon kuin vain haluaa. Mulle tuo kahden postauksen tahti on ollut toistaiseksi oikein hyvä, kirjoitan toisen pätkissä viikolla iltaisin ja toisen yleensä viikonloppuna. SEO-optimointi on hämärästi tuttu sana, mutta siihen voisi perehtyä tarkemmin. Kiitos paljon vinkistä, mukava saada niitä kokeneemmilta!

   Poista
 3. Hienoa. Olet ollut todella tuottava näin lyhyessä ajassa.

  Jos tuo 11 000 pitää paikkaansa, se on paljon. Osaatko kertoa, millä tavoilla lukijat ovat löytöneet blogisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, alkuinnostus on jatkunut hyvin! Suurin osa näyttää tulevan Facebookin kautta, veikkaan että osa on Reissupostauksia-ryhmästä ja osa omia tuttuja. Sitten jonkun verran tulee Blogit-fi -sivuilta ja Rantapallon kautta, mutta huomattavasti vähemmän. Pari yksittäistä löytää tiensä myös Googlen ja Instagramin kautta. Nämä siis Bloggerin omia tilastoja, joten ehkä enemmänkin suuntaa-antavia. :)

   Poista
 4. Viime kesänä itse kävin Porvoossa vasta ekaa kertaa. On kyllä todella kaunis kesäkaupunki. Talvella kaupunkia ei ehkä enää voi kutsua kauniiksi, mutta tunnelmaa siellä kirjoituksesi mukaan tuntuu olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, meniköhän tämä väärään kommenttiboksiin? Toivottavasti löytää oikealle kirjoittajalle. En ainakaan muista maininneeni Porvoota tässä. :)

   Poista
 5. Onnittelut puolivuotiaasta blogista!

  Voin kyllä samaistua erityisen hyvin ongelmiin, jotka kuvaaminen ja julkaiseminen käsittää. Tuntuu, että aina pitäisi keksiä uusi kuvakulma valokuviin, eikä tekstikään saa toistaa liikaa itseään. Onneksi tämä on kuitenkin ala (tai harrastus näkökulmasta riippuen), jossa pystyy kehittymään loputtomiin.
  Innolla odotan sulta uusia tekstejä! Hyviä sunnuntain jatkoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kieltämättä aika nopeasti huomaa urautuvansa tiettyihin juttuihin niin kuvissa kuin teksteissä, mutta ehkä niistä tulee sitten se oma juttu, joka tekee blogista kirjoittajansa näköisen. :) On kyllä niin totta, että tässä on mahdollista kehittyä ja oppia niin paljon kuin vain on aikaa ja rahkeita. Se tekee kyllä hommasta ja tulevasta kiinnostavan. Ihanaa sunnuntaita myös sinne ja kiva blogi sulla! <3

   Poista
 6. Onnea puolivuotiaalle! Kiva ja selkeä ulkoasu. Kannattaa ottaa Google Analytics Bloggerin rinnalle mittaamaan kävijämääriä, niissä tuntuu olevan jonkun verran heittoa. Yksittäisten postausten lukijamäärät siellä Bloggerissa pitävät aika hyvin paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mä olen pitänyt noita Bloggerin omia tilastoja myös aika suuntaa-antavina sen jälkeen, kun luin niistä jostain blogeista ja keskusteluista. Google Analyticsin käyttöönotto on joululoman tehtävälistalla, toivottavasti onnistuu tällä kertaa. :)

   Poista
 7. Onnea puolivuotiaalle! :) Minulla on muuten melko samanlainen blogihistoria! Pari aikaisempaa blogiakin on, mutta ne on lähinnä tehty vain kanaviksi kuulumisten vaihtoon ja ovat sittemmin jääneet. Toisaalta sellainenhan tämä nykyinenkin alussa oli, mutta homma on niin koukuttavaa, että jäin sille tielle vaikka takaisin Suomeen palasinkin. :) Wau, 58 tekstiä vuoden aikana on aika paljon! Itselle tuo 2-3 kertaa viikossa postaaminen on toistaiseksi mahdoton tavoite kaiken kiireen keskellä... :D Ehkä sitten kun on gradu purkissa ja tarvitsee jotain mihin generoida sen kaiken ylimääräisen energian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti onnitteluista! Hehheh, sitten on gradun jälkeen luvassa super paljon postauksia. :) Oletko koskaan käynyt lukemassa noiden vanhojen blogien tekstejä? Mä en oo palannut omiini pitkään aikaan, mutta olis varmaan ihan hauska lukea niitä läpi. Ekasta blogista on jo kymmenen vuotta ja silloin en osannut liittää siihen edes kuvia, pelkällä tekstillä mentiin.

   Poista
 8. Onnea! Minulla reilu puolivuotias blogi. Minusta haastavinta on ollut some ja sen kun luulin hallitsevani. Minä ilmoittauduin työväenopiston kielioppikursille tälle keväälle ja nyt syksyllä olin Espoon työväenopiston anmattimaisen blogaamisen -kurssilla. Oletko katsonut työväenopiston tarjontaa? Luin postauksesi Grünerløkkan kahviloista ja mielestäni jutussa oli kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja onnittelut myös sinne reilulle puolivuotiaalle! Kieltämättä some on myös haastavaa, enkä ole siihen haasteeseen vielä oikein edes tarttunut. :) Kiitti myös kurssivinkistä! Ei käynyt edes mielessä, että työväenopistolla voisi olla blogikursseja. Täytyy tutustua, mitä siellä on tarjolla, kiitos tuhannesti!

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.