KALKA-SHIMLAN VUORISTOJUNA ON ELÄMYS POHJOIS-INTIASSA
Pala kauneinta Intiaa löytyy maan pohjoisosasta ja siihen kannattaa tutustua junalla. Himalajan uskomattomissa maisemissa kulkeva Kalka-Shimla-vuoristorautatie tarjoaa visuaalisesti upean elämyksen vehreiden rinteiden ja satunnaisten pikkukaupunkien läpi. Tavallista kapeammilla kiskoilla eteenpäin puksuttava toy train on jo itsessään nähtävyys, sillä sen tunnelma henkii menneiden vuosikymmenien nostalgiaa. Verkkaisen tahdin ansiosta maisemat ikään kuin lipuvat ohi ja aika kuluu hyvällä tavalla hitaasti. Täällä Intia on kaikkea muuta kuin ruuhkainen, levoton, äänekäs tai pelottava.
Vuoristojuna otettiin
käyttöön 1903.
Noin 96 kilometrin matka kestää lähes kuusi tuntia.
Vauhti ei tässä junassa päätä huimaa! Junista käytetäänkin leikkisästi nimeä toy train. Päivittäisiä junavuoroja on viisi ja ne kuljetaan viidellä eri junalla. Niiden varustelutaso vaihtelee toisistaan, joissakin on tavallisia istumapaikkoja ilman ruokatarjoilua, kun taas toisissa on ykkösluokan paikkoja ruokailuineen.
Hinta-laatusuhde on melkoisen hyvä, sillä esimerkiksi päiväsaikaan kulkevan Himalayan Queen -junan istumapaikka maksaa nelisen euroa. Chandigarhin juna-asemalta on mahdollista varata erillinen kahdeksan hengen vaunu, joka yhdistetään tavalliseen junaan. Vaunussa on elegantti sisustus ja vessa sekä tietenkin oma rauha. Tässäpä VR:lle uusi palvelukonsepti.
Juna pysähtyy kahdeksallatoista pienellä asemalla, kuten Dharampur, Solan, Kandaghat, Taradevi, Barog, Salogra, Totu ja Summerhill. Asemilla myydään erilaisia paikallisia herkkuja ja välipaloja, joten nälkä ei matkan aikana ehdi yllättää, vaikka eväät olisivatkin unohtuneet kotiin.
Matkalla on 102 tunnelia ja 864 siltaa.
Kyllä, ihan oikeasti! Hurjilta kuulostavat luvut tarkoittavat käytännössä sitä, että yhden sillan jälkeen seuraava häämöttää jo edessä. Tosin täytyy myöntää, että sillat ovat usein niin pieniä, ettei niitä välttämättä edes huomaa. Suurimmat niistä ovat kuitenkin todella massiivisia, näyttäviä ja kuuluvat matkan huippuhetkiin.
Pisin tunneli puolestaan sijaitsee Barogissa
ja on yli kilometrin mittainen. Sen rakentamiseen liittyi
dramatiikkaa, sillä alun perin tunnelin suunnitellut insinööri,
Colonel Barog, ei onnistunut saattamaan työtään loppuun. Hän
alkoi rakennuttaa tunnelia sen molemmista päistä, mutta ei koskaan
onnistunut yhdistämään niitä. Hän sai muodollisen yhden
rupian sakon, mutta tunsi epäonnistumisestaan niin suurta häpeää,
että päätyi tekemään itsemurhan keskeneräisessä tunnelissa.
Lopulta insinööri H.S. Herlington viimeisteli tunnelin paikallisen
hindulaisen pyhänmiehen avulla.
Rinteitä, laaksoja ja kyliä
Korkeimmat rinteet löytyvät Shimlan puolelta ja maisema tasaantuu, mitä lähemmäksi Kalkaa tullaan. Vuoristokylien rakennukset hurmaavat, mutta samalla niiden rakentamiseen tarvittavat taidot ihmetyttävät. Rinteen kupeessa tasapainoilevat kodit eivät ole valinneet helppoa alustaa, vaan monet niistä on rakennettu jyrkkään kohtaan, josta on pitkä pudotus alas.
Maisemat sinänsä toistavat
itseään kuuden tunnin ajan. Joidenkin paikallisten haukottelu
kertonee omaa kieltään niiden yksitoikkoisuudesta, mutta minulle
riitti ihmeteltävää viimeisille metreille saakka. En ehkä koskaan
kyllästy ihastelemaan kaukaisia vuoria, laaksoihin kasvaneita
pikkukaupunkeja ja korkeuseroja, jotka saavat luonnon näyttämään
uljaalta. Kun maisema jatkuu kymmenien kilometrien päähän, sitä
tuntee itsensä väkisinkin vain pieneksi osaksi tätä suurta ja
mahtavaa maailmaa.
Intiassa on muitakin vuoristojunia.
Länsi-Bengalin
vuoristossa kulkeva vuonna 1881 rakennettu Darjeeling Himalayan
Railway on vanhin vuoristojuna ja se taittaa 88 kilometrin mittaisen
matkan. Nilgiri Mountain Railway kulkee Nilgiri-vuorilla Tamil
Nadussa. Vuonna 1908 rakennetulla reitillä on pituutta 46 km.
Mumbain välittömässä läheisyydessä kulkeva Matheran Hill
Railway valmistui vuonna 1907 ja sillä on pituutta vain noin 20 km.
Vuonna 1929 valmistunut 164 km pitkä Kangra Valley Railway tarjoaa
puolestaan lähes kymmenen tuntia kestävän matkan Kangran-laaksossa
Himachal Pradeshissa.
Kannattaako kokea?
Todellakin! Matka sopii kaikenlaisille reissaajille, sillä
se on edullinen, hyvin järjestetty ja junaluokasta riippuen myös
miellyttävä. Junassa on paljon muita turisteja, niin nuoria
kaveriporukoita kuin vanhempia pariskuntia. Kalkasta on hyvät
yhteydet maan pääkaupunkiin Delhiin muun muassa nopealla Shatabdi
Express -junalla, jonka kaikissa vaunuissa on ilmastointi ja
kolmenruokalajin illallinen. Teetäkään ei pihistellä, sillä
jokainen matkustaja saa yhden kupin sijaan kokonaisen termarin.
Hintaa tällä huvittelulla on alle kymmenen euroa. Matkan varaaminen
onnistuu paikallisen matkatoimiston kautta tai edullisesti suoraan
Indian
Railwaysin
sivuilta. Jos haluat kokea Intian, joka on aivan liian vähän esillä, tässä siihen hyvä vaihtoehto.
Hyppäisitkö sinä junaan ja näihin maisemiin? Oletko käynyt Intiassa?
Hyppäisitkö sinä junaan ja näihin maisemiin? Oletko käynyt Intiassa?
Wow... ehdottomasti hyppäisin tuohon junaan.... helmikuussa 2017 vastaavassa Kuranda Scenic Railwaylla Ausseissa....
VastaaPoistaIntia on kokematta ja innostit hyvällä postauksella lisää... terveisin jatkuvaa matkakuumetta poteva...
Toivottavasti on Intian reissu joskus vielä edessä. :) Se on kyllä niin valtavan iso ja monipuolinen maa, että kaikkea löytyy. Ausseissa on varmasti ollut upeat maisemat junasta! Terveisin, Toinen jatkuvaa matkakuumetta poteva
PoistaReissasimme Intiassa vuosia sitten 2 kuukautta, mutta noille seuduille emme ehtineet. Pitkään on kiinnostanut lähteä uudestaan ja varmasti siinä vaiheessa kun mennään, suunnataan Himachal Pradeshiin! Intiassa junassa matkustamisessa oli kyllä parasta maisemien ihailu. Kahden kuukauden aikana tuli junat aika tutuksi.
VastaaPoistaShimlasta puheenollen, Ylellä on näytetty sellaista draamasarjaa kuin Ne Kesät Intiassa. Se sijoittuu 1930-luvulle ja juuri tuonne Shimlaan. Ihan mielenkiintoinen sarja, mitä nyt on välillä sivusilmällä seurattu. Saattaa vaan nostattaa Intia-kuumetta!
Voi että, tää oli jo toinen vinkki tänään tuosta samasta ohjelmasta, ilmeisesti se on edelleen Areenassa, joten täytyypä kurkata. :) Missä päin Intiaa reissasitte? Pari kuukautta kuulostaa hyvältä ajalta, siinä ehtii jo nähdä osan isosta maasta. Mä oon ollut Intiassa kolme kertaa, mutta lyhempiä aikoja, parista viikosta neljään keskimäärin ja yhtä Goan reissua lukuun ottamatta vain pohjoisessa.
PoistaMe lennettiin Malesiasta Kochiin, Keralaan, josta sitten mentiin hiljakseen ylöspäin aina Rajasthaniin asti ja sieltä sitten Varanasiin, josta noustiin ylös Nepaliin. Aika paljon tuli tuon 2 kuukauden aikana nähtyä, mutta paljon jäi vielä näkemättä - Intia on niin valtava maa!
PoistaKuulostaa kiinnostavalta reitiltä! Etelä-Intia on mulle täysin vieras joten ehkäpä joku päivä sinne.
PoistaHienon näköinen junamatka! Tuo Himalajan alue on yksi omista suosikkialueista Intiassa. Raikasta ilmaa, eikä läheskään niin kaoottista kuin muualla. Rajasthanistakin muuten löytyy aika hieno junamatka Aravalin kukkuloilla, mukava vähän lyhyempi historiallinenn juna. Hienot maisemat ja välillä apinoita hyppii ikkunoihin! https://muuttolintu.com/2015/12/23/junamatka-lapi-rajasthanin-maaseudun/
VastaaPoistaOli kyllä mukava matka upeissa maisemissa! Itsekin pidän enemmän tästä rauhallisesta ja luonnonläheisestä Intiasta. Kiitti vinkistä! Olen pari kertaa ollut Rajasthanissa, mutta tuo junamatka on jäänyt väliin.
PoistaEn ole koskaan ollut kiinnostunut Intiasta, koska se kaaos yms mikä on mielikuva Intiasta ei kiinnosta yhtään. Nyt, tämän jutun myötä olen varma, että kyllä Intialla on näköjään minullekin tarjottavaa. :)
VastaaPoistaIntia on yllättävän monipuolinen maa, mutta valitettavasti liian usein juuri se kaaos pääsee esille. Sitäkin siellä on ja paljon, mutta vastapainoksi on myös rauhallisempia ja luonnonläheisempiä paikkoja. Niitä voin suositella lämmöllä!
PoistaUijuijui miten mielenkiintoisen näköistä! Mulla on kokemusta noilta seuduilta ainoastaan Dharamsalasta (miljoona vuotta sitten), oisinpa siellä käydessäni tiennyt tästä radasta!
VastaaPoistaSitä se kyllä oli! Eikun vaan joskus uudestaan näille seuduille. Tai jonkun muun vuoristojunan kyytiin, jos matka suuntautuu sinne. :)
Poista