MOSAMBIK - TUULINEN PONTA DO OURON RANTA


Mosambikin eteläosassa lähellä Etelä-Afrikan rajaa on pienehkö rantakaupunki Ponta do Ouro. Se tunnetaan ennen kaikkea pitkästä rantaviivastaan ja delfiineistä. Valitettavasti en nähnyt delfiinejä, mutta kävely tuulisella rannalla teki hyvää Maputossa vietetyn kaupunkielämän jälkeen. Vaikka Ponta ei ole maailman kaunein ranta tai tarjoa parhaita palveluja, hiekka varpaiden välissä tuntuu aina yhtä hyvältä. Tai itse asiassa vielä paremmalta, kun ympärillä ei ole juuri ketään ja voimakkain ääni lähtee rantahiekkaan lyövistä aalloista.
Helppo päiväretki Maputosta

Ponta do Ouro on noin 130 km päässä Mosambikin pääkaupungista Maputosta. Viime syksynä Maputon ja Katemben välille valmistuneen sillan ja asfaltoidun tien ansiosta matka sujuu aiempaa paremmin. Aivan loppumatkaa lukuun ottamatta maantie on rauhallinen ja loistavassa kunnossa. Matka taittuu kevyesti noin puolessatoista tunnissa, eikä vaadi nelivetoa. Matkalla ajetaan Maputo Elephant Reservin läpi, jossa voi hyvällä tuurilla nähdä norsuja. 

Pontan sijainti on myös siinä mielessä hyvä, että siitä on helppo jatkaa matkaa Etelä-Afrikan puolelle esimerkiksi Kosi Bayhin tai Durbaniin. Roadtrip Etelä-Afrikan itärannikolla olisi kyllä huikea - ehkä vielä joku päivä.
Kahviloita, ravintoloita ja muutama lodge

Ponta do Ouron rannan läheisyydestä löytyy kahviloita, ravintoloita, erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja joitakin peruspalveluja, kuten kauppa, pankki, automaatti ja bensa-asema. Osa kahviloista ja ravintoloista on niin lähellä rantaa, että niistä voi kävellä suoraan hiekalle. Kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat kuulemani mukaan ainakin Love Café ja Mango Tropical Café.

Päiväretken sijaan Ponta do Ourossa voi viettää myös yön tai useamman. Sieltä löytyy muutamia erilaisia vaihtoehtoja, joista osa on tasokkaampia ja osa sitten ei. Rinteessä olevat talot vaikuttivat kivoilta ja sopivilta isommalle porukalle. Maputon ja Pontan välillä on myös White Pearl -niminen resort, joka sopii loistavasti niille, jotka haluavat maksaa eksklusiivisesta yöpymisestä lähes 1000 euroa per yö. Insta-kuvien perusteella paikka on aikamoinen unelma! Täällä, kuten varmaan kaikkialla maailmassa, rahalla saa muun muassa rauhaa (ja oman uima-altaan).
Tuulinen, mutta rauhallinen sesongin ulkopuolella

Ponta do Ouron ranta ei ole uimaranta. Se on tuulinen, ja korkeat aallot lyövät vaahtopäitä rantahiekkaan. Ranta sopii loistavasti surffaamiseen tai ihan vain hiekalla hengailuun, jos ei häiriinny tuulen mukana kasvoille lentävästä hiekasta. Muutamilla nettisivuilla paikkaa kutsutaan a noisy party place, mutta näin sesongin ulkopuolella se oli kyllä lähempänä rauhallista keidasta. Lauantai-iltapäivänä bileistä ei ollut tietoakaan, vaan rannalla oli lähinnä muutamia lapsiperheitä ja pariskuntia. Muutama ohikulkeva kauppias pysäytti silloin tällöin, mutta muuten rannalla sai olla omissa oloissaan. Oikein mukavaa vastapainoa täysille turistirannoille. 
* * *

Seuraathan jo Elina Marjaanaa Instagramissa? Siellä on paljon lisää matkailuinspiraatiota. Klikkaa @elinamarjaana - nähdään Instassa!

8 kommenttia

 1. Erilainen, mutta upean oloinen kohde. Ajatus siitä, että saa olla aika omissa oloissaan Afrikassa kuulostaa kieltämättä aika houkuttelevalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Näköjään sesongin ulkopuolella tällainen ranta on hiljainen ja olin tuolla vieläpä lauantaina. 😊

   Poista
 2. Kunnon private beach! Huikea, heti ei tulisi mieleen reissata Mosambikissa, mutta harrastan sitä mieluusti näin muiden blogien välityksellä - ainakin näin alkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Tilaa oli vähän liikaakin, et pari muutakin olis hyvin mahtunut. 😍 Mosambik ei varmasti ole ekana mielessä eikä sinne välttämättä pelkästään kannata matkustaa, mutta toimii hyvin yhdistettynä esim. Etelä-Afrikkaan.

   Poista
 3. Kiva päiväretki kohde. :) Afrikka on melko tuntematon kohde vielä, mutta toivottavasti joku päivä tutkimaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana ja niin rauhallinen! Kannattaa lähteä tutkimaan. Afrikka on tosi monipuolinen ja etenkin luonto ihana. ❤️

   Poista
 4. Minä olen tehnyt puolitoista vuotta sitten juuri tuollaisen road tripin Maputosta alas Etelä-Afrikan itärannikkoa, Southbroom-nimiselle paikkakunnalle (n 150 km Durbanista alaspäin) ja takaisin. Maisemat olivat upeita ja reissu kiinnostava, mutta kyllä siinä aika paljon tuli autossa istumista ja moottoriteitä, meillä kun ei ollut loputtomasti aikaa ja autossa pari kärsimätöntä teiniä, jotka odottivat lähinnä päästä Durbanin isoon ostoskeskukseen. Southbroomissa olimme oikein nätissä airbnb:ssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, olipa kiva lukea kokemuksiasi! Juuri kauniita maisemia ja vähän myös kaupunkielämää Durbanissa odotan, joten toivottavasti roadtrip toteutuu joku päivä. ☺️ Täytyykin tsekata Southbroom. Kapkaupungissa yövyin Airbnb:ssä ja se oli tosi hyvä kokemus.

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.