ELÄMÄNI AAKKOSET - ELINA MARJAANA ESITTÄYTYY


Olen kertonut paljon enemmän Tallinnasta ja Kreikan Karpathoksesta kuin itsestäni. Se on tietenkin tämän blogin pointti ja tulee varmasti aina olemaan, mutta samalla on ihan reilua kertoa myös muutama sana kirjoittajasta. Niinpä tartuin Viherjuuria-blogin Heidin Elämäni aakkoset -haasteeseen ja esittelen itseni kertomalla 29 asiaa aakkosten muodossa. Enjoy!

Arki. Tykkään tavallisesta perusarjesta ja arkiaskareista. Tosin sillä ehdolla, että siihen on kunnolla aikaa, eikä työpäivä veny liian pitkäksi. Tykkään viettää aikaa kotona ja puuhailla omien juttujen parissa. Pelkän viikonlopun odottaminen olisi hyvän elämän heittämistä hukkaan.

Blogger. Kirjauduin ensimmäisen kerran Bloggeriin joulukuussa 2007. Perustin blogin, koska olin lähdössä kolmeksi kuukaudeksi Nicaraguaan. Kirjoittelin kuulumisia perheelle, sukulaisille ja ystäville paikallisessa nettikahvilassa, enkä liittänyt yhtään kuvaa mukaan. Voi niitä aikoja.

Cafe Papu. Löysin pienen, sympaattisen ja sunnuntaipäivänä rauhallisen kahvilan Helsingin Kruunuhaasta. Cappuccino oli pehmeän täyteläinen ja pöydällä odottanut Helsinki-kirja mielenkiintoinen. Taustalla soi hyvä musiikki, ja asiakkaita oli minun lisäkseni neljä.

Dubai. Olin ihan varma, etten koskaan käy Dubaissa, mutta toisin kävi - ja vieläpä rakastuin kaupunkiin ikihyväksi. Asuin melkein vuoden Etiopiassa ja poikkesin paluumatkalla Dubaissa. Ihastuin pilvenpiirtäjiin, siisteihin julkisiin vessoihin ja kauppojen kuivahedelmä- ja pähkinävalikoimaan.

Etnologia. Olen valmistunut filosofian maisteriksi etnologian (ja kansainvälisen kehitysyhteistyön) pääaineesta. Etnologia, you may ask? Siinä innostutaan kulttuurista ja tutkitaan sitä, miten ihmiset toimivat, ajattelevat ja mihin he uskovat. Mielenkiintoista ja kyllä, myös sillä voi työllistyä heti valmistumisen jälkeen.

Feromonit. Lyhyenä taustoituksena tähän, asun siskoni kanssa, ja siskollani on kissa. Kissa on aivan mahtava kämppis, mutta inhoaa matkustamista yli kaiken. Tähän asiaan auttaa feromonisuihke, joka poistaa stressiä. Kissan ilme näyttää myös hassusti huumatulta.Gluteeniton. Mulla todettiin keliakia tammikuussa 2009. Gluteeniton elämä on tullut tutuksi ja sujunut erinomaisesti alun haasteiden jälkeen. En taida enää edes muistaa, miltä ruisleipä maistuu. Olen myös kasvissyöjä, joten siinä pientä lisähaastetta ulkomailla ruokailuun.

Hunaja. Ostan hunajaa suoraan tilalta (tai siis vanhempieni kautta) seitsemän kilon sankoissa, joten voitte kuvitella, miten paljon ja mihin kaikkeen sitä käytän. Parhaimmillaan hunaja on aamupuurossa, johon sitä menee yksi pintaansa myöten täynnä oleva ruokalusikka.

Intia. Vastakohtien maa, joka on yhtä aikaa niin viehättävä ja niin käsittämätömän kamala. Olen käynyt maassa kolme kertaa, pääasiassa pohjoisessa, ja nähnyt kaikkea mahdollista äärettömän köyhyyden ja Taj Mahalin upean temppelin väliltä. Tykkään intialaisesta ruoasta ja mausteista ja teen niistä inspiroitunutta ruokaa usein myös kotona.

Jyväskylä. Asuin ja opiskelin Jyväskylässä kymmenen vuotta. Se on edelleen kaikista rakkain ja tutuin Suomen kaupunki. Tykkäsin Jyväskylän kompaktista koosta, harrastusmahdollisuuksista ja luonnonläheisyydestä. Voisin asua siellä edelleen, mutta työpaikka ja Helsinki-Vantaan lentokenttä ovat liian kaukana.

Kahvi. Olen malliesimerkki ihmisestä, joka siirtyy teen juonnista kahvin ystäväksi. Se on siis mahdollista, vaikka tapahtuisikin vasta kolmekymppisenä ja työelämään siirtymisen myötä. Opin juomaan kahvia Etiopiassa, mutta koukutuin siihen vasta pari vuotta myöhemmin Brysselissä. Juon toki edelleen teetä ja teen ostamiseen vaikuttaa eniten paketin viehättävä ulkoasu.

Lapset. Mulla ei ole omia lapsia, mutta tykkään olla lasten kanssa. Kerran hukkasin kummipoikani Suomen suurimpaan HopLopiin. Hän oli niin paljon mua vikkelämpi kaikissa liukumäissä ja tunneleissa, että en pysynyt perässä. Useiden minuuttien panikoimisen jälkeen löysin hänet tyytyväisenä kävelemässä paikan toisella puolella.Matkustaminen. Rakastan matkustaa paikasta toiseen, siis ihan fyysisesti siirtyä paikasta A paikkaan B. Kaikki matkustusmuodot käyvät, tosin viime vuosina mulle on tullut todella helposti huono olo, jos luen esimerkiksi bussissa tai autossa.

New York. Asuin Isossa Omenassa kesän 2014. Ihastuin korkeisiin rakennuksiin, siisteihin puistoihin ja tapahtumarikkaaseen elämäntyyliin, mutta metroaseman aamuruuhkaa ja Time Squaren ihmisvilinää ei ole ikävä. New Yorkin lisäksi olen asunut muutaman kuukauden Nicaraguassa, Pohjois-Irlannissa, Brysselissä, Etiopiassa ja Jenkkien länsirannikolla.

Oslo. Seuraava matkakohteeni lokakuussa - jee! Menen käymään ystäväni luona, tutustumaan mahdollisiin nähtävyyksiin ja nauttimaan kaupungin kalliista hintatasosta. Kaikki vinkit otetaan vastaan, mitä kolmessa päivässä kannattaa nähdä. Jos tiedät hyviä kahviloita ja ravintoloita, niin laita ihmeessä kommenttia.

Polkupyörä. Pyöräilen töihin, keskustaan ja kylään, oikeastaan ihan joka paikkaan. Olen tottunut liikkumaan pyörällä, ja se onnistuu yllättävän hyvin myös Helsingin kokoisessa kaupungissa. Tosin Jyväskylässä pyöräilin kymmenen vuotta ilman ongelmia ja täällä joku näytti keskisormea muutama viikko sitten.

Qstock. Täähän on joku festari Oulussa, eikö? Hyvänä aasinsiltana siihen, että en ole festari-ihminen. Olen yrittänyt kyllä ja välillä on ollut oikein hauskaa, mutta jostan syystä en ole suurten massatapahtumien ystävä - ainakaan kovin usein. Flow oli mahtava ja sinne voisin mennä uudestaan.

Rantasalmi. Pieni muutaman tuhannen asukkaan kunta Etelä-Savossa ja rakas syntymäpaikkani. En ole asunut paikkakunnalla yli kymmeneen vuoteen, mutta siellä on kiva nauttia maaseudun rauhasta, mökkeilyn ihanuudesta ja syksyisestä mustikkametsästä.


Sadepäivä. Vaikka rakastan hyvää ja aurinkoista säätä, pidän myös satunnaisista sadepäivistä. Ne on niitä päiviä, kun voi hengailla koko päivän sisällä, juoda kymmenen kuppia teetä ja makoilla sohvalla hyvillä mielin. Tykkään katsoa ikkunasta ulos sadepisaroiden matkaa maahan.

Työnteko. Työurani alkoi monille tuttuun tapaan mansikkamaalla ja päiväkodissa. Sen jälkeen olen tehnyt monenlaisia hommia, kuten siivonnut hotellissa, ollut toimittajana paikallislehdessä, koordinoinut erilaisia hankkeita sekä työskennellyt järjestöissä ja valtiolla. Matkailua en ole koskaan osannut yhdistää työelämään, mutta kulttuurit ja kansainvälisyyden kyllä.

Ulkoilu. Tämä on parasta mitä tiedän päätetyöskentelyn ja sisällä olon vastapainoksi. Käyn usein muutaman kilometrin kävelyllä ihan vain siksi, että pääsen pois sisätiloista. Ulkoilu on parasta luonnossa, mutta menettelee myös kaupunkiympäristössä. Jos ympärillä on vuoristoa tai vähän vettä, niin homma paranee potenssiin sata.

Viherkasvit. Olen kova kierrättämään viherkasveja. Ostan yhden ja puolen vuoden sisällä heitän sen pois. En ymmärrä, miten jotkut saavat kaikki kasvit kukoistamaan pelkällä läsnäolollaan, kun taas mun kasvit menettää elämänilonsa, vaikka niistä pitäisi miten hyvää huolta. Vuosi sitten aloin ostaa leikkokukkia, sillä niitä ei tarvitse pitää hengissä kuin viikko tai korkeintaan pari.

Wien. Elämäni ensimmäinen matka ystäväni kanssa ilman vanhempia suuntautui Prahaan, mutta päädyimme myös Wieniin. Olimme varanneet hostellin Prahasta ja maksaneet varausmaksun tilisiirrolla etukäteen. Pari päivää ennen reissua saimme viestin, että maksu ei ole tullut perille ja varauksemme on peruttu. Pieni paniikki. Soitimme lukuisiin Prahan hostelleihin ja onnistuimme saamaan majoituksen neljäksi viimeiseksi yöksi. Kolme ekaa yötä ajoittui juuri uudenvuoden ympärille, joten kaikki paikat olivat täynnä. Nokkelina tyttöinä otimme kartan ja etsimme paikan, jonne voisi matkustaa yöjunalla. Bingo! Menimme Wieniin yöjunalla, valvoimme uudenvuodenyön kaduilla ja kahviloissa ja palasimme seuraavana iltana takaisin Prahaan, jossa odotti elämäni parhaat yöunet.

Xenofobia. Tunnetaan myös muukalaisvihana. Mä olen aina tuntenut valtavaa kiinnostusta erilaisuutta kohtaan - erilaisia ihmisiä, erilaisia elämäntapoja ja erilaisia ajatusmaailmoja. En oikein ymmärrä, miten on mahdollista tuntea vihaa ihmistä kohtaan jonkun ominaisuuden perusteella ilman, että on koskaan jutellut kyseiselle ihmiselle. Tälle ei ole tilaa elämässäni.


Ystävällisyys. Yksi tärkeimmistä piirteistä ihmisessä - ystävällisyys ja hyvät käytöstavat. Ihailen todella paljon, kun ihminen toimii ja puhuu ystävällisesti toisen ihmisen, eläimen tai minkä tahansa asian kanssa. Respect.

Zalando. Tilaan melko usein vaatteita nettikaupoista, etenkin tästä mainitsemastani, ja palautan melkein yhtä paljon takaisin. Jostain syystä en näe kuvan perusteella, mikä sopii ja mikä ei sovi minulle. Teen ihan käsittämättömiä virhearvioita mallin ja materiaalin suhteen. Viimeisen vuoden sisällä olen tainnut lopulta pitää kolme tai neljä tuotetta kymmenistä, jotka olen tilannut.

Åre. Haluaisin laskettelureissulle ulkomaille. Ehkä Åreen, mielummin kyllä Alpeille, mutta nyt oli enää Å vapaana. Haaveilen puuterilumen peittämistä rinteistä ja kaakaosta mökkikahvilassa. Ylläs on suosikkini Suomessa, joten sekin kyllä kelpaa.

Ähky. Olen kova syömään, etenkin jos ruokaa on tarjolla rajaton määrä. Laivan buffetissa menee kevyesti seitsemän lautasta ja kavereiden luona mietin kehtaanko ottaa vielä lisää, kun olen syönyt jo enemmän kuin muut yhteensä. Lopputulos on josku ähky, mutta aika hyvin olen oppinut välttämään sitä.

Öisin. Rakastan nukkumista. Tarvitsen todella paljon unta, mieluiten yhdeksän tuntia per yö. Nälän lisäksi huonosti nukuttu yö on toinen asia, joka saa nopeasti huonolle tuulelle ja mielialan maahan. Nukun hyvin melkein missä vaan, mutta parhaiten tietenkin omassa sängyssä.

2 kommenttia

 1. Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen :)
  Maailma tarvitsisi enemmän tällaisia avarakatseisia maailmanmatkaajia kuin tämä yksi sieltä Rantasalmelta! Mä olen entinen viherkasvien tappaja ja nykyinen rakastaja. Niiden elämä on niin palon kiinni sopivasta valosta, tilasta ja kosteudesta, että olen alkanut onnistua vasta tässä nykyisessä asunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on sen verran hyviä haasteita, että näihin on kiva lähteä mukaan. :) Sattui vielä sopivaan aikaan, kun olin miettinyt, että ehkä voisin jossain vaiheessa kertoa vähän itsestäni. Heh joo, täytyy toivoa, että viherkasvien elämä on edelleen asunnosta kiinni. :)

   Poista

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.