TALVIPUUTARHA - HELSINGIN VIHREIN OLOHUONE

Mistä tietää rakastavansa palmuja? Siitä, että hakeutuu niiden seuraan keskellä kauneinta talvea. Kävin ympäröimässä itseni vihreällä palmuenergialla parin viikon sisällä niin Helsingin Talvipuutarhassa kuin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Olipa ihana nähdä tuttua vihreyttä ja ihmetellä itselle eriskummallisia uutuuksia, kuten syyläkaktusta. Vähemmän mairittelevasta nimestään huolimatta nuo postauksen toisessa kuvassa esiintyvät kaktukset olivat hauskoja.

Talvipuutarha muistuttaa paljon Bergianska Trädgårdenia Tukholmassa, jossa vierailin joulukuussa. Kiinnostuin tuolloin isoista lasisista kasvihuoneista aivan uudella tavalla ja olen selvittänyt maailman kauneimpien ja isoimpien luonnontieteellisten puutarhojen sijaintia. Onneksi pari palmua on sopeutunut näillekin leveysasteille helpottamaan pahinta tropiikin kaipuuta ja sitä ikävää, kun sanon hyvästit omille huonekasveilleni yksi toisensa jälkeen. 


Niille, jotka eivät tiedä, Helsingin Talvipuutarha on yleisölle avoin ja ilmainen kasvihuone Töölönlahden pohjoispuolella. Se koostuu kolmesta huoneesta ja yli kahdestasadasta erilaisesta kasvista. Palmuhuoneessa on nimensä mukaisesti palmuja ja muita tropiikin kasveja. Siellä on myös puutarhan vanhin kasvi, yli 100-vuotias kameliapuu. Kaktushuoneessa viihtyvät puolestaan, yllätys yllätys, kaktukset sekä aaloet, rahapuut ja agaavet. Läntinen siipi on puutarhan sosiaalisin huone ja siellä on useita pöytäryhmiä, joissa voi vaikka syödä eväitä.

Parasta Talvipuutarhassa on ajatus siitä, että se on koko kaupungin oma puutarha. Läntinen siipi ja sen pöydät toimivat loistavana tukikohtana esimerkiksi piknikille keskellä lumista ja kylmää talvea. Paikalle pääsee helposti ratikalla ja esimerkiksi kävellen keskustasta. Mä olin käynyt hotelliaamiaisella ennen puutarhavierailua, joten keskityin katselemaan ja kuvaamaan. Miljöö oli mieletön esimerkiksi henkilövalokuvaukselle. Mun unelmien leveysasteella näyttäisi tältä noin 11 kuukautta vuodessa ja yhden kuukauden ajan olisi sellainen talvi kuin Suomessa nyt.

Talvisella vierailulla on omat etunsa. Oli jotenkin epätodellista katsoa reheviä palmuja ja kuivia kaktuksia, kun ikkunan takana oli isoja valkeita lumikinoksia. Se on sellainen maisema, jota ei tropiikissa näe, vaikka rehellisyyden nimissä on sanottava, että palmujen alla on huomattavasti miellyttävämpi kävellä kevyessä mekossa ja varvassandaaleissa kuin paksuissa toppavaatteissa. Kaiken vihreyden ja kostean ilmanalan keskellä tuli kieltämättä ikävä lomalle lämpimään - toivottavasti sellainen matka on tiedossa mahdollisimman pian. 

Kannattaa käydä Talvipuutarhassa. Siellä on kiva tunnelmoida vehreää ympäristöä, vaikka ei olisikaan kiinnostunut kasveista tai niiden tuntemuksesta. Vai mitä mieltä olet?
14 kommenttia

 1. Helsingin talvipuutarha on aivan ihana keidas keskellä talvista kaupunkia! Jostain syystä sinne tulee kuitenkin mentyä liian harvoin, mutta nyt täytyy kyllä ottaa tämä asiakseen, kun seuraavan kerran olemme pääkaupunkiseudulla.

  Kauniita kuvia tästä kuvauksellisesta talvipuutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tosi kiva paikka! Mä olin siellä nyt vasta ekaa kertaa, mutta syytä olisi käydä useamminkin. Kiitos, oli ihana kuvailla vehreyttä!

   Poista
 2. Ihana talvipuutarha! Siellä on kyllä kiva käydä. Ja mikähän niissä palmuissa oikein on kun niihin ei vaan koskaan kyllästy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistava paikka nopealle visiitille ja ehkä joku kerta myös vähän pidemmälle eväiden kanssa. :) Niinpä, palmuihin ei kyllä hevillä kyllästy!

   Poista
 3. Näitä kuvia katsellessa tulee sellainen olo, että miksi oi miksi en ole käynyt tuolla varmaan 25 viiteen vuoteen, vaikka kävelymatkan päässä asutaan?! Pakko varmaankin nyt keväällä mennä! :D Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on kyllä jo aika, mene ehdottomasti! :) Mä olen monesti mennyt myös ohi, mutta jostain syystä en ole aikaisemmin hoksannut käydä sisällä.

   Poista
 4. Siitä on kyllä aivan liian pitkä aika kun olen tuolla viimeksi käynyt! Joten kiitos muistutuksesta, täytyypä laittaa itselle kalenteriin ylös vierailu talvipuutarhaan tässä joku päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kannattaa ehdottomasti käydä. Ihastuttava paikka ja mukavaa vaihtelua tälle lumelle ja pakkasille. :)

   Poista
 5. Tänne on pakko päästä ensi Helsingin reissulla - nämä talvipuutarhat ovat aivan mahtavia paikkoja rentoutua ja ottaa valokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näistä saa kyllä tosi kauniita kuvia ja vähän joka puolella on ihastuttavia kuvakulmia. Kannattaa käydä!

   Poista
 6. Me asutaan ihan lähellä Talvipuutarhaa ja olen 10 vuoden aikana käynyt siellä kerran. Kiitos muistutuksesta, että tuonne pitäisi mennä taas käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, nyt vain käymään! Joskus se on yllättävän haastavaa ottaa asiakseen käydä jossain, joka on ihan lähellä ja helposti saatavilla. :)

   Poista
 7. Empä tiennyt tämän olemassaolosta tätä ennen! Pitääpä laittaa listalle, kun Helsingissä piipahtaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Puutarhassa on tosi hyvin pöytiä, jos haluaa vaikka napata ruokaa jostain mukaan. :)

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.