KAKSI LYHYTTÄ REITTIÄ LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTOSSA


Kolea ja sateinen aamupäivä muuttui, noh, koleaksi ja sateettomaksi iltapäiväksi, kun suuntasimme yhdessä siskoni ja kummityttöni kanssa Leivonmäen Kansallispuistoon Joutsaan. Tämä oli meille kaikille ensimmäinen kerta keskisuomalaisessa kansallismaisemassa, joten emme halunneet muuttaa suunnitelmaa mahdollisen tihkusateen vuoksi. Olimme varustautuneet viileyttä vastaan lämpimällä kerrospukeutumisella (kolme kerrosta!) ja vihreää rooibosteetä täynnä olevalla isolla termarilla.

Jätimme auton Kirveslammen parkkipaikalle, joka toimi lähtöpaikkana päivän molemmille lenkeille. Niin Kirveslammen kierros kuin Luupään lenkki alkavat samalta parkkipaikalta, mutta lähtevät eri suuntiin. Kävelimme ensin Kirveslammen kierroksen, koska halusimme nähdä sen varrella olevan näkötornin. Luupään lenkin laavulla voisimme puolestaan syödä eväitä myöhemmin. Tiistai-iltapäivä ei ollut suosittu ajankohta, sillä saimme koko kansallispuiston itsellemme. Näimme iltapäivän aikana yhden pariskunnan, joka saapui autolle juuri, kun tulimme paikalle ja toisen auton, mutta emme ihmisiä, kun palasimme ensimmäiseltä kierrokselta parkkipaikalle. Todellinen yksityiskierros.
Kirveslammen kierros 1,7 km

Kirveslammen kierros on vajaan kahden kilometrin mittainen pääosin suo- ja mäntymaisemassa kulkeva kierros. Vaativuustasoltaan se on helppo ja maastoltaan tasainen. Matkan varrella on useita pitkospuita ja muutama viehättävä lampi. Sateen jälkeen pitkospuut olivat märät, mutta onneksi ne eivät olleet liukkaat. Paras paikka oli näkötorni, joka on kierroksen puolivälissä pienen lammen edessä. Sieltä avautuu upea ruskan sävyttämä maisema etenkin lammen suunnalle. Torni ei ole korkea ja sinne on helppo nousta, vaikka pieni korkeiden paikkojen pelko olikin läsnä.


Hyvä tietää Kirveslammen kierroksesta

Vaativuusluokka: helppo
Kulkuaika: 1 h (sulan maan aikaan)
Lähtöpaikka: Kirveslammen pysäköintialue, Vartiamäentie 1073, Joutsa
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Retkeilyrakenteet: Kirveslammen luontotorni Haapasuolla
Lue lisää: luontoon.fi 


Luupään lenkki 2,2 km

Saavuttuamme takaisin lähtöpisteeseen parkkipaikalle jatkoimme suoraan Luupään lenkille. Päätimme kiertää lenkin suositellun kulkusuunnan vastaisesti eli myötäpäivään. Näin lenkin varrella oleva kota olisi vain 400 metrin päässä ja siten juuri sopivalla etäisyydellä evästauon kannalta. Levähdyspaikka on upealla paikalla Harjujärven rannalla. Viereiseltä tasanteelta voi ihastella keltaisia puita, joiden lämmin väri heijastuu upeasti vedenpinnasta. 

Kävelimme Luupään lenkin edellistä hitaammin, koska kummityttöni halusi kävellä itse. Matkan varrella ihmettelimme puissa olevia sinisiä reittimerkkejä, pompimme ja keksimme erilaisia keinoja kävellä vielä vähän matkaa itse. Reitti on helppokulkuinen myös perheen pienimmille (etenkin Harjujärven esteetön osa, noin 700 m), lukuun ottamatta muutamia toisesta päästä irronneita pitkospuita, joille astuminen sai laudan nousemaan ilmaan. Niiden kohdalla kannattaa olla varovainen. 

Tältä kierrokselta en ottanut montaakaan kuvaa, koska puhelin sammui koko ajan ilmeisesti kylmän sään takia. Parasta oli kuitenkin taukopaikka, puinen kävelysilta pienen lammen rannalla ja harjumaisema. Näissä maisemissa olisin voinut nauttia vihreästä rooiboksesta pidempäänkin.

Hyvä tietää Luupään lenkistä

Vaativuusluokka: helppo
Kulkuaika: 1 h (sulan maan aikaan)
Lähtöpaikka: Kirveslammen pysäköintialue, Vartiamäentie 1073, Joutsa
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Retkeilyrakenteet: esteetön puolikota, telttailualue ja tulentekopaikka sekä käymälä
Lue lisää: luontoon.fi 


* * *

Lisää matkainspistä Instassa: 

10 kommenttia

 1. Onpa kauniit maisemat! Tosi kiva lukea vinkkejä juuri tällaisista helpoista, koko perheelle sopivista reiteistä. Vaikka itselleni Joutsa voi kyllä olla vähän väärällä suunnalla, mutta pitää kuitenkin pistää mieleen tämäkin paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihania maisemia! Suolla on aina oma tunnelmansa ja tuoksunsa, ei ihan joka päiväistä herkkua. ☺️ Kannattaa poiketa jos joskus osuu paikka kohdille!

   Poista
 2. Kummatkin olen kiertänyt. Aikoinaan Luupää sai minut kiinnostumaan enemmän geologiasta. Olen tehnyt myös muita pieniä lenkkejä Leivonmäen ankallispuistossa ja yöpynytkin siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöpyminen näissä maisemissa olisikin mahtavaa, toivottavasti se onnistuu joku kerta. Hyvä vinkki! ☺️

   Poista
 3. Ihanan oloinen ja näköinen paikka. Kaikki kansallispuistot missä on vettä ja pääsee liikkumaan pitkospuita pitkin on mun mieleen. <3 Harmi, että tämä paikka on sen verran kaukana, ettei ihan päiväretki ole mahdollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kyllä kovasti! Sateen jälkeen oli todella rauhallista ja luonto niin raikas. Keski-Suomen reissuun voisi yhdistää. ☺️

   Poista
 4. Voi miten kauniin seesteiseltä tuo paikka näyttääkään - varsinkin tuo lammen ympärys näin ruskan aikaan on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli aivan ihana alue! Oli oma kiva tunnelma sateen jälkeen ja niin hiljaista.

   Poista
 5. Ihania ruskavärejä kyllä tänä vuonna ollut! Olen vasta itse lähiaikoina herännyt siihen, kuinka paljon upeita luontoreittejä ja kansallispuistoja meillä täällä Suomessa onkaan. Kiva kuulla taas uusista kohteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että syksyn arvostus ylipäänsä on lisääntynyt iän myötä. Sateettomat syyspäivät osaa olla hyvinkin raikkaita ja ruskan värit upeita! ☺️ Suomessa on kyllä paljon kivoja kohteita ja moni saavutettavissa päiväseltään kaupungista käsin.

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.