BRYSSEL - VINKKEJÄ KESKUSTAN NÄHTÄVYYKSIIN JA RAVINTOLOIHIN

Belgia, Bryssel. Belgium

Euroopan kiinnostavin kohde? En jaksa uskoa, mutta nuhruista ja tylsää mainettaan parempi, jos valikoi nähtävät ja koettavat asiat oikein. Oma suhteeni Brysseliin on melko henkilökohtainen, sillä näihin aikoihin neljä vuotta sitten pakkasin tavarat kotikaupungissani Jyväskylässä ja lensin yhden matkalaukun kanssa tekemään opintojeni viimeistä harjoittelua. En menettänyt kaupungille sydäntäni, mutta viihdyin silloisessa kodissani, kävin innokkaasti paikallisella salilla ja tutustuin Brysselin lisäksi lähialueisiin ja naapurimaihin.

Näin ollen viime marraskuinen työmatka tuttuun ympäristöön oli mieluinen ja täytyy tunnustaa, että näin kaupungin nostalgisien lasien läpi. Tuttuja paikkoja ja muistoja palautui mieleeni paljon ja jotain uuttakin taisin bongata. Tässä muutamia poimintoja keskustan nähtävyyksistä ja ravintoloista, joissa on helppo käydä, vaikka aikaa ei olisikaan paljon.


Belgia, Bryssel. Belgium

Keskustan nähtävyyksiä

Grand-Place on UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kuuluva aukio kaupungin sydämessä. Se on melko pieni, mutta  todella kaunis. Vanhat rakennukset reunustavat aukiota neljästä suunnasta, joista erityisesti kaupungintalon torni on iltavalaistuksessa upea. Grand-Placen ympärillä ja lähikaduilla on paljon ravintoloita, suklaakauppoja ja turistimyymälöitä. 

Galeries Royales Saint-Hubertin lasikattoinen kauppagalleria on vain lyhyen kävelymatkan päässä Grand-Placesta. Paikka on upea kokonaisuus ja sen parasta antia on arvokkuutta henkivät suklaapuodit. Täältä löytyvät muun muassa Belgiasta lähtöisin oleva ihastuttava Le Pain Quotidien -kahvila ja etiopialaista kahvia tarjoileva Aksum Coffee House, joka vielä neljä vuotta sitten tunnettiin yhdestä pienestä kahvilasta keskustan toisella laidalla.

Mont des Arts on historiallinen kaupunkialue, joka tuo yhteen muun muassa kuninkaallisen kirjaston, kansallisarkiston ja puiston. Se on kivenheiton päässä Grand-Placesta ja sen korkeimmalta kohdalta on kohtuullisen hyvä näkymä kaupungintalolle. Tämä on kiva, pieni ja kesällä vihreä kohta, jos kävelet keskustasta European Quartersiin.

Kuninkaallinen palatsi on näyttävä rakennus, jonka edustalla on komea puutarha. Kuningaspari asuu muualla, mutta he työskentelevät palatsissa. Kesällä rakennukseen pääsee myös sisälle, mutta itse en ole käynyt siellä. Palatsin vastapäätä on Parc de Bruxellesin puisto, joka kannattaa myös tsekata, tosin pimeällä siellä on tullut vastaan vähemmän imartelevaa porukkaa.

Belgia, Bryssel. Belgium

Belgia, Bryssel. Belgium

Belgia, Bryssel. Belgium

Belgia, Bryssel. Belgium

European Quarter

Euroopan parlamentin istuntosalissa vierailu on helppo ja nopea tapa tutustua eurooppalaiseen päätöksentekoon. Tutustuminen tapahtuu omaan tahtiin, tosin sisään voi mennä vain tasatunnein, ei milloin tahansa. Opastus on järjestetty alussa jaettavien kuulokkeiden kautta ja sen saa myös suomeksi. Kierros kestää noin tunnin ja on maksuton. 

Parlamentarium on parlamenttirakennuksen läheisyydessä olevan vierailukeskus, jossa voi tutustua interaktiivisesti Euroopan yhdentymisestä unionin nykyvaiheisiin asti. Vierailu tapahtuu myöskin omaan tahtiin ja on maksuton. Jos on kiinnostunut historiallisesta kehityksestä, kannattaa valita tämä paikka. Toisaalta jos haluaa nähdä parlamentin sen oikeassa ympäristössä, suosittelen valitsemaan istuntosalivierailun.

Parc Leopold on pienehkö puisto parlamenttirakennuksen takana, jonne pääsee suoraan istuntosalivierailulta. Puisto on ihan tavallinen puisto, jossa on pieni lampi, mutta sieltä saa hyvän kuvankulman parlamenttiin. Onhan puiston kautta myös mukavampi kävellä komissiolle.

Place Jourdan on pieni aukio Etterbeekin kaupunginosassa. Asuin aukion lähellä, joten siellä tuli käytyä usein. Siellä on kaupungin tunnetuimpia ranskalaisia myyvä koju Maison Antoine, joka vetää puoleensa niin paikallisia kuin turisteja. Neljä vuotta sitten paikka oli ihan oikeasti pieni ja sen luukuille oli usein pitkä jono, mutta nyt sen tilalle oli rakennettu isompi ja paremmin porukkaa vetävä paikka.

Euroopan komission päärakennus tunnetaan nimellä Berlaymont. Se on hauskan mallinen rakennus Schumanin metroaseman vieressä. Sen tunnetuin puoli lienee pääoven puolella, jossa on myös EU-lippujen pitkä rivi. Komissiolla on yleisölle avoinna oleva vierailukeskus, mutta siellä en ole käynyt. Sen sijaan komissiorakennuksessa kävin kerran, kun siellä oli keväällä avoimien ovien päivä.

Parc Cinquantenaire on kauempana keskustasta, mutta jos olet komission lähellä, niin suosittelen jatkamaan puistoon. Se on iso ja viihtyisä paikka, jossa on viheriöiden lisäksi museoita ja upea kaari puiston toisessa päässä. Puiston ympärillä kiertää suosittu lenkkipolku ja paikka on muutenkin loistava piknikille tai yhteisille puistotreeneille, kuten meillä oli tapana tehdä neljä vuotta sitten.

Belgia, Bryssel. Belgium

Belgia, Bryssel. Belgium

Belgia, Bryssel. Belgium

Ravintoloita

Italialaisia makuja tarjoileva Ricotta & Parmesan on kauniisti sisustettu ravintola keskustan tuntumassa, jossa saa perushyvää italialaista ruokaa, myös gluteenittomana. Ravintolan tunnelma on viihtyisä ja kodikas sekä palvelu toimi erinomaisesti. Arki-iltana paikka oli lähes täynnä, mutta saimme pöydän ilman varausta.

Thaimaalaisen ruoan ystävien kannattaa suunnata Rue Jules Van Praetin kadulle, jossa on monia hyviä aasialaisia ravintoloita. Omia suosikkejani ovat modernisti sisutettu Fanny Thai ja överivärikkäästi koristeltu Davi. Ulkoisesti ravintolat ovat toisensa vastakohdat, mutta molemmissa tarjoillaan todella hyvää ruokaa.

Intialaisia ravintoloita on myös useita ja niistä saa hyvää ruokaa, vaikkakaan ne eivät ole kovin viihtyisästi sisustettuja. Feux de Bengal on punaiseksi sisustettu ravintola keskustassa. Ruoka maistui ja palvelu pelasi, mutta ainakin meidän pöydän lähettyvillä oli vähän liikaa turhaa tavaraa. Minimalisti minussa olisi halunnut konmarittaa ennen illallista.

Belgia, Bryssel. Belgium

* * *

Seuraathan jo Elina Marjaanaa Instagramissa? Sieltä löydät hurjasti lisää matkakuvia ja -inspiraatiota. Klikkaa @elinamarjaana ja nähdään Instassa!

8 kommenttia

 1. Minulle jäi Brysselistä parin päivä visiitinkin jälkeen vielä aika tylsä mielikuva. Mutta toisaalta, makuja on monia, itse tykkään vähän värikkäämmistä kaupungeista. Eniten minulle olivatkin mieleen Brysselin sarjakuvamuraalit joita oli tosi hauska kierrellä katselemassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele. Niinpä, värikkyys ei kyllä millään tapaa kuvaa kaupunkia, mutta kyllä sieltä löytyy jotain kivaa. Kiva että sulle ne oli muraalit. ☺️

   Poista
 2. Mielikuvat Brysselistä eivät tosiaan ole kovin mairittelevia, mutta jollain tapaa minua silti kiinnostaisi käydä siellä. Ja nythän minä keksin kaksi mahtavaa syytä reissata Brysseliin: Belgialainen suklaa sekä ranskalaiset! Miten en ole ennen tajunnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, monien mielikuvat on varmasti sun kanssa samalla linjalla. Ei välttämättä kannata lähteä pelkästään Brysseliin, mutta sen voi helposti yhdistää toisen kohteen kanssa. Suklaa, nam! Ja voi elämä miten upeita ne suklaakaupat on. 😍

   Poista
  2. Minä matkustan Belgiaan/Brysseliin nimenomaan ihanien makujen perässä. Maailman parasta suklaata ja olutta. Brysselin nähtävyydet ovat aika keskinkertaiset verrattuna muiden Belgian kaupunkien tarjontaan.

   Poista
  3. Suklaa on kyllä hyvää ja vieläpä niin kauniisti esillä pikkupuodeissa. Belgiassa on monia kauniita kaupunkeja joten Bryssel ei sillä listalla kovin korkealla ole mutta on sielläkin muutamia kivoja juttuja. ☺️

   Poista
 3. Me vietettiin aikanamme kaksi yötä Brysselissä ja siitä sitten yhdeksi päiväksi karkasimme Bruggeen eli Brysselistä lähinnä muistuu kuninkaan linna, Manneken pis ja se raatihuoneaukio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brugge on valloittava! Se on yksi suosikeistani Belgiassa. Mieleen jäi kauniit kadut, hyvä jätskipaikka ja valtava määrä turisteja. 😍

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.