15 X MITÄ TEHDÄ MOSAMBIKIN PÄÄKAUPUNGISSA MAPUTOSSA
Portugalinkielisen Mosambikin parhaat palat löytyvät maan pohjois- ja keskiosasta. Siellä on Inhambanen, Tofon ja Bazaruton kaltaisia upeita rantoja ja saaria, jotka vetävät puoleensa (harvoja) maahan saapuvia matkailijoita. Jos syystä tai toisesta päädyt maan eteläosassa sijaitsevaan Maputoon, haluat todennäköisesti paeta pääkaupungin epäjärjestystä ja kauneuden puutetta sillä sekunnilla. Älä hätäile. Maputo tuskin pääsee suosikkikaupunkiesi listalle, mutta usko tai älä, siellä on mahdollista viettää päivä tai pari kohtuullisen mielekkään tekemisen parissa. Tällä listalla erilaisia vinkkejä, joista varmasti löydät omat lempparisi.

1. Syö mosambikilaista ruokaa ja osta paikallisia käsitöitä Feima Parkissa.

Rauhallinen ja kohtalaisen viihtyisä puisto, jossa myydään paikallisia käsitöitä ja viherkasveja. Loistava paikka ostaa kaikki tuliaiset yhtä aikaa. Samalla kannattaa syödä mosambikilaista ruokaa yhdessä puiston ravintoloista tai nauttia päiväkahvi keikkuvalla muovituolilla. Puistossa näkee paljon paikallisia ja yllättävän monia turisteja. Feima Park sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Maputon pääkadulta Avenida Julius Nyerereltä.


2. Nauti aurinkoisesta päivästä Bela Vista Clubin uima-altaalla.

Ei hätää, jos hotellissasi ei ole uima-allasta. Bela Vista Club on rauhallinen ja kaikin puolin mukava paikka auringonottoon ja uimiseen. Muovituolit ja punaiset aurinkovarjot eivät tarjoa vuoden trendikkäintä kokemusta, mutta paikka on todella rauhallinen, palvelu hyvää ja aurinkotuolin saa haluamalleen paikalle. Sisäänpääsymaksu on vain muutamia euroja. Alueelta saa myös ruokaa ja juomia.


3. Ihastele rautatieasemaa, Maputon kauneinta rakennusta.

1900-luvun alussa rakennettu rautatieasema on ehdottomasti yksi Maputon kauneimmista ja kuvatuimmista rakennuksista. Sitä on jopa kuvailtu yhdeksi maailman kauneimmista rautatieasemista, mikä saattaa pitää paikkansa etenkin aseman julkisivun kohdalla. Sisältä asema ei ole yhtä erikoinen. Aseman edustalla on iso liikenneympyrä ja paljon liikennettä, joten seesteisistä kuvista huolimatta paikalla ei tarvitse olla yksin.4. Kävele keskustan läheisillä asuinalueilla ja rakastu kauniisiin pihoihin.

Yksi Maputon kohokohdista on portugalilaisvaikutteinen arkkitehtuuri, joka näkyy erityisen hyvin paremmin toimeentulevien asuinalueiden rakennuskannassa. Varsinkin hyvässä kunnossa pidetyt talot ovat loistava inspiraationlähde uusille puutarhaideoille. Värikkäitä aitoja, vehreitä palmuja ja huoliteltuja kokonaisuuksia - ihanaa! Löydät varmasti paljon tuttuja vaikutteita, jos olet aiemmin käynyt Portugalissa.5. Antaudu luksuksen vietäväksi viiden tähden Polana Serena Hotellissa.

Polana Serena -niminen viiden tähden hotelli tarjoaa kauniin ja rauhalliseen ympäristön päästä pyörällään olevalle matkailijalle. Hotelli itsessään on klassikko, jota ei kannata jättää väliin. Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, etenkin hotellin uima-allasalue ja sieltä alkava merinäköala on viihtyisä kombo auringonlaskun aikaan.


6. Hemmottele itseäni manikyyrillä ja pedikyyrillä.

Yksi parhaista tavoista tukea paikallisia on käyttää heidän tuottamiaan palveluja. Omia suosikkejani ovat kauneudenhoitopalvelut. Mikä onkaan parempaa kuin huolitellut kynnet, kiharretut hiukset tai rentouttava hieronta! Maputossa on useita riittävän hyvätasoisia kauneushoitoloita, joiden hinnasto näkyy netissä ja myös ajanvaraus toimii sitä kautta.


7. Kävele kiireisellä Avenida Julius Nyererellä.

Avenida Julius Nyerere on yksi Maputon pääkaduista, jonka varrella on kahviloita, ravintoloita, kauppoja, hotelleja ja suurlähetystöjä. Myös moni tämän listan suosituksista on sen varrella tai välittömässä läheisyydessä. Julius Nyererellä ja etenkin sen poikkikaduilla on mielenkiintoisia ja toisaalta myös älyttömän rumia kerrostaloja, joiden ihmettely on ihan kiinnostavaa ajanvietettä.


8. Ihaile pinkkiä rakennusunelmaa, jossa toimii muun muassa Portugalin kulttuurikeskus.

Toinen loistava poiminta Maputon mielenkiintoisesta arkkitehtuurista on vaaleanpunainen kaistale keskellä muuten harmaata kerrostaloa. Nykyisin muun muassa Portugalin kulttuurikeskuksena toimiva rakennus on keskeisellä paikalla Avenida Julius Nyererellä. Se ei ole kovin iso, mutta erottuu edukseen muusta massasta. Kuvassa pienen muokkauksen jälkeen se muistuttaa yllättävän paljon meille tuttua karkkia.


9. Kurkista Bairro Alma Africana -nimiseen kahvilaan ja kauppaan.

Tämä pieni ja ihastuttava kahvilan ja kaupan värikäs yhdistelmä on varmasti kaikille tuttu niin blogista kuin Instagramista. Todella kiehtova paikka syödä lounasta, juoda kahvia tai tehdä paikallisia ostoksia. Se sijaitsee Avenida Julius Nyererellä.10. Nauti kaupungin parhaasta jäätelöstä Mia Gelatossa.

Italialainen jäätelö kuuluu kesään - myös Mosambikissa. Värikkäitä jäätelöbaareja on muutamia Maputon keskustassa, mutta Mia Gelato on ehdottomasti paras. Täyteläinen suklaa, raikas mango ja monipuolinen banana split, johon saa valita kaikki kolme makua. Nam!


11. Osallistu opastetulle kävelykierrokselle.

Googlaamalla Maputo walking tour löydät vinkkejä hyvistä opastetuista kävelykierroksista, jotka ovat saaneet paljon positiivista palautetta osallistujiltaan. Paikallisten tai kaupungissa pitkään asuneiden opastuksella saat kattavan kuvan kaupungista ja sen eri vaiheista. En ole itse osallistunut kyseiselle kierrokselle, mutta olen kuullut niistä hyvää.


12. Tee päiväretki Inhacan saarelle.

Maputon uimarannat eivät ole mainitsemisenarvoisia, mutta kaupungista on hyvät mahdollisuudet käydä läheisillä saarilla, kuten Inhaca Islandilla. Sinne pääsee helposti satamasta lähtevällä lautalla. Inhaca Islandilta ei kannata odottaa paratiisirantoja, mutta hei, siellä on palmuja ja se sopii erittäin hyvin uimiseen, snorklaukseen tai melontaan. Kuulin todella paljon kehuja myös läheisestä Santa Marian saaresta, mutta siellä en ole käynyt.13. Käy kahvilla ja lue omatoimisesti Mosambikin historiasta.

Miten olisi lyhyt katsaus Mosambikin historiaan kahvikupin ja ilmaisen wifin ääressä? Mosambikin kaltaisessa maassa historiaan tutustuminen on enemmän kuin suotavaa. Osa merkittävästä tapahtumista sijoittuu viime vuosikymmenille, sillä maa itsenäistyi vasta vuonna 1975 ja sisällissota päättyi vuonna 1992. Historian tietäminen edes pinnallisella tasolla auttaa ymmärtämään maan portugalilaisia vaikutteita. Hakeudu kivaan kahvilaan ja hyödynnä hetkeä tiedonhankintaan.


14. Majoitu Airbnb:ssä ja seuraa paikallisten elämää.

Paikalliseen elämänmenoon tutustuu huomattavasti paremmin omasta asunnosta kuin viiden tähden hotellista. Airbnb:ssä on useita erilaisia vaihtoehtoja pienistä huoneista isoihin asuntoihin. Sisustustyylin kanssa kannattaa olla avoimin mielin, tosin joukkoon näyttää mahtuvan myös muutama ihastuttava väripilkku. Pitkiä ja rauhallisia aamuja ei välttämättä ole luvassa, sillä monien paikallisten elämä alkaa erittäin hyvissä ajoin.


15. Bongaa "nähtävyyksiä", kuten missä tahansa muualla.

Vaikka Maputossa ei ole maailmanluokan nähtävyyksiä, siellä on kuitenkin muistomerkkejä, monumentteja ja museoita, jotka löytyvät Googlesta hakusanoilla Maputo nähtävyydet. Käy kurkistamassa tätä erikoisenmuotoista kirkkoa tai yhtä kaupungin monista patsaista, joissa esitetään menneiden vuosien tavalla tai toisella merkittäviä henkilöitä. Kyllähän tämä kirkko nyt Brysselin Mannekin Pissin ja pari muuta tunnettua nähtävyyttä voittaa, vai mitä?


Olethan käynyt jo tykkäämässä Elina Marjaana -blogista Instagramissa? Sieltä löydät hurjasti lisää matkakuvia ja -inspiraatiota. Klikkaa @elinamarjaana ja nähdään Instassa!

2 kommenttia

 1. Kuulostaa kivalta nuo rannat ja mässy! Luonnollisesti minua kiinnostavat tiput ja kaikki muukin wildlife.
  Historiaan tutustuminen on aina suotavaa. Minä olen jonkinlainen romantikko Madventures -tyyliin. Afrikassahan heidän tyylinsä oli omaksuttu Afrikan Tähti -pelistä, joka puolestaan edustaa aikaa 1950-luvulla ja ennen. Silloin matkailu oli paljon eksoottisempaa kuin nyt. Samanlaista seikkailua ei enää pysty kokemaan monessakaan suhteessa. No, Amazoniassa minua puri tieteelle tuntemattomat ötöt. Sehän oli Rachel Carsonin aikaa. Nyt Carsonin dystopia on todellisuutta. Sitäkin on vaikea kuvitella enää, että joku julkaisisi jonkun kirjan ja se aiheuttaisi valtavan havahtumisen globaalien ongelmien edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Nykyisin tietoa, kokemuksia ja mielipiteitä on saatavilla vähän kaikesta, joten matkailukin on muuttanut muotoaan ja lähes paikasta kuin paikasta voi ottaa selvää ennen sinne menoa. Nuo rannat olivat kivoja, mutta eivät tosiaan yhtä upeita kuin mitä olen nähnyt Aasiassa ja Väli-Amerikassa. Onpas ollut kokemus Amazoniassa!

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.