KOTI ULKOMAILLA - YHDYSVALLAT, NICARAGUA JA POHJOIS-IRLANTI


Olen asettunut asumaan viiteen maahan ja kuudelle paikkakunnalle. Asumaan asettuminen tarkoittaa vähintään kolmen kuukauden mittaista opiskelu- tai harjoittelupätkää, jonka aikaista asuntoa olen kutsunut kodiksi. Minulle koti on ennen kaikkea paikka, jossa rakkaimmat tavarani ovat, jonne voin kutsua perhettä ja ystäviä kylään ja joka on haikea hyvästellä lyhyenkin asumisen jälkeen. 

Ulkomaan kotini ovat olleet ensimmäistä lukuunottamatta vuokra-asuntoja. Usein vanhoja, kulahtaneita ja vailla moderneja mukavuuksia. Nicaraguan kodissa tärkeintä oli tehokas torakkamyrkky, Pohjois-Irlannissa laadukkaat korvatulpat ja Addis Abebassa kalterit ikkunoissa. Asunnon hankintaan on vaikuttanut edullinen vuokra ja noh itse asiassa vain edullinen vuokra. Tietenkin myös kontaktit ovat olleet tärkeässä asemassa uuteen ja tuntemattomaan paikkaan muuttaessa. Asunto on yleensä järjestynyt paikallisen yhteyshenkilön, edellisten vaihtareiden tai Facebookin kautta. 

Asuntoa etsiessä kannattaa käyttää tervettä järkeä ja sopivaa harkintaa, sillä liikkeellä on paljon myös huijareita. Älä maksa takuuvuokraa näkemättä asuntoa. Jos olet lähdössä esimerkiksi opiskelijavaihtoon, olet todennäköisesti liikkeellä satojen muiden samassa tilanteessa olevien opiskelijoiden kanssa, joten asunnonottajia on, mutta samalla heidän kanssaan on mahdollista verkostoitua ja hankkia vaikka isompi kimppakämppä. Joskus hyvän asunnon löytää netin kautta etukäteen, joskus kannattaa mennä hostelliin ja etsiä asuntoa paikan päällä.

Tässä kolme tarinaa kuudesta, loput toisessa kirjoituksessa myöhemmin tällä viikolla.

Washington State, Yhdysvallat (11kk)
Ensimmäinen varsinainen kotini Suomen ulkopuolella oli lukioaikaisen vaihto-oppilasvuoden koti Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitsevan Washingtonin osavaltion pikkukaupungissa. Koti oli hulppea kaksikerroksinen talo korkean rinteen päällä, josta näkyi koko kaupunki ja hyvällä säällä jopa naapurikaupungin puolelle. Isäntäperheeni oli rakentanut talon itse. Minulla oli oma makuuhuone, kylpyhuone ja vaatekomero talon toisessa kerroksessa. Lisäksi käytin usein viereistä televisiohuonetta, jota muut perheenjäsenet eivät käyttäneet. Talon alakerrassa ja kylpyhuoneissa oli mielettömiä seinämaalauksia, muistaakseni aikaiseman vaihto-oppilaan tekemiä. Tämä on ehdottomasti hulppein asunto, jossa olen asunut, kuten tulette kohta huomaamaan.

Matagalpa, Nicaragua (3kk)
Toinen ulkomaan kotini löytyy saman mantereen, Amerikan, keskivaiheilta. Matagalpan kotiani en ollut nähnyt etukäteen, en edes valokuvissa, sillä työharjoittelun käytännönjärjestelyistä vastaava henkilö hankki sen minulle ja kahdelle muulle suomalaiselle harjoittelijalle. Koti sijaitsi kaupungin keskustassa ja oli todella tilava. Jaoin huoneen toisen suomalaisen kanssa. Meillä oli omat sängyt ja komeat hyttysverkot sekä lipasto vaatteille. Huone sijaitsi asuintalon perällä, josta meni ovi pieneen puutarhaan. Siellä oli pyykinpesupaikka, jossa pesin vaatteet käsin sekä naapurin sitruunapuu, jonka oksat  notkuivat meidänkin puolella. Talon etuosassa oli eteisen jälkeen olohuone, jossa katselimme iltaisin amerikkalaisia tv-ohjelmia ja sitten toisen kämppikseni makuuhuone ja keittiö, josta mentiin suoraan vessaan ja suihkuun. Meillä kävi siivooja, jonka kanssa yritimme keskustella huonolla espanjalla. 

Belfast, Pohjois-Irlanti (5kk)
Erasmus-vaihto, Erasmus-asunto. Kahdentoista hengen asuntola, jossa yhteinen keittiö ja olohuone sekä kaksi vessaa ja suihkua. Asuntola sijaitsi kivalla alueella ja oli tyyliltään verrattavissa yliopistokaupungeista tuttuihin ylioppilaskyliin. Yhdellä poikkeuksella tosin - turhan tiukoilla säännöillä. Sinun on näytettävä opiskelijakortti vartijoille yöaikaan. Saat tuoda vain yhden kaverin yöksi, hänetkin on kirjattava etukäteen respaan. Jos kaikki eivät tule ulos kolmessa minuutissa paloharjoitusten alkaessa, harjoitus toistetaan lukuvuoden aikana niin monta kertaa, että kaikki ovat ulkona kolmessa minuutissa. Nämä säännöt sopivat tietenkin minulle loistavasti, sillä olin asunut useita vuosia täysin itsenäisesti. That's how you live when you're 26, right? Asuntola oli meluisa, sillä siellä asui pääasiassa vanhempiensa luota ensimmäistä kertaa pois muuttaneita ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Kovaäänisiä bileitä, homeisia astioita keittiössä ja hiiren hiljasta iltapäivään asti. Sellaista mukavaa perusmenoa. Omassa huoneessani oli sänky, pöytä, vaatehylly ja lavuaari. Huone oli ihan kiva, varsinkin yhden Ikean reissun jälkeen, jolloin ostin sinne muutaman viherkasvin viihdykkeeksi ja päällystin pieniä pahvilaatikoita korurasioiksi. Muuta sanottavaa asunnosta ei sitten olekaan, paitsi että se oli aivan älyttömän kallis. 

To be continued...

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Elina Marjaana Travel Blog • Theme by Maira G.