KOTI ULKOMAILLA - ETIOPIA, NEW YORK JA BRYSSEL


Tarina jatkuu, tässä viimeiset kolme ulkomaan kotiani.

Addis Abeba, Etiopia (7½kk)
Etiopiassa asuin kahdessa asunnossa, ensimmäisessä kolme ja puoli kuukautta, toisessa neljä kuukautta. Ensimmäinen asunto oli tähän astisen elämäni jännittävin, sillä se sijaitsi Keran kaupunginosassa olevan lihakaupan ja -ravintolan yläkerrassa. Varsinainen kasvissyöjän unelma-asunto! Asunto oli muutenkin askeettinen. Huoneessani oli leveä sänky, pieni pöytä ja kaksi tuolia. Vaatteita säilytin matkalaukussa. Seinälle liimasin koristeeksi kuvia eräästä suomalaisesta matkalehdestä. Samassa kerroksessa oli vessa ja suihku, jonka jaoin toisen suomalaisen opiskelijan kanssa. Huoneisiin kuljettiin ravintolan läpi, jossa asiakkaat söivät päivällä ja työntekijät nukkuivat yöllä. Kyllä, luit oikein. Toinen asunto sijaitsi condominium-tyyppisessä kerrostalossa, jossa asui paljon paikallisia. Asunto oli oikein kiva. Siellä oli muun muassa keittiö, jota ensimmäisessä asunnossa ei ollut lainkaan. Vuokrakin oli kohtuullinen, noin 140 euroa kuukaudessa.

New York, USA (3kk)
Welcome to the Bronx! Harva voi sanoa asuneensa pahamaineisessa Bronxissa, mutta minä voin. Asuin siellä huimat kolme kuukautta. Itse asiassa mitään hurjaa kerrottavaa minulla ei ole, sillä alue oli kuin mikätahansa muu asuinalue. Toki siellä asuu paljon latinotaustaisia maahanmuuttajia, mutta niin asuu aika monessa muussakin kaupunginosassa. Vuokrasin huoneeni suomalaiselta naiselta, joka oli asunut samassa talossa kolmekymmentä vuotta. Jaoin kaksion toisen suomalaisen kanssa. Minulle oli lohkaistu huone olohuoneesta, johon oli rakennettu näkösuojaa kirjahyllyistä ja verhosta. Metroasema, ruokakauppa ja kuntosali olivat lähellä, joten olin erittäin onnellinen. Mainettaan parempi? Ehdottomasti! Vuokrakin oli New Yorkin mittakaavassa kohtuullinen, ja Manhattanin keskustaan pääsi suoralla metrolla 20 minuutissa (nopeammin kuin esimerkiksi monilta Brooklynin alueilta).

Bryssel, Belgia (5kk)
Viimeisin ulkomaan kotini oli kolmio Etterbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Asunto oli ensimmäinen, jota en valinnut edullisen hinnan, vaan nimenomaan siisteyden ja viihtyisyyden vuoksi. En tiedä liittyykö tämä ikään vai lisääntyneeseen mukavuudenhaluun, mutta muutama kymmenen euroa tai jopa satanen ei tuntunut missään, kun vaihtoehtoina oli epäsiistejä ja tunkkaisia kimppakämppiä huonoilta asuinalueilta. Asunnon sain Facebookin kautta. Sen ruotsalaiset omistajat olivat sisustaneet skandinaavisen tyylikkäästi ja viihtyvyyteen oli panostettu; pöydällä oli kukkia maljakossa ja hyllyihin oli hankittu tuikkukippoja. Oma huoneeni oli pieni ja jälleen kerran liian täyteen kalustettu (vai onko makuni liian minimalistinen?), mutta viihdyin siellä hyvini. Parasta asunnossa oli sopiva kävelymatka työpaikalle ja yhteiset juttutuokiot kämppiksen kanssa.  Varsinkin useamman kuukauden mittaisella jaksolla hyvän kämppiksen merkitys on todella tärkeä.


Summa summarum: Olen raapinut päätäni jokaisen asunnon metsästyksen aikana sekä miettinyt minkä vaihtoehdon valitsen ja onko minulla varaa suurkaupungin vuokraan. Välillä on meinannut mennä hermot tai pelottanut, että jään ilman asuntoa, mutta loppujen lopuksi kaikki on järjestynyt suhteellisen näppärästi jokaisella ulkomaanreissulla. Tukalissa tilanteissa minua on helpottanut ajatus siitä, että voin aina yöpyä hostellissa, sohvasurffata tai nukkua vaikka lentokentällä. Vaihtoehtoja on, eikä kodittomuus ole niistä se todennäköisin. Asunnon sijaintiin ja mukavuuksiin on vaikuttanut ennen kaikkea hinta, kontaktit ja saatavuus. Olen asunut erilaisissa asunnoissa hyvin erilaisilla kokoonpanoilla ja todennut, että minulle sopii parhaiten rauhallinen ja suhteellisen siisti asunto lähellä arkipäivän aktiviteetteja, kuten yliopistoa, kauppaa ja kuntosalia. Onnelliseksi tulen myös hyvästä kämppiksestä ja fiksusta vuokranantajasta.

Miten sinä olet asunut ulkomailla? Mikä on vaikuttanut asunnon valintaan?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.