SUOMALAINEN MAASEUTU TARJOAA KESÄLLÄ PARASTAANKuten vanha sanonta sen hyvin tietää, maalla on mukavaa. Siellä on mukavaa etenkin kesällä, aurinkoisella säällä ja silloin, kun äiti on kotona laittamassa ruokaa ja isä korjaamassa kaupungista tuotuja pikkujuttuja. Kuten arvata saattaa, olen alun perin kotoisin maaseudulta, niin maalta kuin ihminen vain olla ja voi. Olen kasvanut lehmien keskellä ja opetellut kävelemään navetassa. Viimeiset 13 vuotta on hurahtanut kaupungissa, mutta lapsuudenmaisemiin on mukava palata joka kerta, kuten toissa viikonloppuna.  

Miksi maalla on mukavaa ja mitä siellä yleensä teen kesällä? Yksi parhaista asioista on ruokailu ulkona. Söimme viikonlopun joka aterian, myös aamupalan mökillä, ulkona tai kesäkeittiössä. Monet raaka-aineet olivat läheltä joko omasta tai naapurin pihasta. Maito haettiin kilometrin päässä sijaitsevalta tilalta ja tuoreet salaattitarpeet omasta puutarhasta. Ruoka oli poikkeuksetta todella hyvää, myös sillä kerralla, kun halloum unohtui kauppaan ja ananasrenkaat kylmälaukkuun.
Toinen mukava asia liittyy pihapeleihin ja -leikkeihin. Aikuisena sitä näyttää nauttivan samoista pihapeleistä kuin lapsena. Tikanheitto, petanki ja mölkky ovat ajattomia suosikkeja. Tällä kertaa heitimme tikkaa erilaisilla tyyleillä, kuten juosten, maassa istuen ja kyykäten. Oma suosikkini oli keihäänheittomainen tyyli, mutta se johtui puhtaasti siitä, että taisin saada sillä tyylillä kesän parhaat pisteet. Pelataan paljon myös lauta- ja korttipelejä ja ne toimii yhtä hyvin niin kesällä kuin talvella, tosin kesällä niitä kuuluu pelata ulkona. Suosikkejani ovat Menolippu, Yatzi, Dominion ja Port Royal.

Kolmas mukava asia on ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Mikä onkaan parempaa kuin pyöräily hiekkatiellä, jossa saa ajaa kilometrikaupalla ennen kuin vastaan tulee yhtään jalankulkijaa tai autoa. Kesällä luonto on vehreä, kesäkukat loistossaan ja lehmät laitumella. Toissa viikonloppuna aurinko paistoi niin, että onnistuin polttamaan ihoni ensimmäisen ja toivottavasti viimeisen kerran tänä kesänä juurikin pyöräillessä. Toinen suosikkini on muodostunut lapsuuden inhokista, lapsuudenkotiin johtavan pihatien ylämäestä. Siinä on hyvä tehdä vajaan minuutin mittaisia vetoja. Läheltä löytyy myös parin kolmen minuutin mittainen mäki, jos kaipaa pidempää rasitusta ja haastetta.


Neljäs mukava asia liittyy mökkisaareen. Tällä kertaa vietimme viimeisen yön mökillä saaressa. Uimme, saunoimme, teimme hyvää ruokaa ja kiersimme saaren ympäri. Nukuin pitkästä aikaa teltassa, joka on mökin terassille pystytettynä yllättävän mukava vaihtoehto. Saarimökissä on oma viehätyksensä, kun sinne täytyy kulkea veneellä. Toki se myös rajoittaa mökkeilyä jonkun verran, sillä huonolla säällä on parempi jäädä kotiin. Sää oli tällä kertaa ihan hyvä, mutta mökkipäiväkirjaa katsoessa pystyi vain haaveilemaan +27 asteen lämpötilasta ja lähes saman asteisesta vedestä.

Viides mukava asia on suku, joka tässä tapauksessa ei ole pahin, vaan ennemminkin paras. Vanhempieni lisäksi useita muita sukulaisia asuu tai muuten vierailee paikkakunnalla, joten joka reissulla tulee nähtyä muitakin sukulaisia. Paikkakuntaan liittyy tietenkin myös paljon lapsuuden ja nuoruuden muistoja sekä kavereita, joita tulee kuitenkin nähtyä useammin muualla, mutta joskus myös lapsuuden maisemissa.Viikonloppu vierähtää aina nopeasti, vaikka aika kuluukin omalla tavallaan hitaammin kuin kaupungissa. Se on pelkästään positiivinen asia, sillä harvoin mitään tarvitsee tehdä kiireellä ja se, mitä tehdään, tehdään ajan kanssa. Tällä hetkellä en osaisi kuvitella asuvani maalla, sillä moni itselleni tärkeä asia, kuten monikulttuurinen ilmapiiri ja lentokenttä, sijaitsee liian kaukana, mutta toisaalta niiden vastapainoksi on ihana käydä maaseudulla rentoutumassa ja lataamassa akkuja.

Mutta millaisia asioita sinä tykkäät tehdä maaseudulla?


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.