ASUNTOMESSUT SAIMAAN RANNALLA


Mahtavaa, että 32-vuotiaana voi tehdä melko tavallisia asioita ensimmäisen kerran elämässä, kuten käydä asuntorakentamiseen ja -sisustamiseen erikoistuneilla Asuntomessuilla. Olen käynyt kerran aikaisemmin loma-asuntomessuilla, mutta ennen keskiviikkoa en ollut käynyt varsinaisilla Asuntomessuilla. Tänä vuonna messut järjestettiin sopivasti entisen kotipaikkakuntani naapurissa, Mikkelin luonnonkauniilla alueella Saimaan rannalla. Ajelimme autolla messuparkkiin ja hypäsimme ilmaiseen non-stop-bussikuljetukseen, joka toimi samalla lyhyenä turistikierroksena esitellen Mikkelin nähtävyyksiä ja yrityksiä.

Noin kolme kilometriä Mikkelin keskustasta etelään sijaitseva messualue muodostuu neljästä korttelista, jotka kuitenkin jakautuvat käytännössä kahdelle alueelle Heinzenpuiston molemmin puolin. Kiersimme aamupäivällä toisen alueen ja iltapäivällä lounaan jälkeen toisen. Esittelyssä on 28 omakotitaloa sekä kaksi rivitaloa ja yksi paritalo, joista yleisölle on auki muutama asunto. Messualueella on myös viisi puistoaluetta, taideteoksia, lasten leikkipuisto, aikuisten kuntosali, nuotiopaikka ja Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvä kohde. Lisätietoa messuista ja järjestelyistä löytyy Asuntomessujen virallisilta kotisivuilta. Pikainen tiedonetsintä (toisin sanoen googlailu) paljasti, että Asuntomessut on järjestetty ensimmäisen kerran Tuusulassa vuonna 1970 ja tulevina vuosina ne tullaan järjestämään Porissa, Kouvolassa ja Tuusulassa. Kävijämäärä on vaihdellut viime vuosina reilusta 100 000:sta  lähes 200 000:een.Odotin messuja innolla, vaikka en ole rakentamassa, sisustamassa, enkä edes muuttamassa toiseen asuntoon. Pidän sisustamisesta ja kauniista käytännönratkaisuista, mutta en juurikaan käytä niihin aikaa. Messuilla oli todella paljon nähtävää erityisesti ensikertalaiselle, jolle kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Keskityin kohteiden kokonaiskuvaan, siihen mistä pidin ja mistä en, mutta lukuisat kiinnostavat yksityiskohdat jäivät vähemmälle huomiolle. Huomasin kiinnittäväni eniten huomiota asuntojen yleistunnelmaan, sisustamiseen ja väreihin, vähiten pohjaratkaisuihin ja mahdollisiin älyratkaisuihin ja muuhun tekniikkaan. Kohteesta toiseen sai kulkea melko rauhallisesti, eikä kukaan tyrkyttänyt esitteitä tai tietoa liian innokkaasti. Ystävällinen ei kiitos ymmärrettiin hyvin. Sen sijaan messualueen reunalla olevista kojuista tarjottiin karkkia, kyniä, esitekasseja ja sähkösopimuksia huomattavasti hanakammin. Messupäivänä tihkutti jonkin verran vettä, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että jonot kohteisiin eivät olleet pitkiä ja liikkuivat vaivattomasti.Useissa kohteissa toistuvia, tämänhetken asumisen ja sisustamisen trendejä oli helppo bongata - avoimet tilaratkaisut, isot ikkunat, isot taulut, poreallas isolla terassilla ja maahan upotettu trampoliini. Kaikki oli isoa, niin ikkunat, terassit kuin taulut. Yllättävän monissa asunnoissa oli käytetty tummia sävyjä, jopa mustaa, keittiönkaapeissa, olohuoneen ja eteisen seinissä sekä huonekaluissa. Huomasin pitäväni selkeistä ja yksinkertaisista ratkaisuista, jotka olivat sekä kauniita että käytännöllisiä. Vaaleat, minimalistiset ja skandinaaviset kodit olivat eniten omaan mieleeni, tosin pidin myös joistakin tummista yksityiskohdista. Plussaa sai vaatehuoneesta, pariovista, kahdesta lavuaarista kylpyhuoneessa, isoista abstrakteista tauluista ja järvimaisemasta, joka löytyi lähes joka kodista. Keittiön aamupalakaapit olivat sympaattisia, mutta melko tarpeettomia kaltaiselleni puuronkeittäjälle.


Kirkonvarkauden alueella sijaitseva messualue on todella kauniilla paikalla järven rannalla ja siihen on helppo ihastua niin messuvieraana kuin asukkaana. Parasta sijainnissa on upea maisema lähes jokaisen asunnon jokaisesta ikkunasta, mikä voittaa mennen tullen oman parvekkeen näkymän naapuritalon tummaa tiiliseinää vasten. Messuilta saa hyviä konkreettisia ideoita niin rakentamiseen kuin sisustamiseen sekä ajattelunaihetta siihen, mitä asuminen ja oma koti merkitsevät ja mikä tekee asunnosta kodin. Siellä oli helppo kokea ahaa näinkin voisin asua -fiiliksiä ja ihastella ammattitaitoisten ihmisten kädenjälkeä ja kykyä konkretisoida ideoita.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.