RAPISTUNUT JA LÄHES AUTIO LINNAHALL TALLINNAN SATAMASSA


Rakastan rumia ja näyttäviä asioita. Sain erään vuosia sitten tehdyn reissun jälkeen palautetta ottamistani valokuvista. Miksi kuvasin roskia kadulla tai ylitsepursuavia jäteastioita? Miksi keskityin seiniin piirrettyihin graffiteihin, enkä kauniiseen rakennukseen, jossa ne olivat? En tiedä, onko inhorealismi oikea sana, mutta keskityin asioiden rumiin ominaisuuksiin, koska siinä oli jotain kiehtovaa. Vuodet tekevät tehtävänsä ja nykyisin jopa matkustan kauneuden perässä. Aina välillä on kuitenkin ihana ihmetellä, miten joku voi olla niin rumaa tai huonosti hoidettua, mutta omalla tavallaan näyttävää ja kiehtovaa, jopa kaunista.
Tähän tarpeeseen vastaa paremmin kuin loistavasti Tallinnan satama-alueella sijaitseva Linnahall, joka on Moskovan kesäolympialaisia varten vuonna 1980 valmistunut, mutta nykyisin täysin rapistunut ja autioitunut kulttuuri- ja urheilukeskus. Viimeinen virallinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2009. Valtavan kokoisen betonirakennuksen sisällä on konserttisali, jäähalli ja aulatilaa. Jo ulkopuolella on kymmeniä portaita ja näyttäviä pylväitä, joten ei ole vaikea kuvitella, miten massiiviselta rakennus näyttää sisältä. Onkohan sisälle päässyt sen jälkeen, kun rakennus on otettu pois käytöstä?

Komea betonikompleksi sijaitsee loistavalla paikalla aivan sataman ja vanhankaupungin läheisyydessä. Sinne on helppo poiketa myös ohikulkumatkalla Kalamajan alueelle. Rakennuksen päältä on loistavat maisemat niin merelle kuin kaupunkiin. Kävin Linnahallissa lauantaina iltapäivällä, jolloin paikalla oli muutamia turisteja ja pari paikallista nuorta. Kiertelyyn ei mene aikaa muutamaa kymmentä minuuttia kauemmin. Alueella kannattaa liikkua varovasti, sillä maassa on luvattoman paljon särkynyttä lasia. 

Hurjaa ajatella, että paikka on valmistunut vasta 1980 ja se on päässyt niin huonoon kuntoon. Harmaata betonia koristavat värikkäät graffitit ja hyvinvoivat rikkaruohot. Rakennuksen kohtalo on ilmeisesti ollut vaakalaudalla pitkään, mutta nyt Tallinnan kaupunki on päättänyt peruskorjata sen. Paikalla olevien opastaulujen ja Wikipedian mukaan sen pitäisi valmistua 2019. Jännä nähdä, miten rakennus herää henkiin ja miltä sen tulevaisuus näyttää.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.