HOP ON HOP OFF - NEW YORK TUTUKSI TURISTIBUSSILLA


New York näyttää hyvältä kaikista perspektiiveistä, niin maalta, mereltä kuin ilmasta. Yksi omista suosikeistani on hieman yllättäen noin neljän metrin korkeus. Monista kaupungeista turhankin tutut, usein punaiset Hop on Hop off -bussit ovat kätevä ja tehokas tapa tutustua New Yorkiin ja saada kattava kokonaiskuva sen nähtävyyksistä ja kaupunginosien yleisilmeestä. Olen ollut vastaavan bussin kyydissä kerran aikaisemmin, joten varsinaisesta matkarutiinista tai suosikkitavasta tutustua kohteeseen ei voida puhua, mutta New Yorkin kohdalla yllätyin iloisesti kokemuksen helppoudesta ja hyödyllisyydestä.


Kenelle Hop on Hop off -bussit sopivat?

Bussit sopivat erityisen hyvin ensimmäistä kertaa New Yorkissa vieraileville sekä niille, joilla on vain muutama päivä aikaa tutustua kaupunkiin. Kyytiin kannattaa hypätä loman alussa, jotta sen aikana hankittua kokonaiskuvaa kaupungista voi hyödyntää tulevina päivinä. Kokenut New Yorkin matkailija tuskin kiinnostuu tavallisista reittivaihtoehdoista, mutta esimerkiksi Night Tour on mielenkiintoinen kokemus tai ainakin uusi tapa tutustua kaupunkiin.

Reittivaihtoehdot ja käytännöt

New Yorkissa on useita Hop on Hop off -yrityksiä, jotka tarjoavat vähintään neljä reittivaihtoehtoa - Downtown, Uptown, Brooklyn ja Night Tour. Liput ovat voimassa 24, 48 tai 72 tuntia. Näiden lisäksi tarjolla on muita erikoisuuksia, kuten Hop on Hop off -risteily ja the Bronxin kaupunginosa tai pakettiin kuuluu nähtävyyksien sisäänpääsymaksuja. Lipun voi ostaa etukäteen netistä tai vaihtoehtoisesti paikan päältä. Kierrokset ovat opastettuja, yleensä englanninkielinen opastus tulee livenä ja muut kielivaihtoehdot nauhalta.Seuraavaksi kuusi syytä, miksi tykkäsin kyydistä ja miksi sinäkin saattaisit tykätä.

Nauti tavallista paremmista maisemista.

Tämä oli itselleni kaikista tärkein syy! Neljän metrin korkeudesta on luonnollisesti paremmat maisemat kuin kävellen tai taksista, metrosta puhumattakaan. Maisemat ovat parhaimmillaan saaren itäpuolen moottoritiellä ja Brooklyniin johtavilla silloilla sekä iltakierroksella pimeän jälkeen. Tunne Manhattanin ja Brooklynin välisellä sillalla on vähän sama kuin vuoristoradassa, tosin huomattavasti paremmilla maisemilla. Taakse jää hulppea Financial District ja edessä aukeaa Brooklynin sympaattinen rantakatu.

Hahmota kaupungin kokonaiskuva loman alussa.

Kattavan reittivalikoiman ansiosta kaupungin kokonaiskuvan hahmottaminen on helppoa. Pelkästään Manhattan on 21,5 km pitkä ja 3,7 km leveä. Oma suosikkitapani tutustua uuteen kaupunkiin on kävely, mutta New Yorkissa kiire olisi melkoinen, etenkin jos aikaa ei ole paljon. Metro on toki hyvä vaihtoehto, mutta silloin vietät luvattoman paljon aikaa maan alla, eikä kaupungin yleisilme hahmotu samalla tavalla.
Näe must see -kohteet kerralla.

New York on valtavan iso ja jännittävä kaupunki, jossa on lukuisia ensikertalaiselle mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka kannattaa nähdä kerran elämässä. Hop on Hop off -matkalla näet ne kaikki ja vieläpä todella helposti. Siinä on myös se hyvä puoli, että tunnettujen, mutta sinua vähemmän kiinnostavien nähtävyyksien kohdalla voit todeta, että tämä on nyt nähty, eikä kannata tulla uudestaan. Minä nautin Time Squaren ruuhkaisesta tunnelmasta huomattavasti enemmän bussista käsin kuin itse kadulla kävellen.

Päätä itse miten hyödynnät ajelua.

Reittivaihtoehtoja on useita ja nähtävyyksiä mieletön määrä - voit valita niistä kiinnostavimmat. Haluatko ihastella nähtävyyksiä bussista, kuten itse pääasiassa tein, vai hypätä pois ja kierrellä alueella kävellen? Suosittelen Uptownin kierrosta, koska välimatkat ovat pidempiä ja nähtävyydet harvemmassa kuin Downtownissa sekä Night Touria yleisen tunnelman vuoksi. New York on aivan eri kaupunki illalla kuin päivällä.
Istu rennosti ruuhkassa, jossa olisit joka tapauksessa.

Isossa Omenassa ei ole mahdollista välttää ruuhkia. Liikuit sitten kävellen tai julkisilla, tulet väistämättä seisomaan ja turhautumaan ruuhkassa. Asian voi kääntää eduksi, sillä bussissa istuminen antaa enemmän aikaa niin maisemien ihailuun kuin valokuvaamiseen. Ruuhkasta huolimatta sinulla on oma istumapaikka, eikä kukaan liimaudu kylkeesi yrittäessään ohittaa tungoksessa.

Tutustu kaupunkiin huonosta säästä huolimatta.

Uhkaako vesisade tai muuten huono sää pilata lomaviikkosi? Vaikka New York, kuten mikä tahansa kaupunki, näyttää paremmalta auringonpaisteessa, bussissa istuminen ei ole hullumpaa sateella. Voit valita varman sateensuojan alhaalta tai hyvällä tuurilla istua katetussa yläkerrassa tai kuten meille kävi, saimme bussifirman sadeviitat päällemme.

Ja kolme syytä olla hyppäämättä.

Kallis tapa tutustua kaupunkiin.

Vaihtoehto ei sovi pienellä budjetilla matkustavalle ja tulee hintavaksi isolle perheelle. Kaupunkiin on edullisempaa tutustua kävellen tai viikon metrokortilla, jolla voi matkustaa niin paljon kuin haluat kellon ympäri. Hyvä ajatus on myös ensin kiertää turistibussilla ja sen jälkeen jatkaa omatoimisesti metrolla.

Valokuvat ovat täynnä muita turisteja.

Kaikissa valokuvissa on kanssamatkustajan pää, takaraivo tai vähintään osa hiuksista. Valitse ikkunapaikka tai kiirehdi etupenkille. Yläkerrasta saa luonnollisesti parempia kuvia kuin alakerrasta likaisen ikkunalasin takaa. Parhaat nähtävyydet ovat välillä oikealla ja välillä vasemmalla puolella, joten paikan valinta on lopulta tuuripeliä.

Nähtävyydet vilahtavat nopeasti ohi.

Tämä on totta etenkin paikoissa, joissa on paljon ihmeteltävää joka puolella. Yleensä bussi etenee hitaasti ja seisoo liikennevaloissa ja ruuhkissa, mutta muutamissa kohdissa olisin halunnut viettää pidemmän tovin. Bussit eivät sovi omaehtoista matkailua rakastavalle, sillä kukaan ei kysy, kuinka kauan haluat ihastella Flat Iron Buildingia tai valokuvata Empire State Buildingia.Oletko sinä käyttänyt Hop on Hop off -busseja vai ovatko ne ehdoton ei kiitos? Missä kaupungissa ja millaisilla kokemuksilla?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.