TUNNELMALLINEN TEELEIDI JYVÄSKYLÄSSÄ


Caribian Kiss, Lyydian Lumous ja Satumainen Samppanja. Teelaatujen viehkeät nimet hurmaavat ja houkuttelevat nauttimaan idyllisestä teehetkestä Teeleidissä, Jyväskylän omassa teehuoneessa. Nautin pannullisen höyryävää porkkanakakun ja suklaa-brownien kera pari viikkoa sitten, jolloin kävin ensimmäisen kerran Teeleidin uusissa tiloissa. Hassua, miten vanhan Teeleidin tunnelma oli onnistuttu säilyttämään lähes täydellisesti uudessa rakennuksessa. Jos kylmä ja syksyinen sää ei yksin riitä, tässä muutama ylimääräinen syy poiketa teelle.



Laaja teevalikoima

Kymmenistä ja kymmenistä teeladuista muodostuva valikoima takaa, että jokaiselle löytyy jotain, myös niille, jotka eivät ole varsinaisia teenystäviä. Valikoimassa on tyypillisen valkoisen, vihreän, mustan ja rooibosteen lisäksi myös harvinaisempia teelaatuja, joista ainakin nettikaupasta löytyvä mystinen puerh on minulle uusi tuttavuus. Tee tarjoillaan yhden, kahden tai kolmen hengen pannuissa ja isommalla porukalla on kiva maistella useita laatuja. Me nautimme Lyydian Lumouksesta ja Caribian Kissistä, molemmat vihreää teetä. Samoja teelatuja on mahdollista ostaa kotiin, samoin muita teetarvikkeita. Teen kaveriksi voi tilata kakkupalan tai muun leivonnaisen, ja valikoimassa oli hyvin myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Porkkanakakku oli herkullista ja suklaa-brownie todella tummaa.



Arvokas tunnelma

Teeleidissä teehen suhtaudutaan intohimolla, rakkaudella ja ennen kaikkea arvokkuudella. Paikan sisustuksesta, yksityiskohdista ja henkilökunnan asenteesta huokuu kunnioitus rauhallista teehetkeä kohtaan. Tee tarjoillaan pyöreissä pannuissa suoraan pöytään ja kaadetaan ison mukin sijaan pieneen teekuppiin, joka istuu kauniisti ohuen tassin päällä. Miten ihanaa! Paikan sisustus henkii menneiden vuosikymmenten tunnelmaa ja vanhanajan idylliä. Pöytäliinassa on kukkia, tapetti kirjavaa ja lasivitriini täynnä erivärisiä teeastioita. Tunnelma on kodikas ja ihastuttava. Tämä oli kivaa vaihtelua skandinaaviseen ja minimalistiseen tyyliin mieltyneelle silmälleni.




Ystävällinen palvelu

Kun astut sisään vanhaan rakennukseen ja käännyt oikealle, eteesi avautuu tilava huone, jossa on palvelutiski yhdellä seinällä, kassa toisella, teevalikoima kolmannella ja myytävät tuotteet neljännellä. Aluksi sinut ohjataan teevalikoiman pariin, kerrotaan erilaisista vaihtoehdoista ja annetaan haistaa niin montaa teelaatua kuin haluat. Mikä valinnanvaikeus! Teehuone muodostuu muutamasta huoneesta, joissa on erikokoisia pöytä- ja sohvaryhmiä. Tilaus maksetaan vasta lähtiessä. Palvelu oli ystävällistä ja kohteliasta, tosin meidän tilauksemme unohtui jonnekin ja saimme sen vasta, kun kyselimme perään. Tilanne hoidettiin kuitenkin hienosti ja ylimääräiset suklaat saivat unohtamaan odottamisen.



Rauhoittava sijainti

Viime kesänä Teeleidi joutui jättämään tutun ja tunnelmallisen puurakennuksen Lutakossa. Lehtitietojen mukaan kaupunki hankki yritykselle uuden väliaikaisen paikan Kramsunkatu 1:stä, joka sijaitsee Älylässä, aivan Jyväskylän yliopiston kampuksen tuntumassa. Rauhallinen sijainti ydinkeskustan ulkopuolella sopii loistavasti tunnelmalliselle teehuoneelle, eikä noin parin kilometrin kävelymatka Kompassilta haittaa. Teeleidiin tullaan nauttimaan rauhoittavasta teehetkestä ja keskustelemaan ystävien kanssa, ei hotkaisemaan jotain pientä ja nopeaa. Myös parkkipaikkoja oli lähellä ja vapaana ainakin lauantaina iltapäivällä.



Kiinnostava rakennus

Hauska pieni yksityiskohta Teeleidin uudesta rakennuksesta on se, että se on aikaisemmin ollut Jyväskylän kaupunginjohtajan virka-asunto ja kaupungin edustustila. Olen pyöräillyt rakennuksen ohi lukuisia kertoja noina aikoina ja miettinyt mielessäni, että olisipa jännä käydä rakennuksen sisällä. Enpä olisi uskonut, että yhtenä päivänä se on mahdollista - vieläpä hyvän teen ja herkullisen leivoksen seurassa. Rakennus on yli sata vuotta vanha ja arkkitehti Lars Sonckin ja Wiwi Lönninin suunnittelema. En ollut ainoa, joka kiersi ja valokuvasi huoneita, tosin taisin olla ainoa, joka otti todella, todella monta kuvaa. Hyvällä säällä istumapaikkoja on myös ulkona ja pienessä punaisessa ulkorakennuksessa.



Teeleidi Jyväskylä
Kramsunkatu 1
Aukioloajat
Arkisin 10-19
La 11-17

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.