KARPATHOS - 6000 ASUKASTA JA 35 UIMARANTAA

Kuva: Pixabay

Miten olisi pieni fun fact -osuus eli hauskaa yleistietoa Karpathoksesta? Ai ei? No, siinä tapauksessa suosittelen hyppäämään tämän kirjoituksen yli ja palaamaan blogiin muutaman päivän kuluttua uudestaan. Muussa tapauksessa  - let's look at the facts and figures, babe.

Pienen tiedonetsinnän eli nopean googlailun jälkeen selvisi, että Dodekanesian saariryhmään kuuluva Karpathos sijaitsee Välimereen kuuluvan Egeanmeren koillisosassa Kasoksen ja Rhodoksen välissä. Saari on pinta-alaltaan Kreikan saarista 15. suurin ja Dodekanesian saarista 2. suurin heti Rhodoksen jälkeen. Saari on ilmeisen vuoristoista ja sen korkein kohta, Lastos, on noin 1220 metrissä. Rantaviivaa on 180 kilometriä ja uimarantoja 35. Ei paha. Jos lomaviikolla ei huvita tehdä mitään muuta, niin vuokra-autolla tai pyörällä on hyvä kiertää näitä rantoja.

 Kuva: Pixabay

Vakituisia asukkaita saarella on reilut 6000, joista yli kolmasosa asuu pääkaupungissa, joka tunnetaan kahdella nimellä, Karpathoksen kaupunki ja Pigadia. Hotellimme sijaitsee noin puolentoista kilometrin päässä Pigadiasta. Muilla paikkakunnilla on vain joitakin satoja asukkaita. Esimerkiksi Olympus-vuorestaan tunnetussa Olympuksen kylässä asuu noin 250 henkilöä. Karpathoksella on pitkä historia ja se esiintyy kreikkalaisessa mytologiassa muun muassa niin, että Uranoksen ja Gaian poika oli saaren ensimmäinen asukas. Oma kreikkalaisen mytologian tuntemukseni on sen verran heikkoa, etten tiedä yhtään ketä Uranos tai Gaia olivat, mutta kaikesta voinee päätellä, että meille suomalaisille melko tuntematon saari on osa laajempaa historiaa ja tarinankerrontaa.

Karpathoksen kuvaillaan säilyttäneen aidon alkuperäisen kreikkalaistunnelman siksi, että se sijaitsee kaukana manner-Kreikasta ja muista vaikutuksista. Erityisesti odotan perinteisten asuintalojen arkkitehtuuria ja koristeluja, joita on kehuttu ainakin wikipediassa. Hauskin fun fact on kuitenkin se, että saarella ilmestyy oma lehti kahden viikon välein. Jo tämän tiedon perusteella uskaltaisin väittää, että kyseessä ei voi olla kuin oikea valinta rentouttavaan lomaan ja offline-elämään.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.