JYVÄSKYLÄ 48H - VINKKEJÄ RENTOUTTAVAAN IRTIOTTOON SYKSYN KESKELLÄ


* Kaupallinen yhteistyö: VisitJyväskylä

Jyväskylä - rakas kotikaupunkini kymmenen vuoden ajalta. Noiden vuosien aikana näin ja koin ison osan Jyväskylän kokoisen kaupungin tarjonnasta ja edelleen käyn siellä säännöllisesti pysyäkseni kartalla, mitä henkisessä kotikaupungissani tapahtuu. Osallistuin lokakuussa kahdeksan muun bloggaajan kanssa VisitJyväskylän järjestämälle IhanNaiset-bloggarimatkalle, joka osoittautui rentouttavaksi, mutta samalla myös monin tavoin aktiiviseksi irtiotoksi syksyn keskellä.

Parin vuorokauden visiitti näytti, että Jyväskylä on paljon muutakin kuin Kortepohjan opiskelija-asunnot, Seminaarinmäen luentosalit ja Monnarin kyykkypaikka. Olin innoissani ohjelmasta. Mukana oli vanhoja suosikkeja, pari uutta kohdetta, joissa halusin palavasti käydä sekä jokunen oman mukavuusalueeni ulkopuolella oleva, jotka päätin kohdata reippaudella. Tästä jutusta löydät pieniä ja suuria inspiraationaiheita niin taiteesta, käsitöistä ja kynttilöistä kuin italialaisesta ruoasta, pehmeistä hotellilakanoista ja kaupungin ulkopuolisista helmistä. 


Taiteesta ja käsityöstä kiinnostuneelle

Kauppakadulla lähes vierekkäin on kaksi omalla tavallaan ainutlaatuista museota - Suomen käsityön museo ja Jyväskylän taidemuseo. Varsinaisten näyttelyiden lisäksi molemmat järjestävät erilaisia tapahtumia ja työpajoja sekä niiden katutasosta löytyy ihastuttava museokauppa. 

Suomen käsityön museo 

Museo on valtakunnallinen erikoismuseo ja sen yhteydessä toimii muun muassa Suomen kansallispukukeskus. Olen käynyt paikassa aiemminkin, mutta siitä on vierähtänyt todella monta vuotta. Tällä kertaa kiersimme oppaan johdolla ja esittelystä oli helppo bongata omat suosikit - peruskoulun käsityöt ja naisten alusvaatteet. Oli hauska nähdä esimerkkien avulla, miten molemmat aihepiirit ovat vuosikymmenien saatossa muuttuneet ja mitä kautta olemme päätyneet nykypäivään. Onneksi alusvaatteita ei tehdä enää jauhosäkeistä ja käsityötunnitkin ovat kivasti takanapäin. Alakerran pieni museokauppa on ihana ja sieltä löytyy esimerkiksi kauniita postikortteja - kannattaa pistäytyä!
Jyväskylän taidemuseo

Te blogiani pidempään seuranneet tiedättekin, että olen melko haastava museovieras ja haasteet tulevat erityisen hyvin esiin taidemuseoissa. Tämä on sinänsä hassua, sillä rakastan taidetta kodin ja julkisten rakennusten seinillä osana muuta ympäristöä, mutta museoissa pitkästyn nopeasti. Jyväskylän taidemuseossa oli meneillään Toisia todellisuuksia -näyttely ja se oli todellakin nimensä veroinen. Museon top 4 -lista on kuitenkin helppo nimetä. Katutasossa sijaitsee inspiroiva myymälä ja Aalto Lounge sekä ylhäältä löytyy värikäs 60-luvun suomalainen koti ja erinomaiset tilat työpajatyöskentelylle. Loungessa ihastelin suomalaista designia, myymälässä rakastuin pieniin ja herttaisiin paperitavaroihin ja työpajassa sukelsin omaan itseeni tekemällä unelmataulun. 
Kynttilöitä rakastavalle

Puttipaja

Vuoden paras kynttiläaika on täällä ja ainakin omassa kodissani niitä on poltettu lähes päivittäin syyskuusta lähtien. 40 vuotta kynttilöitä valmistanut Puttipaja on kotimainen yritys, jonka Vaajakoskella sijaitsevasta myymälässä on kynttilöiden lisäksi myös monenlaista sisustustavaraa. Vierailumme aikana Halloween näkyi vahvasti värimaailmassa, nyt odotettavissa on joulunpunaisia sävyjä. Myymälän yläkerrassa on tosin ympärivuotinen joulu - kyllä vain! Myös Puttipajan nettisivut ovat kiinnostavat, sillä sieltä löytyy tietoa niin kynttilöiden valmistuksesta kuin työntekijöistä sekä vanhoja kellastuneita lehtiartikkeleita menneiltä vuosikymmeniltä. 
Perinteiselle ruokailijalle

Jyväskylän ravintolamaailmassa tuntuu tapahtuvan muutoksia jatkuvasti ja aina on jotain uutta pistetty pystyyn tai joku vanha on kadonnut tutulta paikaltaan. Söimme kahdessa italialaisessa, joista toinen on kaupungin vanha klassikko ja toinen uudempi tulokas.

Rosso

Kirkkopuiston vastapäätä oleva Rosso on kaupungin pitkäaikainen klassikko. Muistan käyneeni siellä jo opintojen alkuvaiheessa eli reilusti yli 10 vuotta sitten. Tällä kertaa valitsin lasillisen talon valkkaria ja gluteenittoman margheritan. Kukapa voisi sanoa ei rucolan, peston, mozzarellan ja tomaatin yhdistelmälle - olipa todella hyvää! Hyvä gluteeniton pizza ei ole itsestäänselvyys, sillä vaikka täytteet olisivat kohdillaan, makuelämys saattaa tyssätä vaikeasti leikattavaan tai muuten sitkeään pohjaan. Myös kontaminaatioriski on todellinen, joten yleensä kysyn tarkemmin, miten ja missä tiloissa pizza valmistetaan. Tervetuloa samaan pöytään keliaakikon kanssa.Trattoria

Olin kuullut ystävältäni kehuja Trattoriasta, joten odotin innolla heidän illallistaan. Kolmen tai tarkemmin sanottuna neljän ruokalajin italialainen illallinen ei jättänyt nälkäiseksi, vaan maha täyttyi herkullisista alkupaloista, raikkaasta sorbetista, lämpimästä pääruoasta ja makeasta jälkkäristä. Alkupalat, juustot, marjat ja pannacotta olivat ehdottomia suosikkejani. Myös gluteenittomuus oli otettu hyvin huomioon, vaikka jaoimme ruoan porukalla. Trattoria sijaitsee Solo Sokos Hotel Paviljongissa, jonka pehmeistä lakanoista ja hemmottelevasta kasvonaamiosta lisää postauksen lopussa.Luonnon rauhaa kaipaavalle

Laukaa: Kylpylähotelli Peurunka

Kylpylähotelli Peurunka on monipuolinen kohde, joka tarjoaa jokaiselle jotain. Reilussa 12 tunnissa ennätin syödä, uida, nukkua ja ulkoilla lyhyesti. Hotelli sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, jossa on hyvät mahdollisuudet touhuta ulkona tai kuntoilla sisätiloissa. Allasalue oli tunnelmallinen  ja rauhallinen noin puoli tuntia ennen sulkemisaikaa - juuri sopiva lyhyelle iltauinnille ennen nukkumaanmenoa. Illallinen oli hyvä ja täyttävä, mutta aamiainen valitettavan tavanomainen. Hyvä kohde pariskunnille ja lapsiperheille, joiden toiveissa on, että majoitus, ruoka ja aktiviteetit löytyvät helposti samasta paikasta.

Uurainen: Marjoniemen tila

Viikonlopun todellinen yllättäjä oli Marjoniemen tila Uuraisilla. Loistavalla maulla kunnostettu vanha pappila lumosi luontoa, rauhaa ja sisustamista rakastavan minäni. Nautimme emännän loistavista herkuista samalla, kun kuuntelimme pappilan vaiheita vuosien saatossa. Pihapiirissä oli tavallista tasokkaampaa aittamajoitusta, islanninhevosia ja rantasauna, jonka terassilta voisi katsella järvimaisemia huonommallakin säällä. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta tai ehkä juuri sen takia tämä paikka kannattaa pitää mielessä, jos suunnittelet vaikka isompaa tapahtumaa tai pikaista kahvitaukoa kesäisellä Keski-Suomen kierroksella. Ihastuin, todella!

Hyvien yöunien ystävälle

Hotelli Verso

Kirjoitin tammikuussa jutun, jossa kuvailin Hotelli Versoa urbaaniksi keskustahotelliksi parhaalla paikalla keskellä Jyväskylän kävelykatua. Tuolloin kävin nauttimassa kotimaisuudestaan tunnetusta aamiaisesta ja nyt vihdoin pääsin kurkistamaan peremmälle käytävien ja huoneiden maailmaan. Siistiä, rauhallista ja vihreää. Versoinen teema näkyy eri puolilla hotellia pienissä ja kauniissa yksityiskohdissa. Salaattilounas oli maittava ja täyttävä, samoin oli kiinnostavaa kuulla perheyrityksen taustoja. Versossa kannattaa ehdottomasti pistäytyä syömässä, juomassa, nukkumassa tai vaikka yhdistämässä kaikki kolme. 

Lue myös:  Hotelli Verson aamiainen - laadukas kotimainen kattaus 
Solo Sokos Hotel Paviljonki

Lauantai-ilta päättyi siihen, mistä olin kauan haaveillut - Solo Sokos Hotel Paviljongin lakanoihin. Hotelli tarjosi kaikkea mitä hieman paremmalta ketjuhotellilta voi odottaa. Tilavassa huoneessa oli leveä sänky ja pyörivä nojatuoli, josta katselin 8. kerroksen maisemia Harjun tornille. Kylppäri oli vaalea ja raikas. Aloitin aamun reippaasti yläkerran kuntosalilla ja viereisen saunaosaston hemmottelevalla kasvonaamiolla. Miten ihanaa ja hotellihintaan kuuluvaa luksusta! Koko viikonlopun kruunasi aamiainen, jonka parhaita paloja tarjoiltiin omassa gluteenittomassa nurkkauksessa. Jos asuisin vielä Jyväskylässä, tämä olisi loistava paikka staycationin kaltaiselle lähilomalle.
* * *

Kiitos VisitJyväskylälle ja ohjelmassa mukana olleille yrityksille upeasta viikonlopusta ja mielenkiintoisista kokemuksista. Voit tutustua IhanNaisten omille nettisivuille ja naisporukoille suunnattuun tekemiseen täällä. Suuri kiitos viikonlopusta kuuluu myös muille IhanNaisille, joiden blogeista saatte lisävinkkejä Keski-Suomen matkalle: Call it home, DesignHima, Fit you too, Himomatkaajan turinoita, Optimismia ja energiaa, Seitakuvia, Talosta koti ja Torpan tyttö.

8 kommenttia

 1. Olipa kiva vihjepaketti. Jotain tuttua, olen itsekin opiskellut jonkin aikaa Jyväskylässä. Ja paljon uutta vinkiksi niille satunnaisille käynneille, joita viime vuosinakin on tullut lähinnä oopperan merkeissä. Mutta niihin matkoihin kyllä mahtuu muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Jyväskylä on kyllä kiva ja kaunis kaupunki, juuri sopivan kompakti erityisesti hyvän arjen pyörittämiseen ja lyhyelle minilomalle. Tästä sitten vain vinkkejä seuraavalle reissulle! Mukavaa marraskuun jatkoa!

   Poista
 2. Täälläkin yksi Jyväskylässä opiskellut, ja hetken jopa asunut, jonka kokemukset ovat rajoittuneet tosi pitkälti Mattilanniemeen ja Vakiopaineeseen... :) Onneksi Keski-Suomi uudistuu ja yllättyy, ehkä sinne voisi tehdä sellaisen nostalgiamatkan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo todellakin aika nostalgiamatkalle! Keskustassa kauppojen ja ravintoloiden vaihtuvuus melkein huimaa päätä, aina on jotain uutta. Onneksi jotkut asiat pysyvät kuitenkin. ☺️

   Poista
 3. Kortepohjan opiskelija-asunnot ovat tulleet minullekin tutuiksi mutta asuin siellä vain yhden kesän.
  Ensi talvena tulen viettämään työntäyteisen kuukauden Jyväskylässä, tässä tulikin muutama ihan hyvä vinkki, mitä voi käydä katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa työkuukautta Jyväskylään! Toivottavasti pääset tutustumaan myös työn ulkopuolisiin juttuihin sinä aikana. 😀

   Poista
 4. Jyväskylä vaikuttaa mukavalta ja monipuoliselta kaupungilta. Peurungassa on kerran tullut lomailtua, todella kauniilla paikalla se sijaitsee. Aivan hyvin voisi joskus harkita pientä viikonloppulomaa Jyväskylässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sellaiseen Jyväskylä ja laajemmin Keski-Suomi sopii hyvin! Olin iloisesti yllättynyt mm. Sokos Hotel Paviljongin tuomasta pienestä luksuksesta, joten siinä yksi loistava vaihtoehto yöpaikaksi.

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.