HITTI VAI HUTI? KUUSI NÄHTÄVYYTTÄ OSLON KESKUSTASSA


Jokaisessa kaupungissa on vähintään muutama nähtävyys, jotka ensikertalaisen kannattaa nähdä pelkästään siitä syystä, että noh, ne ovat nähtävyyksiä. Jotkut viralliset ja suositut nähtävyydet ovat oikeasti kivoja ja toiset pelkkää ajanhukkaa. Käytin yhden iltapäivän Oslon keskustan nähtävyyksiin ja totesin, että joukkoon mahtuu niin hittejä kuin huteja. Mitä kannattaa käydä katsomassa ja mikä on parempi kiertää kaukaa, siitä ajatuksia seuraavassa.

1. Tiikeripatsas

Rautatieaseman edessä on komea pronssinen tiikeripatsas, joka selvästi herättää mielenkiintoa ohikulkevissa turisteissa. Patsas ilmestyi aseman eteen Oslon juhlavuoden kunniaksi vuonna 2000. Jos ihmettelet, miten Oslo ja tiikeri liittyvät toisiinsa, niin vastaus löytyy Oslon lempinimestä Tigerstaden.

Huti. Patsas ei ole komeasta ulkomuodostaan ja valokuvia ottavista turisteistaan huolimatta kovin ihmeellinen, eikä siinä ole muuta kiinnostavaa kuin se, että tiikerin kaltainen villieläin kohtaa urbaanin kaupunkiympäristön. Vartta vasten ei paikalle kannata tulla, mutta suurella todennäköisyydellä kuljet patsaan ohi liikkuessasi keskustassa ja silloin siihen voi kiinnittää hetkellisesti huomiota.



2. Oopperatalo

Toinen perinteinen, mutta varsin uusi nähtävyys on vuonna 2008 valmistunut Oslon Oopperatalo, joka sijaitsee todella kauniilla paikalla vain lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Veden äärellä sijaitseva veistoksellinen rakennus on Norjan kansallisoopperan ja -baletin koti.

Hitti. Oopperatalossa on kaksi todella mahtavaa asiaa. Ensinnäkin sen viistolla katolla voi kävellä ja ylhäältä on loistavat maisemat vastarannan vaaleanpunaiseen unelmaan. En tiedä, mikä rakennus se on, mutta majesteettinen se ainakin on. Toiseksi kannattaa kurkistaa Oopperatalon sisätiloihin, etenkin isojen ikkunoiden valaisemaan aulaan, jossa on komea puuseinä sekä vessaan, kyllä vessaan, joka on myös näkemisenarvoinen. Ja onhan koko rakennus komea ja virtaviivainen myös kauempaa katsottuna.





3. Akerhusin linna

Akerhusin linna on yksi Oslon ja Norjan historian merkittävimmistä rakennuksista ja se on strategisen sijaintinsa vuoksi kokenut kovia piirityksiä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana luin, että linna on piiritetty yhdeksän kertaa, mutta yksikään valloitusyritys ei ole onnistunut. Linnan rakennustyöt aloitettiin vuoden 1290 kieppeillä, joten kyseessä on osa todella vanhaa historiaa.

Hitti. Linnoitus muistuttaa monin tavoin Suomenlinnaa tai Turun linnaa. Alue on kaunis ja vehreä ja se pääsee oikeuksiinsa syksyisen ruskan väreissä. Linnoituksessa on mm. kirkko sekä eri saleja ja torneja, mutta me ihastelimme rakennuksia vain ulkoapäin. Alueella oli vähemmän turisteja kuin monien muiden nähtävyyksien luona, joten saimme samalla nauttia rauhallisesta kävely- ja ulkoiluhetkestä. 





4. Kaupungintalo

Vuonna 1950 avattu kaupungintalo on iso ja melko ruma rakennus keskeisellä sijainnilla. Sen  edustalla on Oslolle tyypilliseen tyyliin useita patsaita ja vieressä pieni laitettu viheralue. Rakennuksessa järjestetään vuosittainen gaala, jossa myönnetään Nobelin rauhanpalkinto.

Hitti ja huti. Rakennus on selvä huti ulkokuoren perusteella, mutta ilmeisesti se pitää sisällään valtavankokoisia, mielenkiintoisia seinämaalauksia. Jos jollakin on enemmän tietoa asiasta ja etenkin siitä ovatko seinämaalaukset kiinnostavia, niin jättäkää ihmeessä kommentti. Kaupungintalon kaksi tornia näkyy moneen paikkaan, joten sen näkemiseltä ei voi varsinaisesti välttyä, vaikka ei kävelisikään aivan vierestä.


5. Aker Brygge

Tästä entisestä teollisuusalueesta on muodostunut muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana moderni ja suosittu alue niin asunnoille, ravintoloille kuin muulle viihtymiselle. Aikaisemmin yli sadan vuoden ajan, aina vuoteen 1982 asti alueella oli yksi Norjan suurimmista telakoista.

Hitti. Aker Bryggessä on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, jotka houkuttelevat niin paikallisia kuin turisteja. Modernia ja siistiä, tosin ajoittain liian ruuhkaista. Alueella on mielenkiintoisia rakennuksia ja patsaita sekä siellä päätee ihailemaan merimaisemaa useissa eri kohdissa. Rannalta on loistavat näköalat myös Akerhusin linnoitukselle. Kiva paikka viettää aikaa ja nauttia lasillinen viiniä. Nobel-museo ja laivalaituri, josta pääsee läheisille saarille, sijaitsevat aivan alueen alkupuolella.





6. Kuninkaallinen linna ja Karl Johans gate

1800-luvulla valmistunut linna on yksi Oslon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Linnan upea ulkomuoto pitää sisällään kolme kerrosta, kaksi siipeä ja 173 huonetta. Se toimii hallitsevan monarkin virallisena residenssinä ja edustustilana. Karl Johans gate on puolestaan Oslon pääkatu, joka yhdistää rautatieaseman ja kuninkaallisen linnan.


Hitti tai huti. Kuninkaallinen linna jäi osittain arvoitukseksi, sillä saavuimme paikalle alkuillan hämärässä, eikä linnasta tai sitä ympäröivästä alueesta jäänyt vahvaa muistikuvaa. Isot rakennukset ovat toki aina kiehtovia, mutta veikkaan, että tämä osa Osloa näyttää paremmalta päivänvalossa tai sitten linnaa ei oltu valaistu vielä kunnolla. Karl Johans gate on puolestaan leveä, mutta melko tavanomainen katu, jonka varrella on muutama komea rakennus, kuten yksi yliopistorakennus oikealla puolella linnalle käveltäessä.



Oletko käynyt Oslossa? Mitä kannattaa nähdä ja mikä kiertää kaukaa?

2 kommenttia

  1. Oslo ei ole kyllä oikein ikinä kiinnostanut mua, eikä se kiinnostus tuntunut oikein nousevan nytkään. Paitsi oopperatalo ja tuo Aker Brygge vaikutti kuitenkin aika hienoilta, mutta en tosiaan tiedä, lähtisinkö ihan vain niiden takia Osloon. Mietin, että monihan ajattelee varmaan Helsingistä just niin kuin mäkin Oslosta, mikä on mun mielestä tietysti sääli, kun mun nähdäkseni Helsingissähän on vaikka ja itä! :D Että voin olla kyllä ihan väärässä mun Oslo-ennakkoluuloissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailmassa on niin monta kiehtovaa paikkaa, ettei Oslo kovin korkealle sillä listalla kyllä nouse. Mä sain kaupungista tosi hyvän kuvan mielettömän aurinkoisen sään ja hyvän seuran ansiosta, mutta se on totta, ettei siellä montaa asiaa ole, miksi kannattaisi valita nimenomaan Oslo, eikä jotain muuta kaupunkia. Toki sijaintinsa puolesta on lähellä esim. parin päivän kaupunkilomalle. :) Vigelandin puiston patsaat oli oikeasti hienoja ja sellaista en ole vielä muualla nähnyt.

      Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.