RENTOUTTAVA RUSKALOMA YLLÄKSELLÄ

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Takana on ensimmäinen, mutta toivon mukaan ei viimeinen ruskamatka. Vaikka Lapin luminen talvi on tuttu jo lapsuudesta, näin ruskan sävyttämän pohjoisen ensimmäisen kerran vasta viime viikolla. Viisi vuorokautta Ylläksen Äkäslompolossa toimi loistavana ensikosketuksena pohjoisen syksyyn ja samalla rentouttavana alkuna kahden viikon lomalle. Päivät alkoivat hitailla aamuilla, kaurapuurolla ja kahvilla, mistä ne jatkuivat tuntureiden ja kurujen kautta saunanlauteille ja läheisen lammen jääkylmään veteen. Hengitimme keuhkot täyteen raikasta syysilmaa ja ihastelimme poroja mökin sohvalta.

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Yöjunalla Helsingistä Kolariin

Noin tuhannen kilometrin matka taittui suhteellisen mukavasti yöjunalla. Olen aiemmin yöpynyt makuuvaunuissa eri puolilla Etelä-Eurooppaa yli kymmenen vuotta sitten, mutta tämä oli ensimmäinen kertani suomalaisessa yöjunassa. Alun perin suunnittelin lentäväni Kittilään samalla tavalla kuin viime talven hiihtolomalla, mutta päätös lähdöstä syntyi sen verran myöhään, että juna oli järkevin ratkaisu. Säästin siitä, mistä kannattaa - eli yöunista.

Täytyy sanoa, että matka ilman makuupaikkaa oli mielenkiintoinen, mutta ei ollenkaan niin paha kuin odotin. Valmistauduin huolellisesti ottamalla mukaan unimaskin, korvatulpat, oikean tyynyn ja ison huivin, jota käytin peittona. Menomatkalla "nukuin" kahdeksan tuntia ja paluumatkalla vähän enemmän, tosin heräsin melkein joka asemalla. Aamukahvi teki tehtävänsä ja katkonaisesta yöstä huolimatta olin yllättävän pirteä. Pientä seikkailumieltä on selvästi jäljellä vielä kolmenkympin puolivälissä.

Kolarista lopulliseen kohteeseen, niin Äkäslompoloon, Ylläsjärvelle kuin Levillekin, pääsee helposti bussilla, joka lähtee rautatieaseman pihasta ja odottaa myös myöhässä olevia junia. Mekin olimme jonkin verran myöhässä. Matka Äkäslompoloon kestää puolisen tuntia ja kustantaa 12,60 euroa. Voit hypätä kyydistä pois useimpien hotellien ja muiden majoituspaikkojen kohdalla. Itse kävelin lähimmältä hotellilta vielä kilometrin verran mökille.

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Upeita kuruja, tuntureita ja saivoja

Ylläksellä on paljon nähtävää ja erilaista maastoa helposta vaativaan. Alkuviikon sateesta huolimatta pääsimme kiertämään yhden ennalta suunnitellun reitin joka päivä. Ihastelimme komeaa rotkojärveä, haastoimme fyysistä kuntoa tunturissa ja nautimme eväitä laavulla tai kodassa. Kirjoitan kohteista myöhemmin lisää, mutta tässä makupaloja parhaista:

Pakasaivo - komea rotkojärvi helpon kulkumatkan päässä. Ajoimme autolla noin 20 km Äkäslompolosta ja kävelimme parkkipaikalta 200 metriä järvelle. Hyviä näköalapaikkoja löytyy eri puolilta, joten kannattaa kiertää rauhassa.

Varkaankuru ja Kellostapulinkuru - kaksi täysin erilaista kurua, jotka on helppo yhdistää samalle päivälle. Varkaankuru on vehreä ja ilmanalaltaan kostea, Kellostapulinkuru puolestaan karu ja kivinen. 

Kukastunturi - noin 3 km pitkä nousu haastaa etenkin pyöräilijän, mutta ylhäällä maisemat palkitsevat. Oma kunto loppui vähän ennen huippua, minkä jälkeen matka jatkui pyörää taluttaen. Alastulo oli huomattavasti iisimpi. Iso suositus.

Särkitunturi - viikon suosituin turistikohde, jonka parkkipaikalla oli useita busseja. Ajoimme autolla noin 40 km Äkäslompolosta Muonion suuntaan ja kävelimme reilut kolme kilometriä helppokulkuista ylämäkeä. Polku muuttui loppumatkasta kivikkoiseksi. Reissun parhaita maisemia ehdottomasti!

Pirunkuru - komea 8 km lenkki, jonka vaativin osuus on noin puolisen kilometriä pitkä Pirunkuru. Jyrkkä ylämäki on täynnä pieniä ja vähän suurempia kiviä. Kipuaminen on lopulta huomattavasti helpompaa kuin miltä maasto näyttää, kunhan tahti pysyy rauhallisena ja keskittyminen on seuraavassa askeleessa.

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Mökkielämää, lomarutiineja ja ihastuttavia poroja

Puuteri ja ripsiväri unohtuivat meikkipussiin, raikas ulkoilma ja kuuma sauna saivat posket punoittamaan vuorotellen. Ruskaloma Lapissa on mainio tapa irrottautua arjen velvoitteista ja kaupunkielämän kiireistä. Aikakin menee sopivalla tavalla hitaasti. Vajaassa viikossa ulkoilusta, ruokailusta ja saunasta muodostuu sopivan rentouttava ja hyvällä tavalla vaihtoehtoinen lomarutiini. Alkuviikon pienet sadekuurot pakottivat viettämään aikaa mökissä tekemättä oikeastaan yhtään mitään.

Ja entä ne porot? Niitä tuli vastaan joka päivä, yleensä useita kertoja. Osaa katselimme suoraan mökin sohvalta, toiset tulivat vastaan automatkalla tai kauppareissulla. Myös oravia, jäniksiä ja kuukkeleita oli liikkeellä mukavasti. 

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

Ylläs, kotimaanmatkailu, Lappi,

* * *
Nähdäänhän myös Instagramissa? 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.