MONIPUOLINEN LOMAVIIKKO KAPKAUPUNGISSA


Kapkaupunki on heittämällä yksi suosikeistani. Sillä on paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka kohtaavat toisensa viihtyisässä kaupunkikohteessa. Se sijaitsee upean ja ennen kaikkea monipuolisen luonnon keskellä; ympärillä on niin vehreyttä, vuoria kuin merenrantaa. Se on monikulttuurinen ja kansainvälinen, joskin historia ja nykyinen eriarvoisuus ovat surullista katseltavaa. Se tarjoaa hyvää ruokaa, upeita elämyksiä ja kauniisti sisustettuja sisätiloja. Majoitusta valikoidessa iski todellinen runsaudenpula, kun kauniita paikkoja oli yksi toisensa jälkeen.

Olin Kapkaupungissa edellisen kerran marraskuussa 2017. Nyt vähän päälle pari vuotta myöhemmin palasin kiertämään samoja tuttuja paikkoja, mutta näkemään myös jotain uutta. Viimeksi en päässyt kaupungin legendaarisimman kukkulan, Pöytävuoren huipulle, mutta tällä kertaa ajoitimme sen heti viikon alkupuolelle. Kiersin myös viinitiloja turisteille tarkoitetulla wine tramilla Franschhoekin alueella sekä nautin salaattilounasta kaupungin historiallisimmassa hotellissa, Belmond Mount Nelsonissa. 

Kapkaupunki on upea kohde, mutta siellä tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Emme juurikaan liikkuneet pimeän eli noin kello kahdeksan jälkeen paria poikkeusta lukuun ottamatta. Valitsimme majoituksen hyvältä alueelta ja talosta, jossa oli vartiointi ympäri vuorokauden. Varasimme kuljetuksen kentältä majoitukseen etukäteen majoituksen kautta ja palasimme kentälle paikallisbussilla, kun olimme ensin selvittäneet ja nähneet, miten se toimii (oli muuten todella näppärä). Liikuimme pääasiassa turistibussilla sekä jonkin verran kävellen. Kahden kerran perusteella uskaltaisin sanoa, että turvallisuuden takia kaupunkiin ei kannata jättää menemättä, mutta varovainen on hyvä olla. Aina voi jotain sattua - milloin ja missä päin maailmaa tahansa. 

Värikäs asunto Green Pointissa

Majoituimme värikkäässä AirBnB:ssä Green Pointin alueella eli lähellä keskustaa ja palveluja. Majoitusvalinnassa ratkaisivat ennen kaikkea sijainti, turvallisuus ja muiden suositukset. Kapkaupungissa ei kannata yöpyä missä tahansa, sillä asuinalueiden välillä on valitettavasti paljon eroja. Valitsimme asunnon osittain myös hauskan ja koristeellisen sisustuksen vuoksi. Se oli jotain erilaista vaaleaan ja minimalistiseen tottuneelle silmälle.

Valinta osoittautui monessa mielessä täydeksi kympiksi. Asunto oli pääkadun varrella, mutta siitä huolimatta se oli rauhallinen rakennuksessa tehtävää remonttia lukuun ottamatta. Aivan vieressä oli muutama ravintola sekä ruokakauppa, josta haimme illallista melkein joka ilta. Kävelimme reilussa kymmenessä minuutissa Waterfrontin alueelle, jossa on paljon kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja nähtävyyksiä. Sieltä lähti myös punainen hop on hop off -bussi sekä MyCiti-paikallisbussi lentoasemalle. Itse asunto oli todella hyvin varusteltu. Kahdeksanhengen ruokapöytä kahdelle? Kyllä kiitos! Kolme päivää hop on hop off -bussissa

Kaksikerroksinen turistibussi on monelle tuttu ja jakaa mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Kapkaupungissa se on kiistämättä loistava vaihtoehto. Reilulla parilla kympillä voi kiertää kolme päivää kaupungin nähtävyyksiä, päivän ja kahdenkin vaihtoehtoja on. Bussilla pääsee kaikkiin suosituimpiin nähtävyyksiin, jopa Pöytävuoren juurelle, Constantian viinialueelle sekä useimmille rannoille. Liikkuminen onnistuu myös taksilla, Uberilla tai paikallisbussilla, mutta tällä(kin) kertaa nautimme toisen kerroksen näköalasta ja selostuksesta, joka tarjosi hyvää tietoa kaupungista.
Bussilla on kolme pääreittiä, joten kolmen päivän ohjelma oli lyöty helposti lukkoon. Yhtenä päivänä pysähdyimme Kirstenboschin puutarhassa ja Constantian kahdella viinitilalla. Toinen päivä vei lyhyelle keskustakierrokselle sekä illalla Signal Hillille auringonlaskua katsomaan. Kolmantena päivänä suuntasimme Pöytävuoren huipulle sekä sen jälkeen Camps Bayn rannalle. Vuoria, viinitiloja ja rantaa - ei hullumpi lomaviikon aloitus.


Päiväretki Hyväntoivonniemelle ja Cape Winelandsille

Päiväretket veivät tällä kertaa samoihin kohteisiin kuin pari vuotta aikaisemmin. Niistä ensimmäinen oli tismalleen sama paitsi toisinpäin tehtynä eli kävimme Hyväntoivonniemellä ja Boulders Beachilla. Hyväntoivonniemi on Afrikan lounaiskärki, jossa voi tuntea navakan tuulen ja kävellä esimerkiksi kahdelle majakalle tai Cape Pointiin. Maisemat ovat upeat ja meri turkoosi. Boulders Beach tunnetaan puolestaan afrikanpingviineistä, jotka asuttavat päivisin turistien kansoittamaa rantaa. Voit lukea lisää kohteista vanhoista postauksista:

Toinen retki vei Franschhoekin viinialueelle. Menimme turistibussilla pienelle asemalle, josta hyppäsimme wine tramiin, viinijunaan. Mielenkiintoinen konsepti, jossa kaksikerroksinen ratikka (tai joillakin reiteillä myös bussi) vie turisteja suoraan viinitiloille. Päivän aikana kävimme neljällä tilalla, joista kahdessa ehdimme viettää enemmän aikaa. Nobel Hill ja Babylonstoren olivat suosikkejani, vaikka ei muissakaan mitään vikaa ollut. Liikkuminen paikasta toiseen oli näppärää, vaikka emme missään vaiheessa oikein ymmärtäneet wine tramin aikataulua. 

* * *

Instassa on paljon lisää kuvia Etelä-Afrikasta niin feedissä kuin stooreissa. Klikkaa @elinamarjaana !

14 kommenttia

 1. Wau! Upeita kuvia. Kävin Cape Townissa pari vuotta sitten -- tehden myös retkiä sekä hopon-hopoff busseilla kuin vuokra-autolla. Todella upea paikka ja nähtävää riittää. Tuota viiniraitiovaunua en tiennyt olevan tällöin -- pitäisi joskus matkustaa uudestaan. ajoimme kuitenkin Route 62 - eli Wine Routea pitkin ja sieltähän niitä viinitiloja vasta löytyikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kapkaupunki on kyllä todella kuvauksellinen ja upea kohde myös luonnossa. Tykkään juurikin siitä, että tekemistä riittää myös kaupungin välittömässä läheisyydessä ja nopeasti pääsee niin rannalle kuin muualle luontoon. Autonvuokraus olisi tosi hyvä juttu, pääsee ihan eri tavoin liikkumaan paikasta toiseen.

   Poista
 2. Kapkaupunki on tosiaan älyttömän hieno ja monipuolinen kohde. Turvallisuuden kanssa saa tosiaan kuitenkin olla tarkkana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Näkemistä ja tekemistä riittää pitkäksikin aikaa. Valitettavasti turvallisuusasiat voisivat olla paremminkin ja ikävää, että turisteihinkin on kohdistunut monenlaista. Toivottavasti maalla on tässä suhteessa parempi tulevaisuus edessä. Historia on kieltämättä karu.

   Poista
 3. Kapkaupunkiin melkein matkustimme jo mutta jutut turvallisuusasioista hillitsi halujamme ja matka siirtyi tulevaisuuteen. Kiva on siksi lukea paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti matka toteutuu joskus tulevaisuudessa, sillä kaupunki on todella kaunis ja monipuolinen. Parin reissun perusteella kokemukseni on, että päiväsaikaan alueilla, joissa liikkuu muutenkin ihmisiä, tuntuu turvalliselta enkä jatkuvasti mieti asiaa. Toki huomasin olevani valppaampi kuin monessa muussa paikassa.

   Poista
 4. Kapkaupunki kiinnostaa, joten kiitos kun valoit uskoa myös tällaiseen, jota huolettaa kaupungin turvallisuus. Ehkä siellä selviää! Ja tuo wine tram on kenties paras idea kautta aikojen! Eteläafrikassa on todella hyvää viiiniä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viini oli kyllä todella hyvää ja noilla tiloilla oli käteviä maistelumenuita niin pääsi maistamaan useita eri laatuja. Kannattaa ennen reissua perehtyä turvallisuuteen, sen hetkiseen tilanteeseen ja pysytellä turistiaktiviteeteissä. Onhan se tylsää ettei pimeällä oikein viitsi liikkua mutta turvallisuus ennen kaikkea. ☺️

   Poista
 5. Nyt kun itse on juuri palannut Etelä-Afrikasta, tuntuu että siellä on moni muukin juuri käynyt : D Kapkaupunki oli kyllä mahtava paikka. Johannesburg jätti kylmäksi, mutta Kapkaupunki ei. Haluan ehdottomasti palata sinne ja ajaa autolla rantatietä ja viinialueille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, erityisesti Instagramissa on useampikin ollut nyt Kapkaupungissa. Onhan se todella kaunis ja monipuolinen paikka, ei kovin afrikkalainen tosin jos vertaa moniin muihin mantereen suurkaupunkeihin. Joburgista olen myös kuullut lähinnä pelkkää huonoa ja että siellä saa oikeasti olla tosi varovainen.

   Poista
 6. Kapkaupunki on ihastuttava; kävin siellä 11 vuotta sitten (apua!), ja teki vaikutuksen. Meilläkin HopOn / HopOff-bussi toimi tosi hyvin kiertelyyn, ja isokokoisen isäni kanssa liikuttiin aika rohkeasti iltaisinkin ulkona. Ruoka- ja ravintolatarjonta oli uskomaton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän reissusta onkin vierähtänyt jo muutama vuosi, mutta kuulostaa silti monilta osin samanlaiselta. Turistibussi on kulkenut silloinkin. :) Kahviloita ja ravintoloita oli vaikka kuinka paljon ja moni tosi kivasti sisustettu, hyvän tarjonnan lisäksi.

   Poista
 7. Kaikki tuntuu hehkuttavan Kapkaupunkia, ja se onkin tosi korkealla omalla sankolistalla. Täytyykin pitää mielessä tuo hop on-hop off -bussi. Inhottavaa kyllä, että siellä ei vieläkään olla päästy eriarvoisuudesta eroon, ja että turvallisuutta joutuu miettimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ollut pinnalla viime aikoina eikä suotta. Ihana kaupunki! Eriarvoisuus on todella surullista ja täällä Afrikassa sitä näkee niin paljon muissakin maissa. Jospa me ihmiset saatais joskus tästä maailmasta kaikille hyvä. ☺️

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.