MILLAINEN KANNETTAVA VANHAN TILALLE


Ajattelin pärjätä vanhalla Acer Aspire -merkkisellä kannettavallani vielä vähän aikaa, sillä hei, sehän toimii, noh ei nyt loistavasti, mutta toimii. Tai niin ainakin luulin ennen kuin aloin katsoa uusia kannettava, niiden teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa, painoa ja mikä pahinta, arvosteluja. Yhtäkkiä oma kannettavani tuntuikin hitaalta, äänekkäältä ja painavalta. Tiesin kyllä, että se oli hidas erityisesti kuvien kanssa, mutta kaksi viimeistä ei juurikaan häirinnyt, mutta nyt tuulettimen non stop hurina estää omien ajatusten kuulemisen, muista äänistä puhumattakaan.

Tässä käynee samoin kuin puhelimen kanssa. Vielä kolme viikkoa sitten olin todella tyytyväinen ensimmäiseen älypuhelimeeni, neljä vuotta vanhaan Samsungiin. Kaikki paitsi valokuvaus toimi hyvin, mitä nyt asiat tapahtuivat hitaasti, mutta kärsivällisesti. Eräänä päivänä puhelin kuitenkin päätti sammua täysin yllättäen, eikä enää lukuisista yrityksistä huolimatta käynnistynyt, joten ostin parin päivän pohdinnan ja vertailun jälkeen Huawei P10:n. Uusi puhelin avasi täysin uuden maailman, eikä paluuta entiseen enää ollut. Sovellukset latautuvat minuuttien sijaan sekunneissa ja valokuvat ovat terävämpiä kuin kamerassa. Elämästä tuli jälleen helppoa ja nopeaa.Olen kolme päivää etsinyt uutta kannettavaa, kiertänyt kaupoissa, jutellut myyjien kanssa ja lukenut kymmeniä arvosteluja. Olen tehnyt päätöksen ja sitten pyörtänyt sen, koska joku toinen kannettava on saanut 0,1 pistettä paremman arvostelun. Mikä koko? Mikä hintaluokka? Entä näyttö, muisti, suoritin ja kiintolevy? Tai liitännät, akunkesto, paino ja kosketusnäyttö? Olen tullut siihen lopputulokseen, että tarvitsen hyvän perusläppärin, joka pyörii noin +/- 1000 €:n hintaluokassa. Näyttö 13,3", suoritin Intel Core i5, muisti 8 Gt, kiintolevy 256 Gt, paino alle 1,5 kg ja kaunis muotoilu, väriltään ehkä vaalea hopea. Sen sijaan 2 in 1 -kannettavien 360-astetta kääntyvä kosketusnäyttö on kivaa extraa, muttei pakollinen, varsinkin jos se nostaa hintaa, muttei tuo muuta lisäarvoa. 

Mietin myös liitäntöjä, sillä ohuen ohuissa kannettavissa niitä on todella vähän ja sitten täytyy ostaa erillinen adapteri (vai miksi niitä kutsutaan?). Ilmeisesti tulevaisuutta on USB 3.1 Type-C ja Thunderbolt - siis mitkä? Arkikäytössä tarvitsen jonkinlaisen mahdollisuuden HDMI-liitännälle ja SD-kortille. Ja sitten se pahin, millainen näyttö - matta vai kiiltävä? En edelleenkään ole osannut päättää. Tärkeitä ovat myös vähintään 7 - 8 tunnin akunkesto ja tuulettimien hiljaisuus. Ja se käyttö, noh, kirjoittamista, nettiseilailua, videoiden katselua, kuvien kevyttä käsittelyä, you name it. Siihen pystynee melkein mikä tahansa tämän tason kone. Niin ja sitten on MacBook Air ja Pro ja aivan uudet kuviot, tosin olen niitä parissa kesätyössä käyttänyt, joten täysin vieraita ne eivät ole.
 

Joten jos sinulla on hyviä tai huonoja kokemuksia kannettavista, niin kerro ihmeessä. Ajattelin ostaa tai tilata uuden tämän viikon aikana, niin pääsen tutustumaan siihen paremmin ennen kesäloman loppua. Olen harkinnut muun muassa 2 in 1 -kannettavista HP Spectre x360 ja Lenovo Yoga 720s sekä muista HP Probook 430 G4, Lenovo IdeaPad 710s ja Lenovo ThinkPad 13. Joka merkillä näyttää olevan miljoona eri sarjaa ja niiden sisällä vielä miljoona eri mallia, minkä takia yksi päivä meni siihen, että ymmärsin, onko kyseessä sama vai eri tietokone kuin mitä aikaisemmin katsoin. Puhumattakaan noista termeistä, tuntuu ihan kuin olisin siirtynyt toiseen todellisuuteen, jonka kieltä en ymmärrä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.