BRYSSELIN VIHREÄMPI PUOLI - VIISI ERILAISTA PUISTOA


Harmaa ja ankea. Se oli mielikuvani Brysselistä vielä muutaman kuukauden kaupungissa asumisen jälkeen. Harmauden keskellä on kuitenkin upeita vihreitä väripilkkuja, jotka tarjoavat loistavat puitteet iltapäivän lounashetkelle, alkuillan puistotreenille tai myöhäisillan piknikille. Osa puistoista on keskustan läheisyydessä, osa kauempana metro- tai pyörämatkan päässä. Puistot ovat keskenään hyvin erilaisia niin ulkonäkönsä kuin kokonsa puolesta, joten jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. 

1. Bois de la Campre

Kaupungin suurimpiin puistoihin kuuluva Bois de la Campre (hollanniksi Ter Kamerenbos) on ehdoton suosikkini. Puisto sijaitsee kaupungin eteläosassa, melko kaukana keskustasta, mutta hyvien yhteyksien päässä Avenue Lousalta. Puistossa on pieni lampi, jonka keskellä Robinson-nimisellä saarella on kahvilana ja ravintolana toimiva ihastuttava alppihenkinen chalet. Saareen pääsee pienellä lautalla, joka maksaa euron suuntaansa. Ei kuulosta pahalta, mutta toisaalta matkakin kestää maksimissaan minuutin.

Bois de la Campre on niin iso, että siellä kulkee autotie, joka on kuitenkin suljettu viikonloppuisin. Parasta puistossa on yhteys Foret de Soignes -metsään, joka tarjoaa kaupunkielämään kyllästyneille 4400 hehtaarin verran puita ja polkuja. Metsässä on muutama pienehkö lampi ja lukuisia pyöräteitä, joita pitkin on helppo polkea aina kaupungin laidalle asti. Todellakin käymisen arvoinen kohde, tosin eksymisvaara on todellinen. Omat eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä Robinsonin saaren chaletia lukuun ottamatta alueella ei juuri ole ruokatarjontaa.

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

2. Parc Léopold

Toisin kuin Bois de la Campre, Parc Léopold (hollanniksi Leopoldspark) on todennäköisesti yksi Brysselin pienimmistä puistoista. Pienuus ei kuitenkaan ole moite, sillä puiston keskellä olevan lammen rannalla istuminen rentouttaa takuulla yhtä paljon kuin isommissa puistoissa. Parc Léopold sijaitsee European Quarter -nimisellä alueella eli käytännössä aivan Euroopan parlamentin päärakennusten takapihalla. Parhaat kuvat parlamentista saa nimenomaan rakennuksen takaa, minkä takia puistosta kannattaa poistua Rue Wiertzin kautta. Noin kymmenen hehtaarin kokoisella alueella on lammen lisäksi museo ja luonnontieteiden instituutti. Keskeisen sijaintinsa ansiosta lähettyvillä on lukuisia kauppoja ja take away -paikkoja, joten tämä on loistava paikka yhdistää esimerkiksi kierrokseen Euroopan hallintorakennuksissa.

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

3. Parc du Cinquantenaire

Parc Leopoldin välittömässä läheisyydessä, European Quarterin itäisimässä nurkassa sijaitseva Parc du Cinquantenaire (hollanniksi Jubelpark) on siisti ja hoidettu kaupunkipuisto, jossa yhdistyvät luonnonkauneus ja ihmisten rakentamat monumentit. Puisto tarjoaa loistavat edellytykset niin piknikille, juoksulenkille kuin lasten ja koirien kanssa leikkimiselle, kuten useat paikalliset tekevät. Puiston laidassa on myös koripallo- ja yleisurheilukentät sekä muita toiminnallisia liikuntalaitteita. Täällä näkee niin tanssi-, jooga- kuin narullakävelyryhmiä treenamassa taitojaan. Noin 30 hehtarin kokoinen puisto ei ole valtavan suuri, mutta sen keskellä on mahdollista unohtaa olevansa kaupungissa. Alueella on myös moskeija, museo ja muita vanhoja rakennuksia, jotka houkuttelevat turisteja. Läheltä löytyy ruokakauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Täällä treenasin epätoivoisesti juoksua ja vähän onnistuneemmin lihaskuntoa.

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

4. Parc de Bruxelles

Noin 32 hehtaarin kokoinen Parc du Bruxelles (hollanniksi Warandepark) ei ole suosikkipuistojani, enkä ole siellä juurikaan viettänyt aikaa piknik-meiningillä, mutta puisto pääsee listalle, koska siellä järjestetään lukuisia kesätapahtumia ja sen vastapäätä on kuninkaanpalatsi ja parlamenttirakennus. Lisäksi puisto sijaitsee keskustan ja Euroopan parlamentin puolivälissä, joten sinne päätyy hyvin suurella todennäköisyydellä joka tapauksessa. Miksi Parc du Bruxelles ei kuulu suosikkeihini johtuu siitä, että siellä hengailee usein hieman epämääräistä porukkaa, ainakin aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Puistossa on pieni suihkulähde. Vastapäätä sijaitseva Royal Palace of Brussels on todella vaikuttava rakennus ja pidin siitä huomattavasti puistoa enemmän.

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

5. Parc de Laeken

Huonoiten tuntemani, mutta viihtyisältä vaikuttava Parc de Laeken (hollanniksi Van Laeken) on noin viiden kilometrin päässä keskustasta kaupungin pohjoisosassa. Valtavan viheralueen lisäksi alueella on vuoden 1958 maailmannäyttelyyn rakennettu Atomium, suurennettu rauta-atomi sekä kuninkaan palatsi. Kuninkaan palatsiin ja sen puutarhaan pääsee vain muutaman viikon ajan keväällä, muulloin paikka on suljettu yleisöltä. Puutarha on todellakin näkemisen arvoinen, joten kannattaa suunnata kaupunkiin nimenomaan huhti-toukokuussa. Parhaiten puistoalueelle pääsee metrolla. Jää pois Heysel/Heizel -nimisellä pysäkillä ja seuraa muita turisteja. 

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Brysseli Bruxelles Belgia Belgium

Mikä oli sinun suosikkisi?

13 kommenttia

 1. Kaikki nuo ovat hyviä, mutta mielestäni paras on Tervurenin arboretum.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Itse en ole tuolla käynytkään. Mitä kaikkea siellä on? 😊

   Poista
  2. Puutarha museon vieressä ja itse arboretum toisella puolella. Tervurenin keskustan infopisteestä saa lisätietoa.

   Poista
 2. On kyllä kauniita puistoja! Jokunen vuosi sitten vierailtiin koulun kanssa Brysselissä ja yhden yhteisen jutun jälkeen lähdin kaverini kanssa eri reittiä kun muut. Päädyttiin tuonne Parc Léopold puistolle. Oli kyllä upea! Illalla opettajalle kerrottiin tästä, eikä hän kyseistä paikkaa tiennyt, vaikka monta vuotta oli siellä asunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin Brysselissä vielä korostuu näiden puistojen vihreys ja merkitys, ehkäpä siksi, että kaupunki itsessään ei ole kovin kaunis ainakaan omaan silmääni. Olipa kiva, että päädyitte tuonne puistoon. Usein eri reitit ovat parhaita reittejä. :)

   Poista
 3. Puistot ovat kivoja. Tuo viimeinen vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kauniilta, harmi että sinne pääsee vain noin rajoitettuna aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on tosi harmi. Kaunis paikka ja todella ihania kasveja, mutta välillä oli myös aikamoista jonossa kävelemistä. Pari muutakin oli halunnut nähdä paikan. 😍

   Poista
 4. Kävin tuolla kuninkaan puutarhassa 2013. Saimme vinkin Brysselissä asuvalta tutun tutulta. Kasvihuoneet olivat valtavat ja kukkaloistoa oli yltäkylläisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkemistä oli kyllä paljon ja kasvihuoneissa oli kiva trooppinen tunnelma. On kyllä hyvä vierailukohde, jos sattuu oikeaan aikaan kaupunkiin.

   Poista
 5. Tuttuja maisemia (asuin kauan sitten vuoden Brysselissä ja vietin paljon aikaa puistoissa vihreyden keskellä :)). Kävin silloin jossain kaupungin ulkopuolella metsässä, joka oli ihan täynnä sinisiä kukkia. Upea, satumainen paikka, jonka nimi on minulta unohtunut. Ilmeisesti keväisin se on suosittu päiväretkikohde. Kuulostaako tutulta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin viihdyin tosi hyvin noissa puistoissa, niihin tuli hakeuduttua usein jos liikkui lähettyvillä. Hmm, en kyllä osaa yhtään sanoa mistä paikasta on kyse. Asuin itsekin Brysselissä keväällä mutta siniset kukat jäi näkemättä. Toivottavasti tulee nimi jossain vastaan!

   Poista
 6. Olen asunut/opiskellut aikoinani Gentissä, ja Bryssel jäi vähän vähemmälle tutustumiselle. Nyt olen miettinyt nostalgiareissua maahan, joten Brysselissä pitä käydä johonkin näistä puutarhoista tutustumassa - rakastan kukkia ja vehreitä puutarhoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos menet keväällä oikeaan aikaan, niin tuo viimeinen kuninkaan puutarha on kyllä paras. Ja sitten on tuo hyvä vinkki tuossa ekassa kommentissa paikasta, jossa en itse ole käynyt, mutta nopean googlailun perusteella näytti myös mukavalta. Mukavaa tulevaa nostalgiamatkaa!

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.